Fil, önünde bir taş olmadığı sürece istediği kadar hareket edebilir. Filin hareket istikametinde rakibin bir taşı varsa fil bu taşı alır ve aynı kareye kendisi geçer.
Fil, tahtada çapraz olarak önünde taş olmadığı müddetçe istediği kadar giden bir taştır. Fil rakip taşı, onun bulunduğu karenin üzerine gelerek ALIR. Bu durumda Beyaz Fil, Siyah Piyonu alabilir.
Satrançta fil çapraz yönlerde önünde engel yoksa istediği kadar gidebilir. Satrançta fil kaç kare gider? Fil önünde taş yoksa çapraz yönlerde istediği kadar gider.
Fillerin başlangıç konumu beyaz taşlarla oynayan oyuncu için c1 ve f1, siyah taşlarla oynayan oyuncu için c8 ve f8 kareleridir.Bir fil yalnızca olduğu yerden kendi renginde çapraz olarak gidebilir.Fil bir orduda subaya benzetilebilir.
Fil çapraz (diagonal) olarak istediği miktarda hareket eder. Filin hep aynı renkteki karelerde gidebildiğine dikkat ediniz. Eğer aynı karede iki Filiniz varsa hata yapmışsınız demektir! Fil rakip taşı, onun bulunduğu karenin üzerine gelerek ALIR.
İlgili 30 soru bulundu
Filin hareket alanı sağ öne çapraz, sol öne çapraz, sağ geriye çapraz ve sol geriye çapraz şeklindedir. Fil, önünde bir taş olmadığı sürece istediği kadar hareket edebilir.
Bir fil günde ortalama 100 kilogram besin tüketir. Bu değer yaklaşık 70.000 kaloriye denk gelir. Bir insanın günlük enerji ihtiyacı ise 2.000-2.500 kaloridir.
Cevap. Cevap: C) şıkkı ayakları çarpık olduğu için.
3- Fil: Çapraz gider. 4- Kale: Kale, sağa sola, ileri ve geri gidebilir.
Fil karada yaşayan en büyük hayvandır. Afrika fillerinin boyları 3 ilâ 4 m arasında, ağırlıkları da 4.000 ilâ 7.000 kg arasında; Asya fillerinin boyu ise 2 ilâ 3,5 m ve ağırlıkları da 3.000 ilâ 5.000 kg arasında değişir.
Filler, yaşayan en büyük kara memelileridir. Günümüzde yaşayan 3 türü tanımlanmaktadır: Afrika Savan Fili, Afrika Orman Fili ve Asya Fili. İnsanlar gibi uzun bir ömre sahip olan fillerin yaşam süresi yaklaşık 60-70 yıldır.
FİL: Çapraz hareket eder. Filler oyun boyunca aynı renk karelerde kalırlar. VEZİR: Dikey, yatay ve çapraz gider.
İnsanlar gibi uzun bir ömre sahip olan fillerin yaşam süresi yaklaşık 60-70 yıldır. Hamilelik süreleri 22 ay olan filler, doğumdan sonra yavrularına uzun süre bakım ve anne sütü (en az iki yıl) sağlamaları ile insanlara ve diğer insansı maymunlara benzerler.
Fil, başarı, güç, üretkenlik, şans, dayanıklılık gibi olguları temsil eder. Ayrıca büyükten küçüğe doğru sıralanmış 7 filden oluşan dekoratif nesnelerin yaşanılan yere bereket getirdiğine ve kapıya doğru dizildiklerinde ev sahibi olma şansı verdiği de inanılır.
Afrika filleri günde 250 kg bitki tüketip 50 kg dışkı üretiyor. Kenya'da dişleri için fil peşinde olanların yanı sıra dışkısı için olanların sayısı da artıyor.
Satranç taşlarının puanları vezir 9 puan, fil 3 puan, at 3 puan, kale 5 puan, piyon 1 puan ve şah ise sınırsız ya da sonsuz puan olarak belirtilir.
Afrika fillerinin kulakları daha büyük olur ve sırtları içbükeydir. Asya fillerinin ise kulakları daha küçük olur ve sırtları dışbükey ya da düzdür. Otçul olan filler; savan, orman, çöl ve bataklık gibi doğal yaşam alanlarında bulunur. Genellikle su kenarlarında kalmayı tercih eder.
Eğer bir oyuncunun şahının bulunduğu kare tehdit altında olmadığı halde bu oyuncunun kalan tek taşı şah ise ve şahının tehdit altında olmayan bir kareye yapabileceği bir hamlesi yoksa oyun pat olur, yani berabere biter.
Filler, ölüme yas tutan ender hayvanlardan biri. Ölü fil gördüklerinde kendi gruplarından olsun olmasın, yas tutar, bedeni açıkta kaldıysa üzerini dallarla ve yapraklarla örterler. Aynada kendilerini tanır, suyu daha sonra içebilmek üzere çukurlara gömerler ve inanılmaz bir hafızaya sahiptirler.
Neslinin tükenme riski çok yüksek
Kaçak avlanma ve ormansızlaşma nedeniyle nüfusları hızla küçüldü. 1970'lerde, Afrika'da bilinen 1.2 milyon fil vardı ancak kaçak avcılar ve habitat kaybı nedeniyle yok olmanın eşiğine sürüklendiler. 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre; sayıları sadece 100 bin civarında.
Filin ayağının arka kısmı süngerimsi kalkık bir. topuktan oluşur ve yürürken büyük ölçüde ön beş parmağı üzerinde ilerler.
Doğasında yer alan tüm yeşillikleri tüketebilen bir hayvan türüdür. Yeterli yiyecek bulamadıklarında ağaç kabuklarını yedikleri de görülmüştür. Ağaçların sahip olduğu ince dalları kolay bir şekilde yiyebilirler. Sevdikleri besinler arasında ağaç gövdeleri de bulunuyor.
Zamanla, beslenmedeki çeşitlilik eksikliği, yaralanmalar veya yaşlılık bu fillerin ölmesine olur. Ölmeden önce fillerin belirlenmiş bir mezarlık araması ile ilgili hiçbir geçerli kanıt olmamasına rağmen, küçük bir coğrafi bölgede çok sayıda fil kalıntısı bulmak mümkündür.
Sürülerinin reisi olan dişi filler ise birkaç güne kadar uyanık kalabiliyor. Bu süre içinde uzun mesafeler kat ederek, sürüyü yırtıcılara karşı da bir arada tutabiliyor. Üç - dört günde bir, rüya görecek, derin uyku haline geçen lider filler, bu anlarda ayakta değil yatarak dinleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri