Köftelik bulgur; bulgurun taş değirmende kırılmasının sonucu olarak ortaya çıkar. Taş değirmende kırılan bulgur, diskli ve çekiçli değirmenlerde kırılan bulgurdan farklı olarak, bulgurun doğasına uygun olarak üretilmekte, böylece asıl lezzetini ve kokusunu koruyabilmektedir.
İnce Pilavlık (Midyat) Bulgur: Pilavlık bulgurdan daha ince olan, köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'nun belli yerlerinde, bu bulgur çeşidi daha fazla tercih edilmektedir. Pilavlarda, dolmalarda, çorbalarda, salatalarda kullanılabilir.
Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır.
“Kısırlık bulgur nedir?” sorusunun cevabını merak eden bireyler için kısırlık bulgur, normal bulgurun incesidir.
İnce bulgur köftelerin ve kısırların olmazsa olmazı bir malzemedir. Pilavlık bulgura kıyasla daha ince öğütülerek elde edilir ve çiğnemesi, hazmı kolay, lezzeti bir harika olur. Paketli satılan halinde ise adı kısırlık ya da köftelik bulgur olarak geçer.
İlgili 36 soru bulundu
Esmer bulgur oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir gıdadır.
Çiğ köftelik bulgur, köftelik bulgurun boy olarak bir küçüğü ve en küçük olan bulgur çeşididir. Boyutunun küçük olması ve suyla yumuşayıp yoğrulmasının kolay olmasından dolayı çiğ köfte yapımında tercih edilir.
Kısırlık bulgur, çiğ köftelik ince bulgura kıyasla biraz daha kalın oluyor.
Araştırmalar bulgurun rengi ne kadar sarıysa, ne kadar parlaksa, işlenme oranının o kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Bunun sonucunda bulgurun en önemli bileşenlerinden biri olan lif oranı, besin değeri ve lezzeti düşüyor.
buğdayın kırılmadan, kabuğunun soyularak elde edildiği, son derece lezzetli olan bulgur çeşitidir. piştikten sonra normal bulgurdan daha etli (büyük) ve lezzettli olur.
Firik (Frikeh) veya farik(Arapça:فريكة farīkah), geleneksel bir buğday ürünü olup, olgunlaşmasını tamamlamamış ve süt olum evresinde olan özellikle durum buğdayının (Triticum durum) ve bazen de sert ekmeklik buğdayların (Triticum avesticum) ateş yardımı ile kavrulması yolu ile elde edilen bir üründür.
Bulgurun üretimi için çoğunlukla sert bir buğday olan; Triticum durum, yani durum buğdayı çeşidi tercih edilmektedir. Durum buğdayı; yüksek protein, yüksek glüten mukavemeti ve homojen altın rengi sebebiyle makarna ve bulgur gibi ürünlerin yapımında kullanılmaktadır.
Arapça telaffuzdan dolayı, arap ülkelerinde “burgul” olarak adlandırılmaktadır. Anadolu da doğup, dünyaya yayılan bulgur evrensel bir damak tadı olma yolundadır. Bulgur insanlar tarafından 4000 yıldan beri bilindiği iddia edilen bir gıda maddesidir.
PİLAVLIK BULGUR
"Duru Bulgur "doğal" taş değirmende üretilen tek bulgurdur. Bulgur parlatma islemi yapilmadan uretilir; bulgurun kepekli ve dogal yapisi korunur. Bu sebeple lif ve mineral bakimindan en zengin bulgur Duru Bulgur'dur.
Köftelik bulgurun bir boy küçüğü olan ince bulgur, sarı bulgur çeşitlerinin en küçük boylu olanıdır. Daha az suyla yumuşayıp daha kolay yoğrulduğu için genelde çiğköfte yapımında tercih edilir. Çiğköftenin yanı sıra köfte ve kısır yapımında da köftelik bulgurla birlikte kullanılabilir.
Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması, kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi, farklı boyutlardaki taneciklerinin ayrılmasıyla elde edilen sadece su ve buğdaydan oluşan oldukça değerli ve besleyici, yarı hazır bir gıda maddesidir.
karamanda konuşlanmış bulgur fabrikası kalite olarak dünya sıralamasında ilk sıralara oynamaktadır. bakliyat firmaları içerisinde en kalitelisi bence.
Hiçbir katkı maddesi içermez, üretiminde sadece buğday ve su kullanır. 2- Bulgur yıkanmaz! Üretim aşamasında yıkanıp kaynatıldığı için ambalajlı bulgurun pişirilmeden önce yıkanmasına gerek yoktur. Ayrıca pirinç gibi suda bekletilmez.
Başbaşı bulgur; bulgurun taş değirmende kırılmasının sonucu olarak ortaya çıkar. Taş değirmende kırılan bulgur, diskli ve çekiçli değirmenlerde kırılan bulgurdan farklı olarak, bulgurun doğasına uygun olarak üretilmekte, böylece asıl lezzetini ve kokusunu koruyabilmektedir.
Kısır, fazla yendiğinde, mide hepsini işleyemeyecektir. Fazla alınan lifler midede gaza sebebiyet veriyorlar. Midede sıkışan gaz da şişkinliğe yol açıyor.
Benim ince bulgurda net ölçüm 1 su bardağına 1,5 su su bardağı şeklinde. O zaman kıvamı nefis oluyor ayrıca hava almayacak şekilde streç film ile kapattığınızda 20 dakika içinde kendi buharıylada istediğimiz kıvama geliyor. İsterseniz kısıra biraz marul ve acı kırmızı pul biber ilavesi yapabilirsiniz.
Yıllardır gelen bir geleneğe göre eğer eve bir misafir gelecekse muhakkak kısır ve ıslak kek olmalıdır :) Kısır hem doyurucu olması nedeniyle hem de çeşitli baharatlarla lezzetlenmesinden dolayı neredeyse her öğünde afiyetle tüketilir.
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
1 su bardağı kırmızı mercimek. 1,5 su bardağı ince köftelik bulgur.
Esmer Bulgurlu İçli Köfte Tarifi İçin Malzemeler
İçli köfte hamuru için; 2 su bardağı esmer köftelik bulgur. 1 çay bardağı irmik. 3-4 su bardağı sıcak su.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri