YÜZDE, DİLDE, KOLLARDA VE BACAKLARDA UYUŞMA.
Fibromiyalji, kas-iskelet sisteminde ortaya çıkarak vücudun her yerinde kas ve eklem ağrılarına neden olan kronik bir yumuşak doku romatizmasıdır. Yorgunluk, uyku, hafıza ve ruh hali sorunları ile karakterize olan fibromiyalji,, hastaların yaşam kalitesini olumsuz bir şekilde etkileyebilir.
Fibromiyalji belirtileri vücudun belirli noktalarında hassasiyet ve ağrı olarak kendini gösterir. Daha çok bel ve boyunda oluşan ağrının yanı sıra omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrı oluşabilir. Hastalarda ayrıca gerilim tipi baş ağrısı da görülebilir.
Uyuşma ve karıncalanmalar, kramplar, sebepsiz baş dönmesi, işitme kayıpları hissedilebilir. İştah değişimleri, unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği, psikolojik sorunlar, aşırı terleme, ağız ve göz kuruluğu sık tespit edilen belirtilerdir.
Fibromiyalji sendromu (FMS) olarak da adlandırılan fibromiyalji, vücutta genel hassasiyet alanlarının oluştuğu, kaslarda ve kemiklerde ağrı ile genel yorgunluk hissedilen, uyku düzeninde problemlere ve bilişsel bozukluklara neden olan kronik, yani uzun süreli bir durumdur.
İlgili 17 soru bulundu
Özet. Amaç: Fibromiyalji (FM), etiyolojisi tam olarak bilinmeyen, yaygın vücut ağrısına sebep olan romatizmal bir hastalıktır. FM hastalarında, diğer romatizmal hastalıklarla birlikte veya tek başına çok çeşitli göz bulguları ortaya çıkmaktadır.
Fibromiyalji eğer ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulamaları ile tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesi düşmekte ve ağrıları ömür boyu devam edebilmektedir, depresif bozukluklara neden olarak kişinin depresyona eğilimi artarak derinleşmektedir.
Fibromiyalji atakları sırasında hissedilen yorgunluk hissi ve şiddetli ağrılar ayrıca zaman zaman boğazda yumru hissi, nefes alıp vermede güçlük yaratabilir. Kas ve eklem ağrıları neden olur?
Farkına varılmayan ve dolayısıyla tedavi edilmeyen hastalık, giderek görüntüyü değiştirmeye ve iç organ, yahut özel duyu problemleri gibi şikâyetler göstermeye başlar. Örneğin mide-barsak şikâyetleri, tedavi edilemeyen ciddi bir sorun haline gelmeye başlar. Yahut bazı kulak, iç kulak ve göz şikâyetleri ortaya çıkar.
Fibromiyalji atakları genellikle stres, enfeksiyon veya fiziksel aktivite gibi faktörlere bağlı olarak meydana gelir. Bu ataklar ağrının artması, uykusuzluğun artması ve genel olarak yaşam kalitesinin düşmesi ile karakterizedir.
Fibromiyaljide ağrı özellikle sırt, boyun gibi bölgelerde yoğunlaşabilir. Fibromiyalji ağrısı birkaç ay devam eden zonklayıcı, sızlayıcı tarzda bir ağrı olabilir. Katılık: Fibromiyalji hastalarında uzun süre aynı pozisyonda kaldıktan sonra tutulma, katılık gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Fibromiyalji, kaslarda ve kemiklerde görülen yaygın ağrı, hassasiyet alanları ve genel yorgunluk ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Belirtiler subjektiftir ve herhangi bir testle ölçülemez. Hastalığın bilinen net bir nedeni yoktur ve bu sebeple sıklıkla başka hastalıklarla karıştırılır.
Fibromiyalji (Kas Romatizması) Ağrıları
Ağrı, ayırt edici bir fibromiyalji belirtisidir ve vücudun etrafındaki çeşitli kaslarda ve diğer yumuşak dokularda hissedilir ve hafif bir ağrıdan, şiddetli ağrıya kadar değişebilmektedir. Kas romatizması nedeniyle, vücudunuz; normal bir acıya bile aşırı tepki verebilmektedir.
Fibromiyalji tanısının kesinleştirilmesini sağlayacak özel bir kan testi, görüntüleme yöntemi yoktur. Aslında diğer hastalıkları ekarte etmek için istenen tüm tetkiklerin tipik olarak normal bulunması beklenir.
Fibromiyalji tedavisinde hastanın durumuna ve hastaya göre ağrı kesici ilaçlar, antidepresanlar, anti epileptikler, kas gevşeticiler ve uyku düzenleyici ilaçlar kullanılmaktadır.
Konsantrasyon güçlüğü, Eller, kollar, ayaklar, bacaklar veya yüzde hissizlik veya karıncalanma hissedilebilir.
Fibromiyalji tanısı konmadan önce benzer ağrılara neden olabilen romatizmal, ortopedik ve nörolojik diğer hastalıkların olmadığının ortaya konması gereklidir. Bu nedenle hastaların ayrıntılı şekilde dahili, romatolojik, ortopedik ve nörolojik muayeneden geçmesi gerekmektedir.
Fibromiyalji sesin güç kaynağında azalmaya ve vokal traktusta kas gerginliğine neden olarak ses kalitesinde değişikliğe yol açabilir.
Tedavi için kullanılan ilaçlar: Ağrı kesiciler: İbuprofen ve acetaminofen grubu ilaçlar fibromiyalji ağrısı için kullanılabilirler. Antidepresanlar: Duloxetine, milnacipran gibi etkin maddeler içeren ilaçlar hem ağrı hem de yorgunluk tedavisinde yer alır. Uyku kalitesini de olumlu yönde etkiler.
El ve ayaklarda şişme hissi, karıncalanma ile soğukluk yine bu hastalarda sıkça görülüyor. Tüm bunların yanı sıra titreme, terleme, ağrılı adet görme, bağırsak fonksiyonlarında bozukluk, idrarda yanma, yutkunma problemi, boğazda ağrı, ağız ve göz kuruluğu daha az da olsa görülen şikayetler arasında.
Fibromiyalji ağrısı hastalar tarafından yanma, acıma, hassasiyet, karıncalanma, üşüme ya da kemirici ağrı gibi değişik şekillerde tarif edilebilir. Ağrıya el ve ayaklarda şişlik hissi eşlik edebilir.
Fibromiyalji hastalarının aspartam, MSG ve nitrat katkı maddelerini içeren yiyeceklerden uzak durmaları önerilir.
Sıcak banyo yapın…
Sıcak banyo gergin kaslarınızı gevşeterek ağrıyı azaltır, daha kolay hareket etmenize ve daha sağlıklı uykuya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri