20. Finten (manzum piyes, (1918).
EŞBER (ABDÜLHAK HÂMİT TARHAN)
Abdülhak Hâmid Tarhan'ın konusunu antik çağ tarihinden alarak yazdığı tiyatro eseri. Eşber, dokuz fasıllık bir dramdır. Manzum bir tiyatro eseri olan Eşber, aruz ölçüsüyle yazılmıştır.
Abdülhak Hâmid Tarhan'ın, eşi Fatma Hanım'ın vefatı üzerine yazdığı eserlerinden. Gelin odası manasına gelen Hacle, 1886 yılında basılmıştır. 42 mısralık 8 bentten meydana gelen uzun bir manzumedir. Bu bentlerin her biri gazel tarzındadır.
Abdülhak Hamit Tarhan şiir ve tiyatro türünde eserler kaleme almıştır.
Abdülhak Hamit Tarhan Eserleri ve Kitapları
İlhan, Yabancı Dostlar, Ruhlar, Nazife, Kanuni'nin Vicdan Azabı gibi eserler aruzla yazılmış tiyatro eserleridir.
İlgili 29 soru bulundu
Abdülhak Hâmid, Endülüs fatihi Tarık bin Ziyad'ın kahramanlık hikâyesinden kesitler aktardığı eserde aslında bir tür ütopya koyar ortaya. Aşk, ihanet, başkaldırı, ölüm ve cinayetlerin fonunu oluşturduğu hikâyede, dönemin bütün sosyal ve politik meselelerine dokunulduğu görülür.
İÇLİ KIZ (ABDÜLHAK HÂMİT TARHAN)
Abdülhak Hâmid Tarhan'ın yazdığı üçüncü tiyatro eseri. İçli Kız, beş fasıllık bir dramdır. Yazarı tarafından beş fasıl olarak tertip edilen eser 29 meclisten oluşur. Eserin kapağında “Tiyatro tarzında yazılmış bir hikâyedir” ibaresi vardır.
Bütün Şiirleri 2 / Makber-Ölü Hacle-Baladan Bir Ses (Abdülhak Hamid Tarhan) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - kitapyurdu.com.
Makber (Osmanlıca: مقبر) Abdülhak Hamit Tarhan'ın karısı Fatıma Hanım'ın ölümü üzerine yazdığı şiiri. O yıllarda yeni yeni oturan Avrupai Türk Şiiri tarzının en önemli örneklerinden biri olarak yerini almış, yazılmasından onlarca yıl geçtikten sonra bile birçok şairin esin kaynağı olmuştur.
Eşber, Abdülhak Hâmid Tarhan'ın ele aldığı bir eserdir. Eşber eserinin konusu Büyük İskender'in Hint seferi sırasında yaşadığı tarihi manzum trajedisidir.
MAKBER (ABDÜLHAK HAMİT TARHAN) Abdülhak Hâmid Tarhan'ın en önemli eserlerinden birisi. Abdülhak Hâmid Tarhan, Makber' i 1885 yılında eşi Fatma Hanım'ın ölümü üzerine yazmış ve bastırmıştır. Fatma Hanım, Abdülhak Hâmid Tarhan'ın ilk eşidir.
Kebeli burada yerleşim mekânının Hindistan'dan Londra'ya geçtiğinin altını çizmekte ve kahramanın ise bir Hintli değil Kanadalı olduğuna dikkat çekmektedir. Bu eserde Kanadalı bir kadın (Finten)'in bir İngiliz ile evlenip İngiliz toplumuna katılma çabası anlatılmaktadır.
Ayrıca Validem şiiriyle Türk edebiyatındaki ilk uyaksız şiiri yazmıştır. Aruz ölçüsüyle yazılan ilk manzum tiyatro eseri ise Eşber'dir.
Sahra şiiri, dünyada edebiyatında pastoral şiir örneklerinden farklı olarak, tabiatı sadece bir dekor olarak kullanmıştır. Lirik bir üslupla kaleme alınmış olan şiirde, yalnızlık, insanlardan uzaklaşma isteği ve inziva temaları işlenmiştir. Ganem sözcüğü de bu şiirde kullanılan pastoral ögelerden biridir.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
İlk Türk tiyatrosu Şinasi tarafından kaleme alınan Şair Evlenmesi'dir.
Sahnelenen İlk Tiyatro Eseri:Vatan Yahut Silistre/Namık Kemal. Edebiyatımıza kazandırdığı ilklerle ölümsüz olan Namık Kemal tarafından kaleme alınan “Vatan Yahut Silistre” sahnelenen ilk tiyatro yapıtı olma özelliğini taşıyor.
'Hamit' özel isminde 'a' sesi uzun okunur; her ne kadar özel isimlerde uzatmalar terk edildiyse de, en azından yarım vokal uzun söyleyebiliriz. aslı Hamid (A uzun) olan isim hamd eden öven anlamındadır (ism-i fail), bir insan eylemini anlatır.
Sevilen romanların birer birer ekrana dizi olarak gelmesine alışmıştık. Ancak Star TV'nin sevilen dizisi Anne, ezberleri bozdu. Dizide yer alan gazeteci Ali Arhan'ın, Zeynep ve Turna'nın dramını bir roman olarak yazmak istemesi senaryoya girdikten sonra, eser kaleme alındı.
Abdülhak Hamid Tarhan Tiyatroları-7 (Macera-yı Aşk, Nesteren, Zeynep, Hakan) Bu son cilt onun ilk ve son eserini bir araya getirmektedir. Mâcerâ-yı Aşk ile başlayan yazarlığı Hakan ile son bulmuştur.
Sahra, Türk edebiyatının pastoral nitelikli ilk eseri olarak kabul edilmektedir. Bu şiirde medeniyetin aslî unsuru olarak kabul edilen “şehir” ile “kır” kavramları arasında birtakım fikrî ve duygusal mukayeseler yapan Hamit, kır yaşamını yüceltir ve ona dair olumlu bir söylem geliştirir.
İlk kafiyesiz şiir: Abdülhak Hamit / Validem (1913)
“Vatan Şairi” ve “Hürriyet Şairi” olarak anılan Namık Kemal, şiirin yanı sıra eleştiri, yaşam öyküsü, tiyatro, roman, tarih ve makale türlerinde eserler verdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri