Yapmanız gereken 1 çay kaşığı karbonatı bir kabın içerisine atmak. Ardından üzerine limon sıkmalısınız. Karışımda köpükler oluşana kadar karıştırdıktan sonra fırçanıza karışımdan bir miktar sürmelisiniz. Artık dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
Karbonatla dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Bunun dışında da alternatif yöntemlerin dışında doktorunuzun önerisiyle birlikte eczanelerden alabileceğiniz leke gideren ilaç ve diş macunlarını kullanabilirsiniz. Eğer lekeler fazlasıyla varsa ve yaptığınız işlemlere rağmen azalma olmuyorsa diş hekiminize görünün.
Bu siyah lekeler (diş taşları) yalnızca dental hijyenist ve diş hekimi uzmanları tarafından temizlenebilir ve iyi ağız bakımı ve düzenli diş hekimi ziyaretleri bunların tekrar oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
Ancak kalıcı hale gelmiş lekeleri evde tedavi etmek mümkün değildir. Bunlar için bir diş hekimine görünmek gerekir. Dişleri birkaç günde bir kabartma tozu ve su karışımıyla fırçalamak ya da reçetesiz satılan diş beyazlatma ürünleri kullanmak bu konuda yardımcı olabilir.
Yaşla birlikte diş minesi zayıflarken dişler de sarıya dönüşür ve altındaki diş kemiğini açığa çıkar; bu da dişin büyük bölümünü oluşturan daha koyu renkli bir maddedir. Asitli gıdaları azaltmak, dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak ve her gün diş bakım suyu ile yıkamak diş minesi hasarını önlemenize yardımcı olur.
İlgili 17 soru bulundu
Kanal tedavisi görmüş dişlerde görülen sararma ve koyulaşmalar, dişin iç kısmına uygulanan beyazlatma ajanlarıyla içten beyazlatılmalıdırlar. Dişin kanal kısmına yerleştirilen beyazlatma ajanları birkaç günde bir yenilenerek istenilen sonuca ulaşana kadar tekrarlanır.
Dişlerdeki sarı lekeler sterilize edilmiş ekipmanlar ile temizlenir. Dişleriniz arasındaki sarı lekeler ve birikerek tartara dönüşmüş yapılar giderilir. Yaprak porselen uygulaması ile isteklerinize yönelik olarak porselen dişlere sahip olabilirsiniz.
Diş lekesi temizleme evde nasıl yapılır diyorsanız, limonu ve karbonatı karıştırmanız önerilir. Yapmanız gereken 1 çay kaşığı karbonatı bir kabın içerisine atmak. Ardından üzerine limon sıkmalısınız. Karışımda köpükler oluşana kadar karıştırdıktan sonra fırçanıza karışımdan bir miktar sürmelisiniz.
Neyse ki, Amerikan Diş Hekimleri Birliği Dergisine göre, karbonat içeren diş macunları dişleri beyazlatmak için etkili ve güvenlidir. Daha da güzeli, karbonat birçok alternatiften daha az aşındırıcıdır ve dişlerinizin dentin yapısıyla sertlik bakımından benzerdir.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
İyi haber şu ki, bu siyah lekeler dişlerinizin yüzeyindeyse, büyük ihtimalle temizlenecektir. Profesyonel bir diş temizliği için diş hekiminizden randevu alarak başlayın. Dental hijyenistiniz, dişlerinizdeki siyah lekeleri ve diş taşlarını uzaklaştırmak için ultrasonik bir cihaz ve diş hijyen aletleri kullanabilir.
Tedavide öncelikle; dişe kök kanal tedavisi yapılarak ya da bu durum eski uygunsuz kanal tedavisinden kaynaklanıyorsa, eski kök kanal tedavisi yenilenerek dişin kök bölgesi sağlığına kavuşturulur. Daha sonra dişin ağız içinde görünen kron kısmına beyazlatma uygulanır.
Total protezler düzenli olarak, günde en az 2 defa temizleme jeli ile birlikte fırçalanmalıdır. Böylece besin artıkları, sigara, çay ve kahve lekeleri temizlenmelidir. Fırçalama işleminde protezler için özel olarak üretilmiş fırçaların kullanılması gerekmektedir.
Bunlardan en yaygın olanı şüphesiz ki: Karbonat. Doğal bir aşındırıcı olan karbonat, lekeleri mekanik olarak çıkarabilir. Dişlerinizi beyazlatmak için karbonat denemek istiyorsanız, eşit miktarda su ve karbonatı karıştırarak bir macun yapın. Diş fırçanızı 1 dakika boyunca dişlerinize sürtün, ardından tükürün.
Dişlerdeki lekelenmeyi en aza indirmek için çay içtikten sonra ağzınızı arada sırada çalkalayın. Çay lekelerini temizlemek için beyazlaştırıcı bir diş macunu veya karbonat ve suyla yapacağınız bir macunla dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın.
İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Diş Hekimi Dr. Öğr Üyesi Özge Gürbüz, 'Evde dişleri beyazlatmak için karbonat ve limon gibi dişleri aşındırıcı yöntemler uygulanmamalı. Çünkü aşınmış dişlerin zamanla beyaz rengi geri dönülmez bir şekilde kaybedilir. ' ifadelerini kullandı.
Ancak şöyle bir durum var ki; elma sirkesi ve karbonat birleştiğinde asidik özelliği çok yükseldiğinden diş minesi için ciddi bir risk faktörü haline gelmektedir. Dolayısıyla da elma sirkesi ve karbonat doğal yöntem olsa da uzmanlar tarafından diş beyazlatıcı olarak önerilmemektedir.
Tuz, karbonat ve limon suyu: 2 ayda bir
Bir yemek kaşığı diş macunu, bir tutam tuz, karbonat ve dört-beş damla limon suyunu bir kase içinde karıştırdıktan sonra dişlerinizi bu karışımla beş dakika boyunca fırçalayın. Tek seferden sonra bile değişikliği hemen fark edeceksiniz.
Dişteki Kahverengi Lekeler Neden Oluşur
Özellikle tütün kullanımı hem sararmaya hem de lekelere neden olmaktadır. Bu lekeler kötü bir ağız hijyenine işaret eder. Ayrıca lekeler oluştuktan sonra hangi diş macunu kullanılırsa kullanılsın bu lekeler fırçalamayla geçmeyebilirler.
Kahve içerisinde bulunan tanin maddesi işin yüzeyinde leke oluşturabilir. Kahve lekesini çıkarmak ancak erken dönemde mümkün olabilir. Leke çıkarma özelliği olan diş macunları ile düzenli olarak yapılacak fırçalama sayesinde kahve lekesi dişler üzerinden uzaklaştırılabilir.
Kahve, siyah çay ve kırmızı şarap diş minesinde renk değişikliğine neden olabilir. Neyse ki, diş beyazlatma teknolojisi hiç olmadığı kadar iyi. Sizi gülümsetmek için ofis tipi ve reçetesiz satılan etkili tedavi seçenekleri mevcuttur.
Bir bardağa 1 çay kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı tuz eklenip iyice karıştırılır. Macun kıvamına gelen karışıma diş fırçası batırılarak dişler fırçalanır. Bir hafta süreyle günde bir kez yapılan uygulama dişlerin daha beyaz görünmesini sağlayacaktır.
Diş taşı temizliği uzman diş doktorları da profesyonel bir şekilde yapmaktadır. Diş hekimliği alanında profesyonel cihazlar yardımıyla diş taşları kazınarak temizleme işlemi yapılmaktadır. Bu işlem sonucunda dişlerde bulunan taşların tamamı temizlenmiş olmakta ve pürüzsüz bir estetik görünüme sahip olunmaktadır.
Diş lekesi çeşitleri ve tedavileri
Genelde diş gelişimi döneminde antibiyotik tüketen kişilerde diş minesinin iç kısmında meydana gelen içsel lekeler Diş Beyazlatma işlemiyle giderilir. Sigara, çay, alkol ve kahve tüketiminden meydana gelen diş lekeleri Diş Lekesi Temizliği işlemiyle giderilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri