VDSL bağlantı temel olarak bakır kablolar ile gerçekleştiği fiber internet ise optik kablolar ile gerçekleştiği için VDSL modemler fiber interneti desteklemez. Eğer fiber internet bağlantısı kullanmak ve fiber hızdan verimli şekilde yararlanmak istiyorsanız kullanacağınız modemin fiber uyumlu olması şart.
Hayır kullanamazsınız. Fiber için verilen cihaz modem değil routerdır ve adsl-vdsl desteği bulunmamaktadır.
VDSL modemler fiber interneti desteklemez.
Hız da fiber ile VDSL farkı arasında. Fiber internet kullanımı ile VDSL internet ile ulaşılan hızdan 10 kat daha fazla hıza ulaşılabilir. VDSL internet kullanırken, santrale yakınlık da oldukça önemli faktör. VDSL interneti kullandığını alan santrale ne kadar yakınsa, verim de o kadar artar.
Dediğim gibi ADSL modem fiber altyapıya uygun değildir. O modemin girişi DSL'dir. Fiber altyapıda ise WAN girişli modemler kullanılır.
İlgili 20 soru bulundu
Fiber uyumlu modemlerin internet bağlantısı için telefon hattına ihtiyacı yoktur. Aynı zamanda fiber uyumlu modemler geniş bant aralığı sunarlar ve aynı anda birden fazla işlemi gerçekleştirebilirler. Çoklu kullanıcı olduğu durumlarda da her kullanıcıya aynı yüksek kalitede internet bağlantısı sunabilirler.
İlk olarak, modem kutusu üzerinde VDSL etiketi veya logosu olup olmadığına bakabilirsiniz. Eğer VDSL uyumlu bir modem satın alıyorsanız, genellikle bu modemlerin kutusunda bu bilgi yer alacaktır. Ayrıca, modem marka ve model numarasını araştırarak, ürünün VDSL uyumlu olup olmadığını doğrulayabilirsiniz.
VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line) internet hizmeti ise çok yüksek hızlı dijital abone hattı anlamına gelmektedir. VDSL internet, bakır kablo altyapısını kullanır. Yönlendirici, omurga, Switch gibi ağ cihazları üzerinden evlerimize kadar gelen VDSL, veri ve ses aktarımı yapar.
Daha yüksek internet hızı elde etmek için ise tercih etmeniz gereken bağlantı türü elbette ki fiber. Fiber internet kullanmak için uygun bir modemi tercih etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
VDSL ise (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line), ADSL'den çok daha yüksek hızlara (5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload) olanak verir. Sinyalin güçlü olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps'ye kadar hıza ulaşılabilir.
VDSL bağlantı kullanıyorsanız ADSL modemi kullanamazsınız.
VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line), ADSL'den çok daha yüksek hızlara (5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload) olanak verir. Sinyalin güçlü olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps'e kadar hıza ulaşılabilir.
Yüksek hızda internet sağlayan bu iki teknoloji arasında ince farklılıklar olduğunu söylemek mümkün. VDSL VDSL2 farklı, VDSL2 teknolojisinin daha yüksek bir bant sunmasından kaynaklanıyor. VDSL2 kullanılarak 250 Mbps hıza ulaşılabiliyor. VDSL kullanılarak ise 100 Mbps hızla aktarım yapılabiliyor.
Kuruluma geldiklerinde fiber konnektörü fiber kabloya bağlarlar. Fiber kablo ONT cihazına girer. ONT cihazından ise ethernet kablosu ile çıkar. Bu ethernet kablosunu WAN portu olan bir routera bağlayıp kullanıcı adı ve şifre ayarlarsanız internete erişirsiniz.
ADSL VDSL kablo farkı bulunmuyor. İkisi de kullanıcılara bakır kablolar ile ulaştırılıyor. VDSL ADSL farkı, VDSL teknolojisinde fiber kabloların da yer almasından kaynaklanıyor. Fiber kablolar ile kişilere sağlanan internet hızında bir kayıp yaşanması engelleniyor.
Genel olarak TPLink ve ZTE marka modemler veriliyor.
Modem almak yerine router alırsanız daha iyi olur. Modemin 1. amacı interneti kullanılabilir hale getirmek routerın ise tek amacı interneti wifi ile dağıtmak. 5ghz bandı yüksek veri transferine imkan verir fakat ulaşım alanı 2.4ghz e göre çok daha düşüktür.
Türkiye sınırları içinde fiber hızlar 100 Mbps ve 1.000 Mbps'ye kadar değişiyor. Şimdilik yüksek hız sınırının 1.000 Mbps olduğunu söyleyebiliriz. Bu hız gigabit hızı olarak da tanımlanır.
Merkezi bir konum, genellikle evin orta katında ve orta odada bulunan bir yer olmalıdır. Yüksek bir yere yerleştirin: Kablosuz sinyaller genellikle aşağı ve yana doğru yayılır. Bu nedenle modemi yüksek bir konumda tutmak, sinyallerin daha geniş bir alana ulaşmasına yardımcı olacaktır.
ADSL altyapıda 16 Mbps'ye kadar, VDSL altyapıda ise müşterinin altyapısına göre 100 Mbps'e kadar (100 Mbps dahildir) tüm hız paketleri verilebilmektedir.
“VDSL ne demek?” sorusuna “Bir tür genişbant internet erişimi sağlayan iletişim teknolojisi” olarak yanıt verilebilir. Bu teknoloji, geleneksel telefon hatları üzerinden veri iletimini mümkün kılar ve yüksek hızlı internet erişimi sunar.
ADSL ve VDSL Arasındaki Farklar
VDSL teknolojisinin bant genişliği çok daha yüksektir. Ancak bir dezavantaj olarak VDSL teknolojisi ADSL teknolojisine göre daha maliyetlidir. ADSL ve VDSL desteği sunan modemler farklılık gösterebiliyor. Bazı modemler sadece ADSL modem olurken bazılar her iki bağlantı türünü destekler.
modemin seri numarasını internette aratın. volkankey arkadaşın dediği gibi vdsl/vdsl2 ise 100mbit e kadar fiber kullanırsın. Eve kadar fiber kablo gelmişse onu dönüştüren ek bir cihaza ihtiyaç var. adsl/adsl2+ yazıyorsa 24mbit e kadar adsl modemdir.
İnternet servis sağlayıcıları ADSL, VDSL ve fiber internet gibi farklı altyapı donanımlarını kullandıkları için her modem, her altyapıda aynı verimlilikle çalışmaz. Modeminizin hangi altyapı hizmetini desteklediğini modem üreticinizin resmi web sitesinden öğrenebilirsiniz.
“Zyxel VMG3312-B10B VDSL mi?” diye arıyorsanız cevabın olumlu olduğunu bilmekten memnun kalabilirsiniz. VDSL altyapısına sahip olduğu için internete bağlanılan mesafe artsa da bağlantı hızında düşüşler yaşanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri