Laz tarihi MÖ 8. yüzyıla (MÖ 764-735) kadar geriye götürülebilmektedir. Bu tarihe ait Urartu yazıtlarında ilk kez Kolkh adından bahsedilmektedir (Lang: 1997). Laz adından ilk bahseden kaynak Pilinius'un “Naturalis Historia” (M.S 79-23/24) adlı eseridir.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Etnik bir terim olarak Laz kelimesi, ilk olarak Plinius'un "Naturalis Historia" adlı eserinde geçmekte olup, Procopius'un da belirttiği gibi "Lazlık" birden fazla Kolhis kabilesi tarafından zamanla benimsenmiş bir isim olmalıdır.
Ülkemizde Lazlar nerede yaşar? Haritada belirtilen bölgede, Karadeniz'in en doğusunda yaşarlar. Lazların asıl coğrafyası Rize ili Pazar ilçesinden Artvin ili Hopa ilçesine kadar olan bölümdür.
II. Mehmet'in Trabzon Krallığı'nı 1461'de ele geçirmesiyle de Lazlar Osmanlı yönetimine girmiş oldular. Lazların süreç içinde Müslümanlığa geç(iril)meleriyle de Osmanlı tebası olmaları pekiştirildi. Osmanlı yönetimi, Güney-doğu Karadeniz bölgesini onbir idari bölgeye ayırdı.
İlgili 37 soru bulundu
Modern teoriler Kolhis halklarının Laz ve Megrellerin atası olduğunu öne sürmektedir. Bu halklar antik dönemde Güneydoğu Karadeniz bölgesinin etnik ve kültürel yapısında önemli rol oynamıştır.
Kolhis ya da Kolkhis Krallığı, Antik Çağ'da Tzan yani Laz-Megrel kabilelerinin kurduğu Kafkas kökenli bir krallıktır.
ANNE= NANA BABA= BABA (EBA)... | Facebook.
Lazlar bu günkü Rize ilinin 25 km kadar doğusunda bulunan Kemer'in doğusuna doğru uzanan sahil bölgesinde yaşar ve konuştukları dil Rumların konuştuğu Antik Yunan kökenli dilden tamamen farklı bir dil ailesine mensuptur.
Lazlar etnik olarak Türk değillerdir. Lazlar Kafkas halkıdır. Dilleri, kültürleri, tarihi ve bir çok şeyi Türklerden faklı olduğu gibi Osmanlı imparatorluğundan çok daha önce de bu coğrafyada vardılar. Lazca, Trabzon'un bazı ilçe ve köylerinde konuşulan Rumca(Pontusça) ile aynı dildir.
Ben seni seviyorum. Ma si ǩṕorom.
Lazca Güney Kafkas Dil Ailesine mensup bir dildir. Bu dil grubunda Lazca, Megrelce, Svanca ve Gürcüce olmak üzere toplam dört dil bulunur.
1921 yılında Lazistan Sancağı'nın büyük bölümü Türkiye, küçük bölümü Gürcistan sınırları içinde kaldı. Gürcistan sınırı içinde kalan topraklar (Acaristan), halk oylaması sonucu Gürcistan'a bağlanmıştır. Buna karşılık, Lazistan, Trabzon vilayetinin sancağı oldu. 1925'te Lazistan Sancağının yerine Rize ili kuruldu.
İspînya. Kraliçe veya tanrıça anlamında. "Tanrıça'nın ülkesi" veya "Tanrıça'nın vatanı".. İspîna sözcüğü ile D'Espîna kelimesi aynı anlama geliyor.
Trabzonlu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Trabzon ilinden olan kimse.
2. Lazlar Kıpçakların Gürcülerle işbirliği sonucu Gürcistana yerleştirilmiş 40 000 askerin Gürcistanın batı bölgesine iskan ettirilmesi ile Gürcü dil ve kültürü ile kaynaşarak ortaya yeni bir ırkın çıktığı görüntüsü oluşturan aslı Kıpçak Türklerine dayanan topluluktur.
Hayır, değillerdir. Gerçek Lazlar, Rize'nin Fındıklı, Ardeşen, Pazar ve Çamlıhemşin ilçelerinde, ayrıca Artvin'in Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerinde yaşamaktadır. Trabzon insanı, genel kanının aksine Laz değildir.
Ordu ilinin %90 civarı bölümü Türk'dür. Geriye kalan %10'luk kısımın ise çoğu Gürcü'dür. Diğer etnik gruplar göçtür ve sayıları çok azdır.
lazca anneciğim deme şekli. lazca anneciğim. "nana" türkçe'de "anne", "çkimi"/"içkimi" ise türkçe'de ki "ciğim" anlamına gelir.
Binam: “Canım, yavrum” manasında söylenir. Bitemi: Ölçü birimi.
Dogitanan,Günaydın... - LAZCA-LAZURİ NENA | Facebook.
Rize pazardan başlayıp gürcistan Batum'a kadar olan bölge lazdır bunun dışında Laz olarak adlandırılmış il ilçe yoktur. Ancak lazlar tarafından göç edilmiş yerler olabilir. Ama Samsun kesinlikle Laz değildir.
Önceleri Romalıların, bölgede Elen kültürüyle yaşayan "yukarı" kültürle, bölgenin yerli ve Kafkasyalı "geri" halkını ayrıştırmak için kullandığı "Laz" adı, Lazlar Yunanlar karşısında Atina'ya (Pazar) kadar eriyip, asimile olsalar da günümüze kalacaktır.
Çepni kelimesi düşmanla savaşan, mert, yiğit, asi, cesur anlamında kullanılmıştır. Günümüzde Rumeli ve Anadolu'da yaşayan Oğuz/Türkmen boylarından biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri