Girişimciliğin finansmanında kullanılabilecek alternatif finansman yöntemleri; Girişim Sermayesi (Risk Sermayesi), Melek Yatırım, Mikro Finansman, İslam Bankacılığı, Leasing, Faktoring ve Bartering ve Forfaiting'tir.
İşletmeler; açık kredi, Spot, Çek Senet, Teminat, ipotek, emtia ve kefil karşılığı kredileri finansman olarak kullanabilir.
Finans, Finansman ve Fon Kavramları
Finans, işletmelerin faaliyetlerini sürdürmek için ihtiyaç duydukları mali kaynakların temini ve yönetimini ifade ediyor. Finansman ise bu sürecin yalnızca ihtiyaç duyulan mali kaynakların bulunması ile alakalı olan yönünü ifade ediyor.
İlgili 25 soru bulundu
Finansal yönetim, varlıkların, yükümlülüklerin ve fonların zaman, süreç ve ortamlar içinde tahsis edilerek, riskleri ve belirsizlikleri ele alırken fonları en iyi şekilde yönetmek veya çoğaltmaktır. Bu bağlamda finansal yönetimin temel ilkeleri şu şekildedir: likidite, karlılık, risk yönetimi ve değer yaratma.
Finansman fonksiyonu; işletmelerin faaliyette bulunabilmeleri için ihtiyaç duyduğu mali kaynakları en uygun şartlarda sağlayarak, işletmede birikmiş olan fonların amaçların gerçekleştirilmesi için planlanması, örgütlenmesi, yöneltilmesi ve kontrol edilmesi faaliyetleridir.
Uzun vadeli finansman kaynakları arasında yer alan bu varlıklar temelde borç senetleridir. Bu senetler, firmaların uzun dönem için ihtiyaç duydukları bütçeyi temin etmelerini sağlar. Senetleri satın alan yatırımcılar, vadeli olarak belirlenen faiz oranı üzerinden belirli bir süre boyunca gelir elde eder.
Finansman Gelir ve Giderleri: Şirketlerin finansman şirketleriyle ilişkileri dolayısıyla elde ettikleri gelir ve giderler bu kalemlerde sınıflandırılır. Örneğin X şirketinin A bankasında tuttuğu mevduatlardan elde ettiği faiz gelirleri finansman geliri olarak gelir tablosunda sınıflandırılır.
FİNANSMAN KARARLARI
Firmalarda temel olarak üç önemli finansal karar durumu söz konusudur. Finansın fonksiyonları olarak da adlandırabileceğimiz bu kararlar yatırım kararları, sermaye yapısı (finansman) kararları ve kar dağıtım kararlarıdır.
“Finansman” belirli bir ihtiyaca, doğrudan mal ve hizmet satın alınmasına yönelik fon sağlama olarak tanımlanmaktadır. 1 Şirketler veya gerçek kişiler ihtiyaçlarına göre kaynak arayışlarında fonlarını çeşitli kaynaklardan sağlayabilmektedirler.
Finansal kaynaklar herhangi bir girişimin başlaması için gerekli olan kaynakları ifade ettiği gibi, girişimin sürdürülmesi ve daha da büyütülmesi için de gerekli olmaktadır. Girişimin her aşamasında farklı seviyede kaynağa ihtiyaç duyulabilir.
Finansal planlama, işletmelerin faaliyeti sırasında ortaya çıkacak her türlü fon giriş ve çıkışlarının önceden bir programa bağlanmasıdır. Nakit giriş ve çıkışlarının hem tutar hem de zaman açısından uyumlaştırılmasıdır. Finansal planlamanın amacı, optimal likiditenin oluşturulmasıdır.
Doğrudan finansman hisse senedi, tahvil, finansman bonosu vb. menkul kıymetlerin şirketler tarafından yatırımcılara arz edilmesi yoluyla sağlanır. Dolaylı finansman ise, tasarruf sahiplerinin bankalar ve benzeri finansal aracılara yatırdığı fonların şirketlere kredi olarak kullandırılmasıyla gerçekleşir.
Tek Düzen Hesap Planı'na göre finansman giderleri, işletmelerin borçlandığı tutarlar ile ilişkili olarak katlanılan ve varlıkların maliyetine eklenmeyen faiz, kur farkı, kredi komisyonları gibi tutarlardır. Ayrıca 656 Kambiyo Zararları hesabı da finansman gideri kategorisinde muhasebeleştirilir.
Finans giderleri çeşitli kalemlerden oluşur. İşletmenin yatırım için yaptığı orta ve uzun vadeli harcamalar, faiz giderleri, işçi ücretleri, emtia giderleri, kur farkı ödemeleri, komisyon ve borçlara yönelik giderlerin tamamı finans giderler tablosunda yer alması gereken harcamaları kapsar.
Finans elemanı, şirketlerin finansal ve mali işlerle ilgili departmanlarında görev yapan personellerdir. Şirketin kasa kontrolü, banka, fatura, bordro, muhasebe, vergi, çek, senet, kredi gibi finansal işlemlerini yürütmek, finans elemanı görevleri arasındadır.
Finansın bütün konularını kapsar, bunların arasında: gerçek veya finansal varlıkların değerlemesi, risk yönetimi, türev enstrümanlar, risk ve beklenen getiri dengesi, finansman ve temettü politikaları vardır.
Finans yönetiminin temel fonksiyonları ;
Finansal Analiz. Finansal Planlama ve Denetim. Fonların Sağlanması Fonların Yatırımı
Finansal sistemin temel unsurları; fon arz edenler, fon talep edenler, finansal aracılar (kurumlar), finansal araçlar ve yasal-kurumsal düzenlenmeler olarak sıralanmaktadır.
Finansal Piyasa Nedir? Finansal piyasalar, mali varlıkların, bir diğer deyişle kıymetli evrak niteliği taşıyan belgelerin alınıp satıldığı platformlara denir. Bu platformlarda; belli başlı idari ve hukuki kurallar dahilinde, bu evrakları arz edenler, talep edenler, ve düzenleyici kurumlar bir araya gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri