Ekşi yoğurt, bozulmuş un veya bayat yumurta, büyük bir emekle hazırladığınız çorbanın kısa süre içinde kesilmesine neden olabiliyor. Çorbanın kesilmesinin ikinci nedeni ise çorbanın çok sıcak, terbiyenin ise soğuk olmasıdır.
Çorbaların terbiyesi veya süt/kreması eklendikten sonra sadece bir taşım kaynatmak yeterlidir. Daha fazlası kesilmesine neden olabilir.
Sıvı Yağ Eklemek. Hazırladığınız çorbayı ocağa almadan önce içerisine 1 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Bu çorbanızın kesilmesini önleyecektir.
Tüm malzemeleri güzelce çırpıktan ve pürüzsüz bir kıvam aldıklarından emin olduktan sonra mutlaka oda sıcaklığında bir süre bekletin. Çorbanızın terbiyesi soğuk, çorbanız da çok sıcak olursa her ne kadar dikkat ederseniz edin, çorbanız dilediğiniz gibi olmayacaktır ve kesilmeler meydana gelecektir.
yoğurtlu veya yumurtalı çorba terbiyesi çorba piştikten sonra yapılır ve tahmini bir 5 dk. içinde altı kapatılır. eğer yapılan terbiye kaynayan çorbanın suyu azar azar ilave edilerek ayrı bir kapta yavaş yavaş ısıtılmaz da bir anda kaynar çorbaya dökülürse çorba kesilir.
İlgili 39 soru bulundu
Çorba kesilmesinin en yaygın nedenlerinden biri, kullanılan malzemelerin taze olmamasıdır. Ekşi yoğurt, bozulmuş un veya bayat yumurta, büyük bir emekle hazırladığınız çorbanın kısa süre içinde kesilmesine neden olabiliyor. Çorbanın kesilmesinin ikinci nedeni ise çorbanın çok sıcak, terbiyenin ise soğuk olmasıdır.
hepsinde olmasa da bazı çorbalarda oluşur bu tabaka. görüntüsü hoş olmasa da mucizevi bir işlevi vardır bu tabakanın: sıcak içilmesi evla olan çorbanın hava ile temasını engelleyerek soğumasını geciktirmek.
İyi bir çorbanın lezzeti kadar dokusu da kıvamlı olmalı. Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz.
Bu çorbada en önemli nokta çorbaya tuzun eklenme zamanı. Unutmayın içinde yoğurt, süt, yumurta olan çorbalara tuz mutlaka çorba kaynadıktan sonra eklenmelidir ve hemen çorba karıştırılarak tuz çorbanın içinde eritilmelidir. . .
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
hazır çorba soğuk suya dökülür ve hemen karıştırmaya başlayarak ısıtılır, en sonunda da kaynar. yine topaklanma varsa çöpe atılır.
Çorbaları yüksek ateşte pişiriyorsunuz
Zira çorba ateşte yavaş yavaş pişerken içindeki malzemeler birbiriyle daha uzun sürede özleşir ve lezzetin tamamının içinde kalmasını sağlar. Aksi takdirde lezzetsiz bir çorba elde edersiniz.
çorbaya dair can sıkan yumurta beyazı detayı. böyle pütür pütür yüzen ak yuvarlaklar. bir süre çorba içmemeye sebep olacak durumdur. terbiye için yumurta sarısı kullanmanın yeterli olduğunu, beyazının çorbanın kıvamına / bağlamasına herhangi bir katkısı olmadığını bilmemekten kaynaklanan bir problemdir.
Kremanın içinde bulunan yumurta sarısının proteinleri, ısının etkisiyle birbirlerine fazlaca yapışarak pıhtılaşır ve kremanın kesilmesine neden olur.
Buzolabınızın bir köşesinde bekleyen kremanın bozulup bozulmadığını anlamak istiyorsanız size bir önerimiz var. Bir bardak sıcak suya bir kaşık krema koyup karıştırın. Krema suyun içerisinde beyaz pullar oluşturuyorsa bu bozulduğuna işarettir. Kaliteli ve bozulmamış bir krema suyun içerisinde homojen kalmalıdır.
Leziz çorbalar için yağda nane, maydanoz veya kırmızıbiberi çevirerek ilave edebilirsiniz. Kremalı çorba yaparken kremayı çorbanın altını kapamadan hemen önce eklemelisiniz.
Bu durumda yapılacak birkaç şey var ve çorbayı geri döndürmek mümkün. Çorba kesilirse ayrı bir kapta tekrar un ve yoğurt karışımı yapın.
Not: Yoğurt çorbasına nişastalı ve kekikli pişirmek yayla köylülerinden öğrendiğim bir yöntem, çorbaya kıvam kazandırıyor, ölçüsünden fazla koymayın çorbanızı pelteleştirir. Tarifte arzu ederseniz kuru nane de kullanabilirsiniz.
Çorbayı pişireceğiniz tencereye 2 su bardağı yoğurt, 1,5 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyip pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Ve haşlanıncaya kadar kaynatılır. Haşlandıktan sonra blendırdan geçirilir. Suyunu çorbanın kıvamına göre ayarlayınız. Eğer çok koyu ise blendırdan geçirdikten sonra kaynamış su ilave edebilirsiniz.
Kıvamlı unlu çorbalar yapıyorsak, çorbayı arzu ettiğiniz ölçüde un ile besleyerek kıvamını attırabilirsiniz. Un dışında kıvam artırıcı olarak nişasta takviyesi yapabilirsiniz. Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Ayrıca hiçbir sıcak yemeğe limon sıkılmaz. Limonu yalnızca patates çorbasının terbiyesine koymalısınız.
mercimek çorbasına limon sıkılmaz. çünkü limonun keskin aroması daha yumuşak olan mercimek aromasının önüne geçer. mercimeğin kendisine özgü tadının doğal halinde alınıp fark edilmesini engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri