Fırına vereceğiniz tavuğun kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde tavuğunuz çıtır çıtır olmayacaktır. Çünkü ıslak ya da nemli kalmış bir tavuk fırında nemden dolayı yumuşayacak ve çıtır olmayacaktır. Siz siz olun fırına vermeden önce tavuğun içini ve dışını iyice kurulayın.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır ve köy tavuğunun rengi sadece biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile ovalayıp, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koyabilirsiniz. Tavuğun içine birkaç adet ada çayı yaprağı ve yarım limon dilimi yerleştirebilirsiniz.
Tavuklar temizlenip yıkanır ve bu sosa batırılır. Buzdolabında bir kaç saat dinlendirilir. Dinlendirme süresi ne kadar uzun olursa o kadar yumuşak ve lezzetli olur. Pişirileceği zaman marine malzemesinin fazlası süzdürülür ve tepsiye dizilir. 200 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
Bir tencere içerisinde hazırlayacağınız haşlama suyuna birkaç adet tane karabiber, 1-2 diş sarımsak, birkaç adet defneyaprağı ve limon suyu tavuğunuzun hem daha kolay pişmesine hem de lezzetli olmasını sağlar.
İlgili 22 soru bulundu
Termometre tavuğun eti yoğun ve dolgun yerine sokularak iç sıcaklık ölçülebilir. İç sıcaklığın 75-80°C olması gerekmektedir. - Mutfak termometresi yoksa tavuğa çatal batırılarak pişip pişmediği anlaşılabilir. Çatal batırıldığında çıkan su berraksa tavuk pişmiş demektir.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır, köy tavuğunun rengi biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Her fırına göre değişiklik gösterse bile genel olarak 190 derece bütün tavuğu pişirmek için ideal bir ısı derecesidir. Fırında bulunan tavuğu pişirmek için fırınınızın hem alt hem de üst ayarını birlikte açabilirsiniz.
Borcamın üzeri açık bir şekilde 190 derecelik fırında tavukların üzeri kızarana kadar 35-40 dakika kadar pişirin. Pişince çıkarıp sıcak sıcak servis edin.
Tavuğu fırında pişirme süresi ise değişkenlik gösterir. Fırını önceden hazırlamak gerekir. Bu yüzden tavuğu fırına koymadan önce dereceyi 180'e getirmek gerekmektedir. Böylece tavuklar kızarana ve suyu alana kadar 45 ila 50 dakika süre içerisinde fırında tutulur.
Tavuk etini en güzel yumuşatan malzemelerin başında ise yoğurt, kefir ve yoğurt suyu geliyor. Yoğurt ve kefir tavuk etiyle bütünleştiğinde onun yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlıyor. Üstelik diğer baharatların ve malzemelerin tavuğa daha nefis bir şekilde geçmesine de yardımcı oluyor.
Baharatlarla tatlandırılmış sütün içinde pişirdiğiniz tavuk yumuşacık olur. Üstelik süt pişince tavuğu kaplayarak muhteşem bir sos etkisi yapar. Tavuğu fırında pişirecekseniz, fırına atmadan önce üzerine mayonez sürerseniz, içindeki yağ sayesinde çıtır çıtır bir tavuk elde edersiniz.
Tepsiye yerleştirilir, tepsiye 2 bardak su konur. Poşetin üstüne kürdanla 3-4 delik açılır ve fırına verilir. 200 derece fırında 1 saat pişirilir. Fırından çıkınca poşet çabuk yırtılacaktır. Tavuk da suyunu salacağı için tavuk suyuyla pişecektir.
Fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirelim. Üzerine tuz serpelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika pişirelim.
Çünkü tavuk buzdolabından çıktığı için fırına girer girmez ısıyı değiştireceğinden yeterli şekilde ısınamayacak ve nem oluşacağından derisi tekrar yumuşayacaktır. Tavuğu fırına atmadan önce oda sıcaklığına getirmeniz çok önemli. Kırmızı et az pişmiş şekilde de yenebiliyor hatta bu şekilde seven hayranlar da çok.
Fan özelliğinde herhangi bir ısı kullanmazsanız içerideki hava sirküle olarak çözülmeyi hızlandırır. Tavuk, balık gibi özenle çözülmesi gereken yiyeceklerde çok işe yarar. Bir de bitki kurutmak veya pestil yapmak için kullanabilirsiniz. Üst ızgara ve fan modu fırının en çok kullandığım fonksiyonlardan biri.
180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişirin. Nar gibi olacaktır ama daha da kızarmasını isterseniz, pişen tavuğun poşetini kesip 5 dakika daha fırının ızgarasını açarak kızartabilirisiniz.
Tavuğu sığacağı bir fırın kabı içine koyun. Son olarak fırın poşetinin üzerine kürdan ya da bıçak ile bir kaç delik açın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırına verip, 1 saat pişirin. Pişme süresi tavuğun boyutuna göre değişebilir.
Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir.
- Bunun için fırının içini kontrol edin. İçinde bir şey olmamasına dikkat edin. - Ardından fırının fişini takıp modeline göre düğmeli ise düğmelerden 180 dereceye getirip dakika kısmını hangi sürede yemek pişecek ise ayarlayın ve fırının kapağını kapatın.
Fanlı ısıtıcıyla ısıtılan sıcak hava, fırının her yerine eşit oranda ve hızlı bir şekilde dağılır. Böylece az enerjiyle kısa zamanda pişirme sağlarsınız. Turbo pişirme yapacaksanız fırını önden ısıtmanıza gerek olmayacak. Fan, ısının eşit dağılımını sağladığından birden fazla tepsiyle pişirme yapabilirsiniz.
Tavuğun üzerini geçecek şekilde su ilave edin ve bir yemek kaşığı tuz da eklemeyi unutmayın. Bütün tavuk nasıl pişirilir tencerede kaç dakika kalır dediğinizde bir süre tutun ve 70 dakika geçince tavuğu kontrol edin. Geçen 70 dakika içinde normal tencerede bütün tavuğunuz pişmiş olacaktır.
Ballı Tavuk Yemeği
Tavuk kızartmasında kullanılan sosa bal eklenerek çok lezzetli bir tat elde etmek mümkün olmaktadır. Özellikle de tatlı ve tuzluyu bir arada sevenlerin vazgeçemeyeceği bir lezzet ortaya çıkmaktadır. Kızartılan tavukların üzerine balla hazırlanan sos ilave edilerek yemeye hazır hale gelmektedir.
Tavuk eti iyi haşlanıp, soğutulduğunda jölelenmesi/jelleşmesi normaldir. Jelleşme tavuk etinin yapısında doğal olarak bulunan kolajenden (bir çeşit protein) kaynaklanır. Tavuğun derili, kemikli bir parçası (but) seçilirse jelleşme daha da yoğun olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri