Aynı zamanda Finlandiya, Avrupa'nın en az ders saatine sahip ülkelerinden birisidir. Sınıf mevcutları 20–30 arası, ders saati 45 dakikadır. Finlandiyalı öğrenciler okulda sadece birkaç saat geçirmektedirler.
Finlandiya eğitim sistemi örnek olarak gösterilen bir ülkedir. 9 yıllık eğitim zorunludur ve öğrenciler için fırsat eşitliği mevcuttur. Özel okul diye bir kavram olmadığından herkes ücretsiz bir şekilde eğitim almaktadır. Ayrıca dersler günlük olarak en fazla 4, haftalık olarak ise en fazla 20 saat olarak yapılır.
Finlandiya'da eğitim süresi günde 4 saat olarak belirlenmiştir. 4 saatlik eğitim kapsamında teneffüs süreleri ise 15'er dakikadır. Ders saatlerinin uzaması halinde öğrencilerin teneffüs süreleri de uzamaktadır.
Aynı zamanda ders saatlerinde ve ödev kavramında da karar verilirken çocukların, gençlerin fiziksel ve psikolojik durumları gözden geçiriliyor. Evet, bizim ülkemizde olmadığında öğretmenlerin zan altında bırakıldığı ödev kavramı, Finlandiya için önemli değil ve hiçbir öğrenciye ödev verilmiyor.
Bu sebeple Finlandiya'da öğrenciler ilkokul eğitimine haftada 20 saat ile başlamaktadır. Okulda eğitim bazı günler 3 saat bazı günler ise 4 saat verilmektedir. Üniversiteye kadar öğrencilerin ders saati 30'a kadar çıkmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Finlandiya'da, öğrenciler için lise sonunda yapılan bir sınav dışında, zorunlu standartlaştırılmış sınav ve test bulunmuyor. Her okul aynı olanaklara sahip olduğu için öğrenciler, okullar veya bölgeler arasında sıralama, karşılaştırma veya rekabet yaratılmıyor.
Finlandiya'da ilköğretim çocuğun yedi yaşını doldurduğu sene başlar. Finlandiya'da kalıcı olarak ikamet eden her çocuğun ilköğretime katılması şarttır.
Okullar haftanın 5 günü açık olup, haftalık 19 – 30 saat ders işlenir. Ek olarak, fazladan tatillerle ilgili yerel özerklik söz konusudur. Aynı zamanda Finlandiya, Avrupa'nın en az ders saatine sahip ülkelerinden birisidir. Sınıf mevcutları 20–30 arası, ders saati 45 dakikadır.
Finlandiya eğitim sistemi dünya çapında birçok kişi tarafından takdir edilen bir sistemdir. Bu sistemin başarısı, eğitim sistemlerinde öğrenci merkezli yaklaşımı benimseyen birçok farklı faktöre dayanmaktadır. Finlandiya eğitim sistemi dünyanın en iyisi olarak kabul edilir.
Fin okullarında üniforma bulunmuyor. Öğrenciler derse istedikleri şekilde giyinip gelebiliyor. Bu konuda herhangi bir zorunluluk bulunmuyor.
Bunu duyan öğrenciler, veliler ve öğretmenler bu konuya dair gelişmeleri yakından takip etmeye başladı. Avrupa'nın bazı ülkeleri olan İspanya, Belçika, İzlanda, Hollanda, Danimarka, İsveç, Finlandiya ve Birleşik Krallık'ta haftada 4 gün çalışılmaya başlandı.
Lise öğrenimi genelde üç yıl sürer. Lise iki veya dört yılda da tamamlanabilir. Lise öğreniminde birçok seçim yapabilirsiniz. Zorunlu derslerle beraber kendinize uygun birçok ders seçebilirsiniz.
Ülkede görülen bir diğer ilgi çekici doğa olayı da gece yarısı güneşleridir. Yaz aylarında Finlandiya'da gündüz süreleri yaklaşık 19 saati bulur.
Finlandiya'da çalışma saatlerini çalışma süresi yasası ve toplu iş sözleşmeleri belirler. Çalışma süresi sektöre ve alana göre farklılık gösterir. Yasalar gereğince düzenli çalışma saati, günde en fazla 8 saat ve haftada en fazla 40 saat olabilir.
Mayıs ayının başından Ağustos ayının sonuna kadar güneş gece yarısı batar ve sabah 4 dörtte tekrar yükselir. Şurada Paylaş! Binlerce göl ve adanın ülkesi olan Finlandiya'nın çoğu bölgesinde güneş 73 gün boyunca batmaz.
Dünyanın en güzel okulları listesine Türkiye'den de bir okul girdi. Tarsus Amerikan Koleji, dünyanın en güzel 13 okulu arasında gösterildi. Türkiye'nin en köklü okullarından Tarsus Amerikan Koleji'nin (TAC) 137 yıllık tarihi kampüsü, dünyanın en güzel okulları listesine girdi.
Türkiye, 137 ülkenin eğitim kalitesine göre sıralandığı listede 99'uncu sırada yer aldı. Pakistan ve Endonezya'nın gerisinde kalan Türkiye'nin kalite notu 7 üzerinden 3.1 oldu. Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF), “Eğitim Kalitesi 2018” başlığıyla yayımladığı listede 99'uncu sırada yer aldı.
Dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip Finlandiya'da özel okul yok, öğrenciler günde 4 saat ders yapıyor, küçük çocuklar oynayarak öğreniyor, sınav yapılmıyor, ileri sınıflarda yapılırsa da sonuçları öğrenciye söylenmiyor.
MEB Son Dakika: Okullar Artık 4 Gün Açık, 3 Gün Kapalı! Finlandiya Modeli Türkiye'de. MEB, 4 gün okul 3 gün tatil kararıyla eğitim sistemini tümden değiştiriyor! Finlandiya modeli Türkiye'de uygulanacak. 2023-2024 eğitim öğretim yılı 11 Eylül 2023'te başlıyor.
Avrupa ülkelerinde, yaz tatili farklı sürelerdedir. Yaklaşık olarak yaz tatili süresi Avusturya, Belçika, Finlandiya ve Lüksemburg'da iki ay, Hollanda ve İngiltere'de altı hafta, İtalya'da dokuz hafta, Portekiz'de 2,5 aydır.
Finlandiya eğitim sisteminin başarısında öne çıkan esneklik, özerklik, bireysel ihtiyaçların karşılanması, fırsat eşitliği, öğretmen eğitimi, öğrenme ortamı ve eğitimde finansal destek faktörleri açısından Türk eğitim sistemini karşılaştırmaktır. Bu çalışma tarama modelinde gerçekleştirilen bir çalışmadır.
İkinci sırada onu Singapur takip ederken üçüncü sıraya ise Finlandiya yerleşti. Türkiye ise listenin 99. sırasında yer aldı.
Finlandiya Üniversite Eğitim Sistemi ve Süresi
Avrupa Birliği (AB) veya Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) ülkelerinden geliyorsanız Finlandiya size ücretsiz eğitim hakkı sunuyor. Finlandiya'da üniversite eğitim dili ağırlıklı olarak Fincedir. İngilizce eğitim veren bölümleri için ücret ödemeniz gerekir.
Haftada iki saati ise mesleki gelişimleri için eğitimlere katılmak için ayırıyorlar. İlk okulda öğrencilerin ders dışı/teneffüs olarak geçirdikleri zaman toplam 75 dakika. Amerika'da bu oran 27 dakikaya kadar düşüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri