Ama daha önce iman etmediği için son nefesteki pişmanlığı fayda sağlamadı. Kur'an bu haldekileri şöyle anlatıyor: 'Yoksa kötülük yapıp, yapıp da içlerinden birine ölüm gelip çatınca 'Ben şimdi tövbe ettim' diyenler ile kafir olarak ölenler için (kabul edilecek) tövbe yoktur.
Firavunun imanı ölüm anında, ölüm anından önceki zaman dilimindedir. Bu sebeple yeis halindeki iman olması ya da gargara halindeki imanın olması sebebiyle geçersiz olacağı iddiaları geçersiz olur.
Boğulacağını anlayan Firavun'un o esnada iman sözcüklerini söylemiş olması, 91. âyetteki ifade ve diğer deliller ışığında geniş biçimde tartışılmış ve farklı kanaatler ileri sürülmüş olmakla birlikte, İslâm âlimlerinin çoğunluğu Firavun'un bu imanının geçerli olmadığı sonucuna ulaşmışlardır.
Bahsettiğiniz bir iskelet değil bir doğal mumyadır. Kızıldeniz'de boğulan firavuna ait olduğu iddiası ise asılsızdır. Mumya henüz firavunların bile olmadığı hanedan öncesi döneme (M.Ö 33. yüzyıl) aittir. 1900 yılında Kızıldeniz'e 200 km'lik bir mesafede olan Mısır'ın Gebelein bölgesinde bulunmuştur.
Kızıldeniz'in Süveyş kısmına gelince, denizdeki yollar kapanıp, Firavun'un askerleri boğulmaya başladı, Firavun da aynı akıbete uğrarken, hemen secdeye kapanıp, iman ettim dediyse de, boğularak askerleri ile birlikte öldü. Firavun'un cansız cesedi asırlarca denizde kalmasına rağmen Allahü teâlânın kudreti ile çürümedi.
İlgili 37 soru bulundu
Eski Mısır inancında firavun, yeryüzündeki düzenin muhafaza ve devamından sorumlu olduğu gibi dinî hayatın da en önemli ve yetkili kişisiydi.
Fakat Kur'an'da sözedilen Firavun, gerçekte iki ayrı hükümdardır. Bunlardan ilki, Hz. Musa'nın doğduğu sırada Mısır' yöneten ve Musa'yı sarayında büyüten Firavun; diğeri de Hz. Musa'nın risâletle görevlendirildiği sırada iş başında olan Firavun'dur.
Firavun dua etti, Allah onun duasını kabul etti. Bu çok önemli bir mesajdır aslında.
Antik Mısır'ın Firavun ve Kraliçe Boyları
Kralların ortalama boyu 166 cm idi. Kraliçe ve prenseslerin ortalama boyu 156.7 cm idi. İncelenenler arasındaki en uzun firavun, 173 cm boyuyla Ramses II'ydi (MÖ 1303-MÖ 1212). 165 cm boyundaki eşi Kraliçe Nefertari-merj-em-Mut da zamanına göre sıradışı bir uzunluktaydı.
4.700 yıl önce Mısır'ı yöneten firavun Sa-Nakht'ın kalıntıları, firavunun dönemine göre aşırı uzun boylu olduğuna işaret ediyor. Firavunun iskelet kalıntılarına yapılan analizler, o dönem için çok uzun olduğunu, yaklaşık 1.87 metre uzunluğunda olduğunu ortaya koydu.
mealindeki ayette açıkça Firavun'un cehennem gideceğine değil, onun hanadanının gideceğine dair ifade vardır. (Futuhat, 2/276-277). mealindeki ayetlerde Firavun'un cehennemlik olduğu açıkça ifade edildiği ortadadır.
Yine İbn Ebî Hatim ve Ebu'ş-Şeyh'in bildirdiklerine göre, Muhammed b. el-Mükendir şöyle demiştir: “Firavun üç yüz sene yaşadı. İki yüz yirmi yıl boyunca gözünde çapak bile oluşmamıştır.” (bk. a.g.e). Bununla beraber, hiç kimse sağlığını veya hastalığını bahane ederek Allah'a karşı isyanını savunamaz.
Enfal Suresi, 54. ayet: Firavun ailesinin ve onlardan öncekilerin gidiş tarzı gibi. Onlar, Rablerinin ayetlerini yalanladılar; Biz de günahları dolayısıyla onları helak ettik. Firavun ordusunu suda boğduk.
Cebrail dedi ki: Ey Muhammed! Ben, rahmetin ona yetişeceği korkusuyla denizin çamurundan alıp da onun ağzına nasıl koyduğumu bir görseydin." Ebu İsa et-Tirmizi dedi ki: Bu, hasen bir hadistir.
İşte insanlardan bir çoğu, hakikaten ayetlerimizden gafildirler. şeklinde buyrulmaktadır. 3000 yıldan bu yana firavunun cesedi hiç bozulmaya uğramadan günümüze kadar gelmiştir. Ceset İngiltere'nin Londra şehrindeki British Museum'da sergilenmektedir.
Firavun'un bozulmamış cesedi de Kahire'de değil Londra'daki British Museum'da teşhir edilmektedir. Üç bin seneden fazla bir zaman önce ölen bu Firavun'un cesedi, mumyalanmış olarak değil, ibret-i alem için mumyasız olarak çürümeden korunmuştur.
Abidos Hanedanı'nın en erken krallarından birisi olan Senebkay'ın 3600 yıl önce savaş meydanında acımasız bir şekilde öldürüldüğü ortaya çıktı. Woseribre Senebkay'ın kalıntıları Kahire'ye 300 km uzakta Sevhac kentinde 4 odalı bir mezarda bulundu.
Yaygın kanı, firavunların hep erkek olduğu yönünde. Oysa, kadın firavunlar da vardı. Mısır hanedanlığının ilk dönemlerinde en az 5 kadın firavun vardı. Sonraki dönemlerdeki kadın yöneticiler artık 'firavun' olarak değil 'kraliçe' olarak adlandırılır.
Ramses (MÖ 1303 – MÖ 1212), Mısır'ın On Dokuzuncu Hanedanının üçüncü firavunuydu. Genellikle Eski Mısır'ın en güçlü dönemi olan Yeni Krallık'ın en büyük, en ünlü ve en güçlü firavunu olarak kabul edilir.
Özelde ise Firavun'u, şöyle anlatıyor Kur'an; '....Nihayet (denizde) boğulma haline gelince (Firavun): Gerçekten İsrailoğullarının inandığı Tanrı'dan başka Tanrı olmadığına ben de iman ettim. Ben de Müslümanlardanım' dedi. Ona; Şimdi mi iman ettin!
Asiye; Kuran'da kendisinden "Firavunun karısı" diye bahsedilen ve fakat ismi zikredilmeyen kadındır.
Hz. Musa, ateşi alır ve ağzına atar. Dili yandığı için dilinin peltek olduğu söylenir.
Musa elindeki asa ile Kızıldeniz'i ikiye ayırınca tüm ordu ve Firavun burada boğularak can vermiştir. Mısır'dan çıktıktan sonra Hz. Musa'ya Tevrat indirilmiştir. Musa peygamber, yerine kardeşi Harun'u vekil bırakarak Tur Dağı'na gittikten sonra İsrailoğulları bir buzağıya tapmaya başlamıştır.
Mısır'a yüzyıllardır hakim olmuş 26 firavun ailesi vardır. Her sülalede çeşitli hükümdarlar asırlarca ülkeye hükmetmiştir. Ayrıca bunlardan büyük bir kısmı da kendisini tanrı olarak ilan ettirmiştir.
Teoriler arasında "boğulan" Firavunun, VIII. Sobekhotep (MÖ. 1645-1629)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri