Filler, Harika Birer Yüzücüdürler! Bunun haricinde filler gibi devasa memelilerin bile harika birer yüzücü olmaları şaşırtıcı gelebilir. Her ne kadar fotoğrafta komik bir kare görsek de, aslında filler genellikle sudan korkmazlar, tam tersine, suda oynamaya bayılırlar.
Filler suyu çok sever ve suyun kokusunu kilometrelerce öteden alırlar. Filler çok iyi yüzer. Yüzerlerken de hortumlarını şnorkel gibi kullanarak soluk alırlar.
Hızlı yürümede filler bacaklarını diğer koşan hayvanlar gibi kullansa da ayakların yerden kesildiği bir anı olmadığı için hızlı yürüme tam olarak koşma kıstaslarını sağlamaz. Hızlı hareket eden filler ön ayaklarıyla koşuyor, arka ayaklarıyla yürüyor gibi görünürler ve yaklaşık saatte 18 km'lik bir hıza ulaşabilirler.
Fillerin kalbi kırıldığında üzüntüden ölebilirler.
Dünyanın en ağır kara memelileri olan filler, birkaç ton ağırlığındalar. Devasa kütleleri nedeniyle diğer türlerden çok daha sağlam bir kemik yapısına sahipler. Bu yüzden zıplamanın gerektirdiği şekilde dizlerini bükemiyor ve kendilerini yukarıya doğru itemiyorlar.
İlgili 35 soru bulundu
Hutchinson'un deneylerinden şu sonuçlar elde edilmiş: Erkek fil, saniyede 6,8 m (saatte 25 km) koşarak birinci olurken, dişi fil, saniyede 6,6 m ilerlemeyi başarmış. Üstelik tabanındaki elastik yağ tabakası sayesinde yürüyüş stilleri esnek ve görece sessizdir.
Georgia Teknoloji Enstitüsü'nde yapılan yeni bir araştırmada, fillerin burun deliklerini genişleterek hortumlarında daha fazla alan açtığı ve bu sayede dokuz litreye kadar su taşıdığı bulunmuş. Filler ayrıca saniyede üç litre su çekebiliyor.
Hamilelik süreleri 22 ay olan filler, doğumdan sonra yavrularına uzun süre bakım ve anne sütü (en az iki yıl) sağlamaları ile insanlara ve diğer insansı maymunlara benzerler.
Fil kuzenlerinin aksine, yünlü mamutlar soğuğa adapte olmuş canlılardı, uzun kıllı postlara, kalın yağ tabakalarına ve ısı kaybını en az seviyeye indirmeyi sağlayan küçük kulaklara sahiplerdi. İlk defa bilim insanları, bu farklılıkları sağlayan binlerce mutasyonu kapsamlı bir şekilde katalogladılar.
Hayatta kalabilmek için buldukları en iyi yer orasıdır. Aynı göç yolunda oldukları, hasta veya yaşlı filler en iyi yeri tercih ederek orada kalırlar. Zamanla, beslenmedeki çeşitlilik eksikliği, yaralanmalar veya yaşlılık bu fillerin ölmesine olur.
"Begümcan", "Winner" ve yavruları "İzmir", "Deniz" ve "Ege"den oluşan "Türkiye'nin ilk fil ailesi", İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda hayatlarını sürdürüyor.
Ölü filin cesedi yerde yatarken birkaç gün boyunca diğer fil aileleri onu ziyaret ediyor. Fillerin cesedi koklayıp dürttüğü ve hortumları ve ayaklarıyla ona dokunduğu gözleniyor.
Buna ek olarak bir fil günde 300 litre su içer. Bu ortalama günde bir insanın içtiği suyun 200 katıdır ve bir filin hortumu yaklaşık 8 litre su alır.
Filler, dünya üzerindeki en zeki hayvan türlerinden biridir. Beyinleri, 5 kg'ın üzerinde olan ağırlığıyla karada yaşayan diğer hayvanlarınkinden daha büyüktür. Ortalama bir balinanın kütlesi ortalama bir filin kütlesinin yirmi katı olmasına rağmen ortalama balina beyni filinkine göre yalnızca iki katı büyüklüğündedir.
Fillerin insanlara saldırması çok sık rastlanan bir olay değil. Soyu tükenme tehlikesi altındaki filler, genellikle dişleri yüzünden, tarım alanlarını koruma gerekçesiyle ve eğlence sektörü için öldürülüyor ya da doğal yaşam alanlarından koparılıyor.
Uç (Fil) Hortum 5,5'' 4000mm Tek Flanşlı
Kürşat Alperen - Fillerin eşleri öldüğünde onlar da kalp kırıklığından ölürler. Yemeyi bırakırlar ve uzanıp açlıktan ölünceye kadar gözyaşı dökerler. İnsanların yardımını reddederler. 😥😥😥 | Facebook.
Erkeklerde bu dişler daha iridir; dişilerde ise daha ufaktır; ancak her ikisinde de vardır. Yani bu dişler işlevsiz değildir; dolayısıyla fillerin son dönemdeki dişsizlik evrimi, doğal nedenlerden kaynaklanmamaktadır.
İngiltere'de yayımlanan 'New Scientist' dergisinde çıkan araştırmadan çıkan ürpertici sonuçlar fillerin asla unutmadığını kanıtladı. Dergide yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre filler, 1970 ve 1980'li yıllardaki fil avı partilerinden bu yana insanlara karşı kin beslemiş olabilir.
Içine bir şüphe girdiğinde doğaya bak 😍❤ Filler en. uzun süre emziren memeliler, gebelikleri de cok uzun. zaten; süt dişleri değişene dek emziriyorlar yavruları. Anne fil ölürse yavruya sürünün diger dişileri süt.
Fillerin ölüm zamanı da çok ibretlidir. Filler ölmeden önce ölecekleri zamanı hissederler.Ve acı çığlıklar atarak, yakındaki bir mağaraya doğru yola çıkarlar. O çığlığı duyan civardaki filler de mağaranın ağzında toplanır.
Filler, hayvanlar alemindeki en büyük beyinlerden birine sahiptir. Yetişkin bir filin beyni, ortalama olarak yaklaşık 4,5 ila 5,5 kg iken, buna karşılık ortalama bir insan beyni 1,3 ila 1,4 kg ağırlığındadır.
Yük taşıma söz konusu olduğunda filler toplam ağırlıkta açık ara öndedir. Afrika fillerinin ağırlıkları 6 tona kadar çıkabilir –herhalde kimse altlarında kalıp ezilmek istemez! Ve sıkı durun, tam 9 ton yük taşıyabilirler. Yani –eğer sığsa– 100'den fazla insanı sırtlayabilirler!
Şans Getirmesi İçin Fil Figürü Kullanımı
Birçok kültürde bu figürün şans getirdiği inancı hakimdir. Özellikle Çin, Afrika, Hindistan gibi ülkelerde bu nedenle çok kullanılır. Türk kültüründe de çok sevilen ve sıklıkla kullanılan bu figür, şans getirmesiyle ünlüdür.
Artık 9 yaşında oldu. Fillerin doğada yaşam süreleri 40-50 yıl arasında, doğal yaşam parklarında ise 70-80 yılı buluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri