Herhangi bir kesi veya dikiş olmadığı için hastalar taburculuk sonrası duş alabilirler. Sonda duş almaya engel midir? Hayır, hastalar sonda ile duş alabilir.
Hasta hareket edebilecek durumdaysa, yardım ile banyo yapabilir,. Hasta hareket edemiyorsa, banyo için özel yapılmış tekerlekli sandalye ile banyoya götürülerek, bu sandalyenin üzerindeyken banyosu yapılabilir. Hasta yataktan kaldırılamıyor ise sabunlu temizlik süngerleri ile hastaya yatak banyosu yaptırılabilir.
Hasta, refakatçi yardımıyla veya kendi kendine hareket edebiliyorsa ihtiyacını tuvalette gidermek isteyecektir. Hareket etme ihtimali yoksa, hasta taşıma lifti adı verilen medikal ürünleri kullanarak hastayı tuvalete götürebilirsiniz.
Banyo havlusu hastanın sizden uzak kolunun altına yerleştirilmeli. Kol önce sabunlu sonra duru su ile el bileğinden başlayarak yukarı doğru (distalden proksimale doğru) koltuk altına kadar (koltuk altı dâhil) uzunlamasına hareketle silinir. Duru su ile sildikten sonra kol altına serilen havlu ile kurulanır.
İlgili 21 soru bulundu
Yatalak hastanızın rahatlamasını sağlamak ve yaşam kalitesini arttırmak için bazı ipuçları; Yatalak hastanın pozisyonunu 2 saatte bir değiştirmek sırt, kalça ve topuklar üzerindeki baskıyı azaltır. Mümkünse, yatağın başını kaldırmak, yemek zamanları, ilaç alırken ve nefes alırken hastaya yardımcı olur.
- Hastanın kolayca çiğneyip yutabileceği yumuşak sulu gıdalar tercih edilmeli,gerekirse püre halinde verilmeli. - Hastaya yiyecekler küçük lokmalar halinde verilmeli. - Beslenme esnasında acele edilmemeli.Hastanın çiğneyip yuttuğundan emin olunmalı. - Az ve sık beslenmeli.
Öksürme, ıslık çalma gibi egzersizler uygulatılabilir. Öksürme egzersizi yaparken birey, oturur durumda derin bir nefes alınır. Karın kaslarını kasarak 2-3 kez kısa ve güçlü şekilde öksürür. Balgam varsa bu şekilde çıkartılabilir.
İnmeli hastalarda kabızlık neden olur? İnmenin kendisi kabızlığa doğrudan yol açmaz. Fakat inmeli hastalarda kabızlık %50 civarı sıklıkla görülür (2). Bunun nedeni yeterince sıvı ve lifli gıda almamaları, hareketsiz kalıp günün büyük bölümünü yatakta geçirmeleri ve kullandıkları bazı ilaçlar olabilir.
Yatalak hastalar için alt ekstremite egzersizleri
Arkanıza yaslanın ve ayaklarınızı düz tutun. Ayak bileğinizi yukarı doğru kaydırarak dizlerinizi yavaşça bükün. Ayak bileğinizi yavaşça kaydırarak bacağınızı yavaşça düzeltin. Bu hareketi her bacağınızla 10 kez tekrar edin.
1. Hasta veya yaşlıya banyo yaptırabileceksiniz.
Sırt bölgesinde yatmaya bağlı olarak oluşan karşı kuvvet, solunum kaslarında zorlanmaya, göğüs kafesinin genişlemesinde azalmaya ve soluk alıp vermede yetersizliğe yol açıyor. Ayrıca yatmaya bağlı olarak sıklıkla akciğerlerin alt bölgelerinde salgı birikimine neden oluyor.
Hastanızın vücuduna özellikle de kalçalarına bariyer krem sürmeniz de fayda vardır. Yatak koruyucu örtü veya çarşafınızı hastanızın kalçalarının biraz altına sıkıştırarak yerleştirin. Hastayı sırt üstü yatırın ve bezi bacaklarının arasından yukarıya doğru çekin. Hasta bezinin sızdırmaz bariyerlerini açın.
Bu hakları şu şekilde sıralayabiliriz: Engelli maaşı (2022 maaşı), yakınları için evde bakım aylığı, bakım evi, emeklilik, malülen emeklilik, araç alımı, medikal malzeme temini, emlak vergisi, vergi indirimi konularında hukuki düzenlemeler mevcuttur.
Kuruyan deri ciltte çatlama ve çeşitli boyutta yara oluşumuna neden olur. Bu durumu engellemek içinse, gün içinde hasta vücudu silinir ve uygun nemlendirici sürülerek derinin yumuşaması sağlanır. Hastanın sürekli yatıyor olması, kas iskeletinin zayıflamasına sebep olur.
Eldivenlerinizi takın ve eski bezi çıkarın. Islak mendil veya nemlendirilmiş tuvalet kağıdı kullanarak nazikçe temizlik yapın. Cildin tahriş olmaması için nazik olun. Genital bölgede temizlik işlemi, kadınlarda ön taraftan arka tarafa doğru yapılmalıdır.
Dışkı kaçırmanın nedeni nedir? İnsanlar yaşlandıkça zamanla sfinkter kasları zayıflamaktadır. Kasların zayıflamasının yanı sıra dışkı kaçırma genellikle değişen bağırsak alışkanlıklarından (ishal, kabızlık) ve rektum ile anüsün dışkı tutma yeteneğini etkileyen durumlardan kaynaklanmaktadır.
Dışkı hissedildiğinde boşaltılmazsa rektumdaki sinirler hasar görebilir ve rektum dışkıya istemsiz şekilde tepki verebilir. Dışkının tutulmasının alışkanlık haline getirildiği durumlarda başta kabızlık olmak üzere çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. Kabızlık, yaklaşık 4 milyon kişiyi etkilemektedir.
Sarımsı, yeşil renkli balgam muhtemel bir enfeksiyonla ilgili olabilir. Nötrofiller olarak bilinen kan hücresinin yeşil rengi vardır. Örneğin pnömoni(zatürre) ve bronşit gibi alt solunum yollarının bakteriyel enfeksiyonları ve kistik fibrozda sarı-yeşil balgam görülebilir.
#8 Balgam Söktürücü Bitki Çayı
Nane ve maydanoz gibi yeşillikler ile derdinize derman olacak balgam söktürücü çay tarifinden bahsediyoruz. Nanenin ve maydanozun yanına kuru kekik, karabiber, bal ve biraz limon suyu ekleniyor ve en etkili ilaçtan daha şifalı oluyor!
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
PEG tüpü normal şartlarda 6 ay kalır. Ancak bizim 1yıl, 1.5 yıl kalan vakalarımız var. Ancak bazen daha önce yada herhangi bir zamanda tüpte oluşabilecek deformasyonlar ve delinmeler yüzünden her zaman değiştirilmeleri gerekebilir. PEG tüpünün yeri tüp çıkarıldıktan kısa bir süre sonra kapanır.
Yatağa ya da sandalyeye bağımlı olan kişilerde, uzun süre aynı pozisyonda kalmak, vücut ağırlığının hep aynı bölgelere basınç uygulamasına neden olur. Vücut ağırlığının sebep olduğu basınç sebebiyle de bu bölgelerde (genelde kemikli alanlarda: topuk, dirsek, leğen kemikleri üzerindeki cilt, omuz) kan dolaşımı bozulur.
Uygunsa hastaya oturur pozisyon verilir, uygun değilse yan yatış pozisyonu verilir, başı yükseltilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri