Kaburga ağrıları, kaburga ile göğüs kemiğinin birleştiği bölgedeki kıkırdağın iltihaplanması olarak bilinen kostokondrit, kas çekilmesi, darbeye veya spora bağlı yaralanma, asit reflü, kas spazmı, fibromiyalji ve kanser gibi nedenler ile yaşanır.
Hafif kaburga ağrılarında cilt üzerinden uygulanan lidokainli ağrı kesici jeller, bantlar veya cilt merhemleri kullanılır. İlaç tedavisi bir diğer başvurulan yöntemdir. Bu doğrultuda, non-steroid anti-inflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) verilebilse de sıklıkla ağrının giderilmesinde yetersiz kalır.
Sırt ve Göğüs Ağrıları
Algoloji biriminin ilgi alanında yer alan sırt ağrıları; boyun fıtığı, skolyoz, osteoporoz, kalp ve akciğer hastalıkları ve fibromiyalji gibi hastalıklardan dolayı ortaya çıkabilmektedir.
Sağ Göğüs Altı Ağrısı Nedenleri Nelerdir? Sağ göğüs altı ağrısı, sindirim sistemi sorunları, karaciğer veya safra kesesi problemleri, kas-iskelet sistemi sorunları veya akciğer hastalıkları gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Sağ Kaburga Ağrısı Neden Olur? Göğüs kafesinin sağ tarafında yani sağ kaburgada ağrı oluşmasının başlıca nedenleri safra taşı, kostokondrit diye bilinen iltihaplı kıkırdaklar ve gastrointestinal sorunlardır.
Akciğer, Diafragma ve Tymus Bezi: Akciğer ve diafragma problemleri sırtın üst bölgesine yansıyabilir. Klasik yöntemlerle tanı konulması güçtür. Kinezyolojik testlerle ve biorezonansla teşhis konulabilir. Kalp: Sol kol ve göğüs ağrısı ile birlikte sırtın üst kısımlarına vuran ağrı görülebilir.
Kostokondrit, bir kaburgayı göğüs kemiğine (sternum) bağlayan kıkırdağın iltihaplanmasıdır. Kostokondritin neden olduğu ağrı, kalp krizi veya diğer kalp rahatsızlıklarını taklit edebilir. Kostokondrit bazen göğüs duvarı ağrısı sendromu, kostosternal sendrom veya kostosternal kondrodini olarak bilinir.
Fibromiyalji için Hangi Doktora Gidilmeli? Fibromiyalji hastaları teşhis için romatoloji veya fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanına başvurabilirler. Tedavide ise multidisipliner bir yaklaşım gereklidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon hekiminin takibinde hastanın tedavileri planlanır.
Dalak; yaklaşık olarak yumruk büyüklüğünde, sol kaburganın hemen altında, mideyle komşu bir organdır. Kırmızı kan hücrelerini filtrelemesi ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruması nedeniyle bağışıklık sisteminde oldukça önemli bir role sahiptir.
Cevap: Kaburga kırığında tedavi ağrı kesici, kas gevşetici ve balgamın kolay çıkmasına yardımcı balgam sulandırıcı ilaçlar ile yapılır. Hastaya ıstırahat önerilir. Hafif oturur (450) pozisyonda yatması tavsiye edilir.
Kaburga kırıkları genellikle bölgede meydana gelen şiddetli ağrı ile anlaşılır. Kaburgası kırık olan hastalar nefes alıp vermekte zorluk çekerler ve bu sebeple nefes alış verişi sırasında kaburgalarına baskı yapmak gereği hissederler. Bazı durumlarda ağrı olan bölgeye dokunulduğu zamanda bir çıtırtı hissi yaşanabilir.
Uygun dinlenmeyle, belirtiler zaman içinde ortadan kaybolabilir. Egzersiz belirtileri şiddetlendirebilir, bu nedenle şikayetleri artıran hareketlerden kaçının. Aspirin ve diğer antienflamatuar ilaçlar yararlı olabilir. Gerekirse, hasta bölgeye kortizon gibi steroid bir ilaç enjekte edilebilir.
Kalp damar hastalıklarına bağlı görülen göğüs ağrısı, halk arasında iman tahtası olarak bilinen göğüs orta kısmındaki kemiğin arkasında hissedilen, eforla veya duygusal stresle şiddetlenen bir ağrı olarak tanımlanabilir.
Kaburgalar arasındaki sinirlerin iltihaplanması, travma, omurga hastalıkları, belirli enfeksiyonlar veya postherpetik nevralji gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. İnterkostal nevraljide, kaburga aralarında ağrı, yanma, uyuşma veya karıncalanma hissi gibi belirtiler görülebilir.
Üşütmeye bağlı sırt ağrısı istirahat, sıcak duş, sıcak kompresler ve doktor reçeteli ağrı kesici ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Fibromiyalji belirtileri vücudun belirli noktalarında hassasiyet ve ağrı olarak kendini gösterir. Daha çok bel ve boyunda oluşan ağrının yanı sıra omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrı oluşabilir. Hastalarda ayrıca gerilim tipi baş ağrısı da görülebilir.
Vücudun herhangi bir yerinde oluşan ağrı, hassasiyet, yorgunluk, uykusuzluk ve depresyon fibromiyaljinin belirtileridir. Fibromiyalji özellikle ağrı ve sabahları zor uyanma ile kendini belli eder.
Fibromiyaljide, laboratuar, röntgen gibi herhangi bir kesin tanı yöntemi yoktur. Bunlar, ancak ayırıcı tanıda değer taşıyabilir. Bu amaçla tam kan sayımı, idrar tahlili, tiroid hormon testleri veya romatizma testleri istenebilir.
Torasik outlet (çıkış) sendromu, göğüs kafesinin üst kısmında sinirlerin ve kan damarlarının sıkışması sonucunda gelişen hastalıktır. Bu hastalığa bazen göğüs kapanı, omuz kapanı, torasik çıkış, 1. kaburga veya boyun kaburga sendromu da denir.
Sternum veya göğüs kemiği, sağ ve sol kaburga kemiklerini bir arada tutan göğüs kafesi kemiği.
Öz. Göğüs ağrısı bir çok hastalığın ayrıcı tanısında yer alan önemli bir semptom olup Tietze sendrom (TS)'unda da görülebilmektedir. TS, göğüs ön duvarında ağrı, hassasiyet ve non pürülan şişlik ile seyreden kostosternal, kostokondral ve sternoklaviküler eklemlerin inflasmasyonu ile karakterize bir sendromdur.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Bu ağrı tipi ise yanıcı, batıcı, karıncalanma hissi şeklinde oluyor. Kanser ağrısı diğer ağrılara benzeyen ağrılardır. Birçok ağrı sendromu ile karışabiliyor çünkü hem doku hasarı hem organ tutulumu hem de sinir hasarı bir arada seyrediyor. Kanser hastaları en çok kemik ağrıları yakınması ile hekimlere başvuruyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri