İmar izni olmayan her arsa veya arazi üzerinde dilediğiniz kadar kalabilir veya yer değişikliği yapabilirsiniz. Yasal olarak herhangi bir sorun yaşamamak için tiny house evinizin ruhsatınıza işli olması yeterli olacaktır.
İMAR OLMAYAN YERE TİNY HOUSE YAPILIR MI? Tiny House için herhangi bir imar izni gerekmemektedir. O2-Tip Onay Belgesi şartı vardır. O2-Tip Onay Belgeli Tiny House'u tarla ya da imarlı arsa statüsündeki bir yere koyabilirsiniz.
4.999 m2'ye kadar olan yeşil alan & tarla vasfındaki yerlere herhangi bir şekilde bina yapılması yasayla engellenmiştir. Yatırım yapılacak alan 5.000 m2 üzerinde tarım bölgesiyse tarımsal faaliyetine destek olmak koşuluyla %10'u geçmeyecek şekilde küçük yapı ve müştemilat yapılabilir.
Tiny house için imar izni, ruhsat gerekir mi diye merak edenler için cevabımız evet olmaktadır. İstenilen şekilde ve yasal olarak kullanılabilmesi için firmamız tarafından satış işlemleri sırasında ruhsat gibi gerekli belgelerin her biri yerine getirilmektedir.
Hisseli tapulara dikkat. Son dönemde konuta erişemeyen yüz binlerce kişi arsa ve tarla alıp üzerine tiny house tarzı binalar yapma yoluna gitti. Ancak uzmanlar bu tarz yatırımların risk yaratabileceği uyarısında bulundu.
İlgili 22 soru bulundu
1. derece sit alanı koruma altına alınmış önemli doğal ve kültürel değerlere sahip alanlardır. Sit alanlarında yapılacak her türlü yapı, özellikle de kalıcı yapılar, genellikle izne tabidir ve sıkı bir denetim altındadır. 1. derece sit alanında tiny house yapmak mümkün olmayabilir.
Konteyner yapmak için, hisseli tapuya sahip olan kişilerin öncelikle tapu planlarını incelemesi gerekiyor. Konteyner yapılacak alanın, hisseli tapuda her malikin ortak kullanımına açık olup olmadığı belirlenmelidir. Ayrıca, konteyner yapımı için gerekli izinlerin alınması gerekmektedir.
Prefabrik yapılar ve bungalovlar ise yapı statüsünde olup imar yönetmeliklerine tabidirler. Tiny house'lar araziye sabitlenip ve altyapı hizmetlerinden faydalanmaya başlaması halinde bir yasal düzenleme bulunmuyor.
Tiny House'lar motorsuz taşıt statüsündedir. Bundan dolayı ne motorlu taşıtla vergisi ne de emlak vergisi ödemeniz gerekmez.
Tarlaya bungalov ev koymak istediğinizde, öncelikle izinlerin alınması için ruhsat başvuru dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. İzin sürecinde, tapu ve imar durumu gibi belgelerin de sunulması gerekmektedir. İmar durumu ise prefabrik yapılar için belediyeden alınmaktadır.
Belediyeden veya diğer ilgili kurumlardan onay almanıza gerek kalmadan uygun zemin üzerine hemen tiny house evinizi yerleştirebilirsiniz. Zeytinliğe Tiny House yapılabilir.
Tiny house'lar iyi bir yalıtıma sahip olduğu takdirde kışın da sıcak ve konforlu olabilir. İyi yalıtılmış duvarlar, çift camlı pencereler ve doğru ısıtma sistemleri kullanılarak kış aylarında iç mekan sıcaklığı korunabilir.
Tarla konumundaki arsaya prefabrik ev yapmak için gerekli ilk şart arsanın yola cephesinin olması. Yola cephesi bulunmayan parsellere prefabrik ev yapamazsınız. Yapacağınız ev tarlanın maksimum %5'ini kapsamalıdır. Kanunlar tarla üzerine en fazla 250m2 prefabrik ev yapılmasına izin vermektedir.
Hareketli ev modeli olarak kullanabileceğiniz tiny house modelleri evler için imar kanunu kapsamında bir izin veya ruhsat alınmasına gerek yoktur. Ayrıca tiny house evleri sabit olarak kullanabilmek için imar izni bulunan arsa veya tarla üzerine yerleştirerek kullanabilirsiniz.
Köylerde imar gerektirmeyen yerlerde, tarlanızın üzerine ev yapmak için imar ruhsatına gerek yoktur. Ancak, yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması gerekir. Ayrıca köy ihtiyar heyetinden izin alınmalıdır.
Çekme karavan niteliğindeki tiny house'lar kural olarak “yapı” olarak kabul edilemezler. Ancak bunların kullanış amacı, konulduğu yer ve sayı önemlidir. Örneğin tarım arazisine orada tarım yapılmasını engelleyecek şekilde onlarca karavan/tekerlekli tiny house koyamazsınız.
Cevap: Yaz ve kış aylarında tekerlekli tiny house modelleri kullanıma gayet uygundur. Soğuk ve yaz iklimlerine göre gerekli yalıtım ve izolasyon sistemleri ile donatılmıştır.
Tiny house rüzgâra karşı dayanıklı mıdır, elbette ki dayanıklıdır diyebiliriz. Çünkü standart bina oluşumları 7,5 gibi deprem yaşanması halinde oldukça kolay yıkılabilirler. Depreme dayanıklı tiny house modelleri 80km/saat hızında esen bir rüzgâra karşıda oldukça dayanıklıdır.
Başvurular yapılıp gerekli kuyu çalışmaları tamamlandıktan sonra özellikle taşınabilir tiny house modellere elektrik getirilebilmektedir.
Tiny house ömrü, kullanılan malzeme kalitesine bağlı olarak 30-50 yıl arasında değişebilir. Özellikle İroko, Ayous ağacı gibi yüksek kaliteli ahşap malzeme kullanır, tiny house'unuzun bakımlarını düzenli yaparsanız 50 yıla kadar kullanabilirsiniz.
Eğer sahip olduğunuz Tiny House bir arazi üzerinde sabit olarak konumlandırılırsa ve sürekli olarak taşınabilir durumda değil ise trafikten ayrılma yazısı alarak, Tiny house'unuzu araç statüsünden çıkarıp muayene zorunluluğunu kaldırabilirsiniz.
Tiny house almak birçok faktöre bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. Ancak genel olarak tiny house almak mantıklı olabilir. Özellikle de sürdürülebilir, minimal ve mobil bir yaşam tarzını tercih ediyorsanız. Tiny house daha az mülkiyet, daha düşük maliyetler, daha az enerji tüketimi ve daha az bakım gerektirir.
Kanun kapsamında konteyner ev taşınabilir nitelikte olsa da tanım içerisinde muvakkat (geçici) yapı sınıfına giriyor. Bu nedenle bahçenize, arsanıza veya kendi mülkünüz olan tarlaya konteyner ev koymadan önce gerekli izinler için ilgili mercilere başvurmanız gerekiyor.
a) Belediyeden Konteyner İzni Nasıl Alınır? Belediyelerden doğrudan konteyner izni için başvurmak söz konusu değildir. Konteyner koyabilmek için belediyeye inşaat ruhsatı başvurusu yapılması gerekir. Çünkü sabit konteynerler, yapı statüsündedir ve yapı yapılabilmesi için belediyeden ruhsat alınması gerekir.
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri