Seçmeyi düşündüğünüz ticaret ünvanının başka bir işletme tarafından kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek için Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğümüzün internet sayfasında bulunan “Sorgulama” bölümüne giriş yaparak, Birliğimiz ile Ticaret Bakanlığı'nın ticaret ünvanı veritabanları üzerinden sorgulama ...
Örneğin “ABC Anonim Şirketi” veya “XYZ Limited Şirketi” gibi unvanlar kullanılabilir. Şirket unvanı genellikle şirketin kuruluş belgelerinde belirtilir ve o şirketi diğer şirketlerden ayırt etmek için kullanılır. Unvan aynı zamanda şirketin ticari markası veya logosu ile de ilişkilendirilebilir.
UNVAN SORGULAMA
Bir ticaret unvanının kullanılıp kullanılmadığı, kullanılıyorsa hangi sicil müdürlüğüne hangi numara ile kayıtlı olduğu bilgilerine erişilebilir.
Ticaret Ünvanı Nasıl Alınır? Ticaret yapacak olan tacirler şirketlerini açtıkları günden itibaren iki hafta süre içerisinde seçmiş oldukları şirket unvanıyla birlikte işletmelerinin bağlı bulunduğu Ticaret Tescil Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekiyor. Bu müracaat neticesinde unvanı tescil ettirmek gerekmektedir.
Ticaret unvanlarında, “anonim şirket”, “limited şirket” ve “kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Bu şirketlerin ticaret unvanında, gerçek bir kişinin adı veya soyadı yer aldığı takdirde, şirket türünü gösteren ibareler, baş harflerle veya başka bir şekilde kısaltma yapılarak yazılamaz.
İlgili 36 soru bulundu
Ticaret unvanı, bir işletmenin faaliyetlerini yürütmek için kullandığı resmi adıdır ve işletmenin türüne ve faaliyet alanına göre belirlenir. Bu unvan firmanın faaliyet gösterdiği sektör, konum ve iş hacmi hakkında bilgi verir. Aynı zamanda firmanın tanıtımı, reklamı ve markalaşması açısından da oldukça önemlidir.
Unvan bildiren kelimelere Türkçenin ilk yazılı kaynaklarından itibaren rastlanmaktadır. Türkçe Sözlük'te unvan kelimesi bir kimsenin işi, mesleği veya toplum içindeki durumu ile ilgili olarak kullanılan ad, san şeklinde tanımlanmış ve Bay Yılmaz, Doktor Sezgin örnekleri verilmiştir (1998: 2284).
Limited ve anonim şirketlerin ticaret unvanlarında; “Limited Şirket”, “Anonim Şirket” ve “Kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Ticaret unvanında gerçek bir kişinin ad veya soyadı bulunması halinde şirket türünü gösteren ibarelerin rumuzla veya kısaltılmış olarak yazılmaları mümkün değildir.
Tasarı m.41'e göre, gerçek kişi olan tacirin ticaret unvanı, çekirdek olarak tarif edilen ad ve soyadın aynen yazılmasından[21] ve 43. maddede düzenlenen ek veya eklerden oluşur. Bir tacirin aynı sicil müdürlüğünün sınırları içerisinde başka ticari işletmeleri de olabilir.
Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve Soyadına TTK. nın 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları ve yabancı kelimeler kullanılmamalıdır.
Ticaret unvanı işletme sahibini (taciri), diğer tacirlerden ayırt etmeye yarayan addır. Bir sınai mülkiyet hakkıdır. Kanuna göre her tacir, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline ticaret unvanını işletmenin açıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde tescil etmek zorundadır.
Ticaret unvanı, her tacirin, ticari işletmesine ilişkin iş ve işlemlerinde kullanıldığı addır. İşletme adı, marka ve coğrafi işaretlerden farklıdır. Örnek: Mega İnşaat A.Ş. İşletme Adı; Ticari iş yaptığı çevrede bizzat işletmeyi-tanıtmaya ve benzer işletmelerden ayırmaya yarayan addır.
Türk Ticaret Kanunu tasarısına göre ticaret ünvanı “Tacirin, ticari işletmesine ilişkin işlemler yaparken ve bu işlemlerle ilgili senet ve diğer evrakı imzalarken kullandığı addır. Bir başka deyişle, ticaret ünvanı, gerçek veya tüzel kişiyi, ticari işletmenin sahibi olarak belirtir.”
Ticaret unvanı bir işletmenin ticari arenada nasıl tanındığını belirleyen resmi kimlik adıdır. Sadece bir isimden daha fazlası olan bu unvan, aynı zamanda işletmenin faaliyet gösterdiği sektörü, konumunu, iş hacmini ve hatta değerlerini yansıtan bir simgedir.
Vergi Levhasında Yer Alan Bilgiler
Ticaret unvanı: İşletmenin ticari faaliyetlerini yasal olarak temsil eder ve resmi adını ifade eder. İş yeri adresi: İşletmenin faaliyet gösterdiği fiziki konumunu gösterir. Vergi sicil numarası: İşletmenin vergi dairesinde kayıtlı olduğunu belirtir.
Şahıs Şirketine Marka İsmi Verilebilir mi? Evet. Kurmuş olduğunuz şahıs şirketinize, dilediğiniz ve özgün bir marka ismi verebilmeniz mümkündür.
Gerçek kişi tacirlerin unvanı onların ad ve soyadlarından meydana gelir. Ad ve soyadı kısaltılmaksızın bütün harfleriyle yazılır. Ad ve soyadına uygun ekler yapılabilir. Ticaret unvanına onu aynı sicil dairesinde daha önce tescil edilmiş olan unvanlardan açıkça ayırmaya yarayan eklerin yapılması zorunludur.
Ticaret unvanı başvuru ve tescil işlemleri Ticaret Sicil Müdürlüğüne giderek yapılmaktadır. Tescil işlemlerinin ardından resmi olarak işletmenizin bir unvanı bulunmuş olacak. Tescil işlemleri için bir avukata da danışarak hareket edebilirsiniz.
2015: 391). Tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri yürütürken seçtiği ticaret unvanını kullanmak zorundadır. Ticaret unvanı kullanma hakkı ve zorunluluğu sadece tacir olan kişilere aittir (Boyacıoğlu, 2006: 13; TTK 18. md.). Tacir olmayan kişiler örneğin esnaflar ticaret unvanı kullanamazlar.
Yürürlükte olan mevzuat uyarınca tüm şirketlere ticari ünvanlarını değiştirme hakkı tanınmaktadır.
kuruluşların işlettiği işletmeler ile hissedarı oldukları şirketlerin ticaret unvanlarında kendilerinin adları veya kısaltılmış adları kullanılabilir. adına yeniden tescil edilemez.
Faaliyette olan bir ticaret unvanı tescili, şirketin şirket isminden başka bir isim altında faaliyet gösterdiği bir anonim şirket tarafından tescil edilmesidir. Bir şirket, şirket unvanı dışında bir adla ticaret yapmak isterse, bu ad, şirketin bu adla faaliyette bulunduğu ilde tescil edilmelidir.
Yazar ad/adları yazılırken herhangi bir akademik unvan belirtilmez. Yazar veya yazarların unvanı isimlerin altında (*) işareti ile gösterilir. Unvandan sonra, yazarın görev yaptığı kurum (Üniversite, fakülte, bölüm veya diğer) adı belirtilir. Daha sonra Kurum posta adresi ve kurumsal e-posta adresi yazılır.
Ayrıca bu şirketlerin ticaret unvanlarında; “Limited Şirket”, “Anonim Şirket” ve “Kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Ticaret unvanında gerçek bir kişinin ad veya soyadı bulunması halinde şirket türünü gösteren ibarelerin rumuzla veya kısaltılmış olarak yazılmaları mümkün değildir.
İşletme adını tacirlerle birlikte esnaflar da kullanabilir. İşletme adının kullanılması yönünde bir zorunluluk bulun- madığı hâlde işletme adı eğer kullanıyorsa bunun ticaret siciline tescil edilmesi zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri