Filizlenmiş tohumları çiğ olarak tüketebilir ya da kısa süre pişirdikten sonra yiyebilirsiniz. Sağlığımıza yararları bir yana, oldukça lezzetliler. Salatalara, sandviçlere, humus gibi mezelere tazelik ve doku katarlar. Ayrıca, tencere yemeklerine ve çorbalara da ekleyebilirsiniz.
Filizlenmiş tahıllar ve baklagiller pişirilip yemeklere eklenebilir veya fırıncılıkta kullanılmak üzere kurutulabilir ve un haline getirilebilir. Filizlenmiş tohumlar ayrıca ekmek, cips, makarna gibi ürünlerde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Filizlenmiş tahıllar ve baklagiller pişirilebilir ve yemeklere eklenebilir veya un haline getirilerek farklı şekilde kullanılabilir.
Filizlendirme baklagil, tahıl, tohum, çekirdek ve badem gibi sert kabuklu yemişlerin çimlenmeye başlaması sürecidir. Yenebilir bütün tahıllar, tohumlar, baklagiller, sert kabuklu yemişler ve ayçekirdeği gibi bazı çekirdekler filizlendirilebilir. Filizlendirme besinlerin vitamin, protein ve enzim değerlerini arttırır.
Filizlendirilmiş yeşil mercimek salatası bol sosla ve yeşillikle tek başına hem görsel, hem de lezzet açısından nefis bir salata oluyor. Ya da filizlendirilmiş yeşil mercimekleri yaptığınız bütün salataların üzerine ilave ederek de tüketebilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Sürekli buzdolabında saklayın. Filizlenmiş tohumları çiğ olarak tüketebilir ya da kısa süre pişirdikten sonra yiyebilirsiniz. Sağlığımıza yararları bir yana, oldukça lezzetliler. Salatalara, sandviçlere, humus gibi mezelere tazelik ve doku katarlar.
Filizlenmiş kuru baklagilinizi cam bir kavanozda buzdolabında 3-4 gün, buzlukta 1 ay muhafaza edebilirsiniz. Çiğ yenmesi ideali ama buharda hafif pişirerek de kullanabilirsiniz.
Filizlenmiş nohutu humus, kavrulmuş nohut, çorba ve güveç yapmak için kullanıldığında lezzetlidir. Onları çok yavaş ve çok iyi çiğnediğiniz sürece lezzetli bir ham atıştırmalıktır.
İlk olarak bakliyat ve tahılların tohumları yıkanır ve 8-12 saat suda bekletilir. İkinci aşamada tohumlar durulanır ve suları süzülür. Durulama ve süzme işlemi yaklaşık sekiz saatte bir, üç gün boyunca sabah ve akşam tekrarlanır. Son olarak filizler 1.5-2 santimetre boyuna ulaştığında işleme son verilir.
Suda bekletilen baklagillerin, tahılların filizleri çiğ olarak veya pişirilerek yenilebilecek canlı filizlerdir.
Nohudun toprakta çimlenebilmesi için toprak ısısı +3ºC'den fazla olmalıdır. Nohut danelerinin optimum çimlenmesi için ortalama 15º C sıcaklığa ihtiyaç vardır. 26ºC'yi aşan sıcaklık dereceleri çimlenme üzerine olumsuz etkide bulunmaktadır. Yüksek sıcaklık dereceleri nohut bitkisindeki yaprak sayısını artırmaktadır.
Kullanım Şekli: Filizlendirme, fitik asitin uzaklaştırılmasını sağlayarak çiğ olarak da tüketilebilen, sindirimi kolay, şişkinlik yapmayan bir ürün ortaya çıkartıyor. Bu iyileştirmeden dolayı sadece 8 dk. Sıcak suda bekletip çiğ olarak tüketebilirsiniz.
Buğday ve mercimeği güzelce yıkayıp, üzerini geçecek kadar su ilave edip, düdüklüde on beş dk haşlıyoruz. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine eşit bir şekilde koyuyoruz ve doğru buzluğa gönderiyoruz.
Maş fasulyesi filizini sadece çorbalarda değil, özellikle de çiğ olarak salatalarda tüketebilirsiniz. Çocuklarınız maş fasulyesi filizlerini çerez olarak da rahatça tüketebilirler.
Bezelye Filizi sıcak ve soğuk yemeklerde ya da salatalarda kullanılır, bezelye gibi gerçek tat verir.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Kansızlık için bire bir: Mercimek filizi demir açısından çok zengin. Demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olan hemoglobinin sentezlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Filizler C vitamini açısından da yararlı oldukları için demirin bağırsaktaki emilimini de artırıyorlar.
Satın alınan kuru nohutların, lezzetli bir şekilde pişmesi için bir gece önceden suya bırakılması gerekiyor. Suda bekledikçe nohutlar, mide tarafından sindirilemeyen zehirli maddeler ortaya çıkarıyor. Gece boyunca nohutların suya bıraktığı gaz ise sağlık için son derece zararlı.
Çimlenme sayesinde embriyo tohumdan yükselir ve özgür bir bitki olur. Bu işlem tohum çimlenmesi olarak da bilinir. Çimlenme için uygun koşulların oluşturulması gereklidir. Kinoa, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, turp, brokoli, soya fasulyesi gibi bitki tohumları başta olmak üzere tüm sebze ve tahıllar çimlenebilir.
Nohut bir gece öncesinden üzerini 2 parmak geçecek kadar suya koyulur ve suyun içine bir tatlı kaşığı karbonat atılırsa nohut yumuşayacak, şişecek ve daha hızlı pişecektir. Islatılan nohut süzülür. Nohut düdüklü veya normal tencereye alınarak üzeri 3 parmak geçecek kadar su koyulur ve haşlanmaya bırakılır.
Kaynattıktan sonra veya bir gece suda beklettiğiniz nohudun suyunu çeşitli sebeplerden dolayı yemeklere eklemiyor olabilirsiniz. Ancak nohut suyunu bundan sonra atmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü nohut suyu sağlığınız açısından oldukça faydalı.
Nohut ıslatma suyu sıcak mı soğuk mu olmalı derseniz soğuk su tavsiye edilmektedir. Nohut en az kaç saat suda bekletilmeli derseniz 2-3 saati ayırmanız iyi olur ve mümkünse 1 gece bekletilmesi daha da kolay pişmesini sağlayacaktır.
Unun böceklenmemesi için unu saklayacağınız kabın içerisine kuru karanfil, nergis çiçekleri veya defne yaprağı koyabilirsiniz. Sıcak havalar ve nem unun bozulması için uygun koşullardır. Bu nedenle yaz aylarında unları ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza ederek özellikle böceklenmenin önüne geçebilirsiniz.
Tam taneli pirinç (esmer, kırmızı veya siyah):
Kepek katmanındaki yağdan dolayı, bu tür pirincin yaklaşık altı aylık raf ömrü vardır. Daha uzun raf ömrü için buzdolabı veya dondurucuda saklanması tavsiye edilmektedir. Pişmiş pirinç, buzdolabında üç ila beş gün arasında veya dondurucuda altı aya kadar saklanabilir.
Kavanozda saklanan bakliyatlar kuru, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edildiği takdirde 3 yıla kadar raf ömrü sunuyor. Yine de her ihtimale karşı üç aylık tüketiminizi esas alarak buna uygun miktarlarda depolama yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri