Güvenlik duvarları, yazılım ve donanım olmak üzere iki türe ayrılır. Firewall yazılımları, bir bilgisayar veya sunucuya yüklenen yazılımlardır. Donanımsal firewall'lar ise özel bir CPU, bellek, işletim sistemi ve yazılımla donatılmış cihazlardır.
Firewall cihazı; belirli kurallar çerçevesinde internet ağına gelen ve giden trafiği kontrol eden ağ güvenliği sistemlerine denir. Türkçe olarak Güvenlik Duvarı veya Ateş Duvarı olarak da nitelendirilebilir. Tıpkı ismindeki gibi dışarıdan gelebilecek zararlı yazılımlara bir duvar niteliğinde koruma sağlar.
Devre Düzeyinde Ağ Geçidi Güvenlik Duvarı
Devre düzeyindeki ağ geçitleri, oturum düzeyinde çalışır (katman 5).
Firewall ismi de verilen fiziksel güvenlik duvarı, sistemlerin içerisine entegre edilecek şekilde tasarlanır. Ağ trafiği ve bilgisayarınız arasında güvenliği sağlayan, gerekli noktaları izleyen fiziksel güvenlik duvarı, gerekli görürse bazı engellemeleri de kendiliğinde uyarı vererek yapabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Yapılarına Göre Firewall Çeşitleri
Firewall teknolojisini yapı bakımından, “donanım tabanlı firewall” (donanımsal firewall) ve “yazılım tabanlı firewall” (yazılımsal firewall) olarak iki ana kategoride incelemek mümkündür.
FortiGate firewalls, ağ trafiğinin filtrelemesi, kontrolü ve güvenliği için kullanılır. Bu firewall, ağ trafiğinin filtrelemesini gerçekleştirmek için kurallar ve politikalar kullanır. Aynı zamanda ağ trafiği üzerinde yapılan saldırıları tespit etmek ve engellemek için güvenlik teknolojilerini içerir.
Firewall, bilgisayar ağınızı ve sistemlerinizi siber saldırılara karşı korumak için kullanılan bir güvenlik cihazı veya yazılımıdır. Firewall, internet veya ağ üzerinden gelen trafiği izler ve belirli kurallara göre filtreler.
Firewall, belirli bir kural seti kullanarak bilgisayar ağına giriş veya çıkış yapacak olan trafiği kontrol eder ve bu trafiğin belirli kurallara uygun olmasını sağlar. Bu kurallar belirli bir protokole, uygulamaya veya IP adresine izin verme veya reddetme gibi kriterlere dayanabilir.
Firewall Ne İşe Yarar? Firewall, donanım ya da yazılım tabanlı olarak çalışarak ağa gelen ve ağdan giden trafiğin güvenliğini sağlar. Sistem bu güvenliği sağlarken IP filtreleme, web filtreleme, port filtreleme ya da içerik filtreleme gibi kontrol adımlarını uygular.
Firewall Olmazsa Ne Olur? Modem firewall, iç ve dış trafiği kontrol altına ederek ağ güvenliğini önemli ölçüde korumaya yarayan bir sistemdir. Modem firewall'u kapatmanız ya da hiç olmaması halinde güvenlik duvarı aktif bir şekilde çalışamaz ve bunun sonucunda da siber saldırılardan da korunamazsınız.
Tek bir firewall tüm ağınızı, dolayısıyla ağınızdaki bütün cihazları korur. Bilgisayarınızda çalışmadığı için sisteminizin performansını ve hızını etkilemezler. Geniş bant kullanan kurumlar için daha verimlidir. Yazılımsal firewall'lar gibi zararlı yazılımlar kolayca devre dışı bırakılamazlar.
Güvenlik duvarı (firewall), iç ve dış trafiği denetlememizi sağlayan bir cihazdır. Bu duvar sayesinde bilgisayarımızdaki yazılımlar bizim iznimiz dışında bilgi vermez. Yani bilgisayardan internete doğru bilgi alışverişinin iznimiz dışına çıkmasını engellenmiş olur.
Sunucular ve ağ router'ları arasındaki internet trafiğini takip eden firewall-güvenlik duvarı yapıları, sizi birçok siber güvenlik tehdidine karşı korur. Bu tehditler bilgilerinizi ele geçirmeye çalışan kişiler, bilgisayarınızı ele geçirip sizden belli bir ücret ödemenizi isteyenler olabilir.
Evlerimizde bulunan ADSL Modem 'ler, Wireless Router ve NAT özelliklerine ek olarak Firewall da bulundururlar. Firewall ev ağımıza internet üzerinden gelen istenmeyen trafikleri engellemek için kullanılmakta dolayısıyla ev ağına dahil olan cihazları korumaktadırlar.
Bilgisayar ağındaki firewall yani güvenlik duvarı, gelen ve giden ağ trafiğini izleyen bir güvenlik aygıtıdır. Güvenlik duvarı, bir dizi güvenlik kuralına dayalı olarak veri paketlerine izin verir veya bunları engeller, dahili ağınız ile harici kaynaklardan gelen trafik arasında bir bariyer oluşturur.
Güvenlik duvarları, internet bağlantınızdan gelen bilgileri filtreleyen ve inceleyen yazılım programları veya donanım cihazlarıdır. İlk savunma hattını temsil ederler çünkü herhangi bir potansiyel zarar oluşmadan, kötü amaçlı bir programın veya saldırganın, ağınıza ve bilgilerinize erişmesini durdurabilirler.
Fortinet, merkezi California, Sunnyvale'de bulunan çok uluslu bir Amerikan şirketidir. Güvenlik duvarları, anti-virüs, izinsiz girişi önleme ve uç nokta güvenliği gibi siber güvenlik ürünleri ve hizmetleri geliştirir ve pazarlar.
Cloud Firewall/Bulut Güvenlik Durumu hizmeti ile internet üzerinden gelebilecek her türlü isteğe karşı izleme yapar ve erişim kontrolünü sağlar. IPSec VPN desteği ile ofisleriniz veya iş ortaklarınız ile güvenli bağlantı yapabilmenizi mümkün kılar.
Proxy için kısaca bir ara sunucu veya vekil sunucu diyebiliriz. Proxy tabanlı güvenlik duvarları ise gelen, giden trafiği kullanmak için katmanlı bir uygulama metodu kullanır. Proxy tabanlı güvenlik duvarları bulut tabanlı çalışırlar, aslında farklı bir proxy cihazı üzerinden iş görürler.
Yeni Nesil Güvenlik Duvarı (New Generation Firewall)
NGFW, antivirüs, kötü yazılım tespiti, saldırı önleme gibi özelliklere sahiptir ve internet trafiğini analiz ederek korur. Kurallar bütününe bağlı olan NGFW, sahtecilik, SQL enjeksiyonu, dosya ekleme gibi saldırılara karşı etkilidir.
FortiGate Data Leak Prevention (DLP) özelliği, hassas verilerin ağınızdan sızdırılmasını önler. Hassas veriler FortiGate'den geçerken engellenecek, kaydedilecek veya izin verilecektir. DLP sensör özelliği paket filtrelemelerinde kullanılır.
Fortinet, yüksek kuvvette saldırılar karşısında akıllı, kusursuz koruma sağlar. Fortinet Security Fabric mimarisi; ağ, uygulama, bulut veya mobil ortamlardaki en kritik güvenlik tehlikelerini ele almak için güçlü bir koruma sağlar.
FortiCloud, işletmelerin ve kuruluşların Fortinet güvenlik ve ağ bileşenlerini etkili bir şekilde yönetmesine ve güvende tutmasına yardımcı olan bulut tabanlı bir hizmettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri