Kısa devre bir elektrik veya elektronik devrede bir hata sonucu direncin aşırı düşük olması olayıdır. Bu durumda devre aşırı akım çeker ve şayet koruma devresi yoksa, kaynağın arızalanması, aşırı sıcaklık ve yangın tehlikesi oluşur.
Kısa devre, bir elektrik devresinde farklı gerilimlere sahip iki veya daha fazla noktanın kasıtlı olarak ya da kaza ile birbirine değmesi ile oluşur. Devrede anahtar kapalı olsa da elektrik akımı, gerilimi düşük ya da sıfır bir noktadan geçerek alıcıya ulaşmaya çalışır.
Kısa devre bir elektrik veya elektronik devrede bir hata sonucu direncin aşırı düşük olması olayıdır. Bu durumda devre aşırı akım çeker ve şayet koruma devresi yoksa, kaynağın arızalanması, aşırı sıcaklık ve yangın tehlikesi oluşur.
Kısa devre neden olabilir:
Arızalı elektrikli cihazlar veya bileşenler, kısa devrelere neden olabilir. Hasarlı prizler, anahtarlar, ışıklar, cihazlar veya diğer elektrikli cihazlar örnek olara verile bilir. Elektrik devresinin yanlış şekilde bağlanması veya tellerin yanlış yerleştirilmesi kısa devre oluşturabilir.
Bir elektrik devresinde, farklı gerilimli iki ya da daha fazla noktanın, bağıl olarak düşük bir empedans üzerinden kaza veya kasıt ile birbirine değmesine kısa devre denir. Başka bir deyişle kısa devre; elektrik devresinde, devre akımının alıcıdan geçmeden kısa yoldan devresini tamamlaması durumudur.
İlgili 43 soru bulundu
İki iletkenin birbirine teması sonucu akım çok yükselir. Böylece iletkenler aşırı ısınır ve yanar. Elektrik devrelerinde tüketim yapan elemanlar yani dirençler kaldırıldığında akım çok yükselir ve kısa devre oluşur. Sistem toprakla temas ettiğinde akım yükselir ve kısa devre oluşur.
Sigortanın temel işlevi, devreden belli bir değerin üzerinde akım geçişi olduğunda elektrik tesisatını devredışı bırakarak güvenliği sağlamaktır. Voltaj seviyesi belli bir birimin üzerine çıktığında cihazlarımız yanarak kısa devre olur ve sigorta atması olarak bildiğimiz durum gerçekleşir.
Kısa devre arızası oldukça devrede en az direnç veya direnç olmaması anlamını taşımaktadır. Daha az direnç nedeni ile akım oldukça yüksektir. Bu yüksek akım ise ısı enerjisine dönüşmektedir. Kısa devrenin tersi ise iki düğüm arasında kalan sonsuz bir direnç kaynağı olan açık devrelerdir.
Fiş prize takıldığında kıvılcımlar oluşabilir, bunun sebebi elektrik akımı geldiğinde temas alanının yetersiz kalmasıdır. Bu sebeple fişte küçük hasar izleri görebilirsiniz. Bu normal bir durumdur.
Test sırasında, transformatörün AG (Alternatif Gerilim) uçları bir bakır lama ile kısa devre edilir ve YG (Yüksek Gerilim) tarafından anma akımının belirli bir yüzdesi kadar bir akım uygulanır. Bu test, transformatörün izolasyon sistemini zorlayarak güvenilirliğini ve dayanıklılığını değerlendirir.
Eğer 12 volt kısmında bir kısa devre olursa bir Ark atar ve gücü keser. 220 tarafında ise çarpılma veya sigorta atması oluşabilir.
Insan vücudunun direncinin mesela bin ohm olduğu kabul edilirse, normal 220 mV şebeke gerili- minde insan vücudundan 220 mA gibi bir akım geçer ki bu da 3. bölgeye isabet eder. 0.3 saniyeden daha uzun bir süre etki ettiği takdirde bu akım, ölümle sonuçlanan kalp fibri- lasyonuna yol açar.
faz faza değerse n e olur. Fazlar arasında açısal bir fark olmadığı sürece bir problem olmaz. Ancak üst üste binen fazlar arasında açısal bir fark varsa kısa-devreye girer. Voltajına göre kıvılcım atma, yanma, patlama vb. durumlar oluşabilir.
Bir çift sargıda, anma akımı (kademe akımı) bir sargının hat terminalinden geçerken diğer sargı kısa devre olduğunda, anma frekansında ve referans sıcaklıkta emilen aktif güç, trafo kısa devre empedansı olarak adlandırılır.
Akü içerisinde bir hücrede separatör delinmesinden dolayı pozitif ve negatif plaka teması meydana gelirse kısa devre, kaynak toplularında kopma meydana gelirse grift kopuğu arızası oluşur. Garanti kapsamına girmeyen sülfatlaşma ve korozyon arızası dışında sahada görülen diğer arızada aşırı şarj, yanık türü arızadır.
İletken telin direnci, ampulün direncine göre çok azdır. Bu yüzden akım ampul yerine iletken telden geçer ve ampul söner. Bu tür bağlantıya kısa devre denir.
Elektrik kesilmediği veya şartel indirilmediği takdirde de prize takılı olduğu sürece tüketim devam edecektir. Prize takılı fiş elektrik harcarken eğer bir cihaz kullanılmıyorsa, elektrik harcama miktarı farklı olacaktır. Genellikle cihaz kullanılmıyorsa ama fiş prize takılı ise saatlik olarak 3W güç harcaması yapar.
Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser.
Türkiye'de de sıklıkla kullanılan üçlü priz tarzı aygıtlar takılı kaldıkları takdirde enerji kullanmazlar, dolayısıyla boş prizler elektrik harcamaz. Ancak prize takılı olarak bırakılan bir şarj cihazı dahi kendine bağlı bir telefon olsun ya da olmasın elektrik kullanmaya devam eder.
Kısa devre testinin temel amacı, sargı direnci, reaktansı ve empedansının bulunmasına yardımcı olan tam yükteki bakır kayıplarını belirlemektir. Genellikle alçak gerilim tarafı (sekonder) kısa devredir ve yüksek gerilim tarafına (primer) besleme verilecektir.
Kısa devre görülen laptopta görüntü alınamaz. Kısa devre hatası veren anakart laptoptaki tüm gücü tüketir ve laptopun açılmasını engeller. Kısa devre sorunu detaylı inceleme ve tamir gerektiren bir sorundur.
Diğer bir ifadeyle, Akımın dirençsiz yolu tercih etmesine kısa devre denir. Şekilde K anahtarı kapatılırsa, akım dirençsiz yoldan gider. Dolayısıyla lambanın üzerinden giden akım artık lamba üzerinden gitmez ve lamba söner.
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
En sol kısımdaki elektrik sigortasının aşağı durmasının yanı sıra, tüm şalterlerin yönü yukarı doğrudur. Bu görüntünün dışında; şalterlerden birinin veya birkaç tanesinin yönünün farklı olması durumunda veya yalnızca elektrik sigortasının yönünün farklı olması durumunda şalter atmış demektir.
Şartelden geçen akım müsaade edilen akımdan fazla olduğunda şartel atar (devreyi açar) ve elektrik iletimini durdurur. Bunun sebebi elektrik kablosunun içerisindeki iletken telin aşırı ısınmasıdır. Bu ısınma yangına sebiyet verebilir ve can güvenliğini tehlikeye atabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri