Rudio, Leonhard Euler (Basel, 1884).
John Napier veya latince Neper, (d. 1 Şubat 1550, Merchiston-Edinburgh - ö. 4 Nisan 1617, Merchiston Castle), Merchiston Baronu ve İskoçyalı bir matematikçi olan Napier, logaritmanın bulucusu olarak bilinir.
Ömrünün son günlerinde, arkadaşı olan, İngiliz matematikçi ve astronom Henri Briggs'ten (1551 - 1630) düşüncelerinin tamamlanmasını istedi. Henri Biggs, bu isteğe uyarak, 10 tabanına göre, bir logaritma cetveli hazırlayarak, 1617 yılında yayımlamıştır.
İlk sayma sistemini Sümerler geliştirmiş. Ancak sıfırın bir sayı olduğunu söyleyenler Hindlilerdir (MS 600'li yıllar). Cebiri geliştiren İranlı matematikçi Muhammed ibn Musa El Harizmi sıfırı bir daire şeklinde göstermiştir.
Üslü sayılar, bir sayının kendisiyle kaç kez çarpılacağını belirten bir gösterimdir. Temelde iki bölümden oluşurlar: taban (base) ve üs (exponent). Örneğin, 2^3 ifadesinde, 2 tabanı ve 3 üssüdür.
İlgili 30 soru bulundu
Dünyanın güneşe olan uzaklığı, yıldızlar ve gezegenlerin birbirlerine olan uzaklıkları, bir hidrojen atomunun yarıçapı gibi çok büyük veya çok küçük sayıları ifade etmek ve bunlar üzerinde işlemler yapmak için üslü ifadeleri kullanırız.
Bir sayının 1. kuvveti, sayının kendisidir: Taban ve üs 0 ise o işlem belirsizdir. Pozitif sayıların pozitif kuvvetleri daima pozitif bir sayı verir.
Harezmi, ilk defa birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotlarla, bir bilinmeyenli denklemleri de cebirsel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usullerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı. Cebir ilmini, metodik ve sistematik olarak, ilk defa kendisi ortaya koydu.
Fibonacci sayıları: :1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765... Leonardo Fibonacci'nin en büyük hizmeti, Hârizmî'nin matematiği ile, çok kullanışlı olan Hint ve Arap karışımı sayılarını batıya tanıtmakla çok büyük bir görev yapmıştır.
Negatif sayılar ilk olarak MÖ 200 yılında Çinliler tarafından ticari hesaplamalarda kullanıldı. Hesaplamalarda, satılan bir ürün -karşılığında para alındığından dolayı- pozitif olarak, satın almak için harcanan miktar ise negatif olarak gösterildi.
Matematik derslerinde üslü sayılar konusu 5. sınıftan itibaren başlayan ileri ki dönemlerde de anlatılan bir konudur. Üslü sayılar konusunun doğru şekilde anlaşılması bu konu hakkındaki verilen soruların da doğru şekilde çözülmesine yardımcı olur.
Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir.
Tanım: a bir gerçek sayı ve n bir pozitif tam sayı olmak üzere, n tane a nın çarpımı olan ye “üslü sayılar” denir. ifadesinde a “taban”, n ise “üs (kuvvet)” diye isimlendirilir.
Adını matematikçi Leonhard Euler'den alan Euler formülü karmaşık analizde kullanılan bir matematik formülüdür ve trigonometrik fonksiyonlarla karmaşık üstel fonksiyon arasındaki bağlantıyı gösterir. dir, e Euler sayısıdır ve cos ile sin trigonometrik fonksiyonlar olan kosinüs ve sinüstür.
Matematiksel bir terim olarak 'fonksiyon' ifadesi ilk olarak 1673 yılında Leibniz tarafından kullanılmıştır (Ponte, 1992).
Bunlardan yaklaşık bir asır kadar sonra Charles Xavier Thomas'ın bulduğu dört işlemi ve karekök alma işlemini yapabilen Aritmometre, 1970'lere kadar kullanılmış olan mekanik hesap makinelerinin atası olmuştur.
Tam Sayılar: Doğal sayılar kümesi negatif tam sayılara genişletilerek tam sayılar oluşturulmuştur. Bu küme Z ile gösterilir.
0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır. "0" Roma rakamlarında gösterilemeyen tek rakamdır. Birçok skalada sıfır başlangıç ya da nötr bölgeyi temsil eder.
Doğal sayılar 0'dan başlar ve sonsuza kadar gider. 0 sayısının bir rakam mı yoksa sayı mı olduğu merak edilmektedir. 0 rakam mı yoksa sayı mı? Doğal sayılar 0'dan başlayarak sonsuza kadar gitmektedir.
Babilliler, bir daireyi kare içine alarak hesapladıkları pi sayısını 3,125 olarak buldular. Günümüzde kabul edilen değere oldukça yakın. Milattan önce 1650 yılından kalma bir Mısır papirüsü, Mısırlıların pi sayısını 3,1605 olarak hesapladıklarını bize gösteriyor.
Sıfır tane a ifadesinin anlamı, 1'in yakınında herhangi bir sayının olamayacağı manasına gelmektedir. A⁰ = 1 x (0 adet a) = 1 olmasından dolayı 0 dışında tüm sayıların sıfırıncı olan kuvveti bire eşit olur.
ÖRNEK: 5.5.5=53 (3 tane 5'in yan yana çarpılması, 5 üssü 3 veya 5'in 3. kuvveti diye okunur.) Pozitif bir sayının bütün kuvvetleri pozitiftir. Negatif bir sayının çift kuvvetleri pozitif, tek kuvvetleri negatiftir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri