Füruzan (Farsça: فروزان) (9 Ağustos 1937, İran - 24 Ocak 2016, Tahran), İranlı sinema oyuncusu, yapımcı ve sanat yönetmeni. Oyuncu 24 Ocak 2016 tarihinde 78 yaşında Tahran'da ölmüştür.
İlk öyküsü Olumsuz Hikâye, 1956'da Seçilmiş Hikâyeler Dergisi'nde yayımlandı. 1956'dan 1958'e dek öykülerini Türk Dili, Yenilik ve Pazar Postası'nda yayımladı. 4 Temmuz 1958'de karikatürist Turhan Selçuk ile evlendi.
Göztepe Mah. Orhangazi Cad. 2384. Sok. No 3 Bağcılar/İstanbul Mahmutbey Metro durağına 200m mesafadedir.
Mayıs 1956'da 52. sayıda Füruzan Yerdelen imzasıyla “Düzenli Bir Tatil Günü” adlı öykü yayınlanmış. Temmuz 1956 tarihli 54. Sayıda “Olumsuz Hikâye” adlı öykü var.
47'liler, Füruzan'ın ilk romanıdır. 1974 yılında yayınlanan kitap, 1975 yılında Türk Dil Kurumu roman ödülünü almıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Dünya edebiyatında ilk hikaye kitabının yazarı Giovanni Boccaccio'dur. Erken Rönesans döneminin temsilcileri arasında yer alan Giovanni Boccaccio, 16 Haziran 1313 tarihinde İtalya'nın Certaldo kentinde doğdu. Çocukluğunda iyi bir eğitim gören İtalyan yazar, ilk öykü denemelerini henüz 16 yaşında yazdı.
"Ateşpare", "Şerare", "Füruzan", "Sümbüle", "Yadigar-ı Naci" adlı şiir kitaplarının yanı sıra Türk edebiyatına çok sayıda eseri miras bırakan yazar, şair, öğretmen ve eleştirmen Muallim Naci, vefatının 128. yılında yad ediliyor.
Parasız Yatılı, Füruzan'ın 1971 yılında yayımlanmış öykü kitabı. Yazarın ilk kitabı olan Parasız Yatılı, sahici ve yalın hikâyeleriyle Türk öykücülüğünün önemli eserlerindendir. 1971'de Bilgi Yayınevi tarafından basılan kitap, 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanmıştır.
Cumhuriyet Dönemi kadın yazarlarımızdan biri olan Füruzan, 1950'li yıllarda edebiyat dünyasına adım atmıştır.
FÜRÛZÂN (MUALLİM NACİ)
Muallim Naci'nin 1886'da yayımladığı şiir kitabı. Eser, Muallim Naci'nin Tercüman-ı Hakîkat gazetesindeki görevinden ayrıldıktan sonra yayımladığı ilk şiir kitabıdır. Eserde eski tarzda şiirlerin yoğunlukta olduğu görülmekle birlikte yeni tarzda şiirler de okunmaktadır.
Çağdaş Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Füruzan, roman ve hikâyelerinde ağırlıklı olarak Türk tarihinin sosyal ve siyasi meseleleri üzerinde yoğunlaşmış, siyasi baskı ve yıkımın boyutlarını ön plana çıkaran eleştirel eserler kaleme almıştır.
Ateş-pâre ve Şerâre şiir kitaplarının yayımlandığı yıllar Muallim Naci'nin Tercümân-ı Hakikat gazetesinde görev aldığı döneme tekabül etmektedir. Ateş-pâre kitabıyla adından şair kimliğiyle söz ettiren şair, Şerâre şiir kitabıyla Divan Şiiri tarzında çıkacağı yeni bir yolun nüvesini vermiştir.
Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı'na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çincede olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros'un "İlyada" ile "Odysseia"sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
Sevinç Çokum, (d. 25 Ağustos 1943, Beşiktaş, İstanbul), Türk Hisarcılar akımı temsilcilerinden. Hikâye, roman ve senaryo yazarı.
Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Bilinen ilk öykü örneği ise İtalyan yazar Giovanni Boccaccio'nun Decameron adlı eseridir. Eser temel olarak 1348 yılında İtalya'da ortaya çıkan bir veba salgınını konu alır. 10 gün boyunca anlatılan 100 öyküden oluşur.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir.
Türk edebiyatının başarı- lı yazarlarından Füruzan, eserlerinde ayrıntılara oldukça önem verir. Bu amaçla duyusal unsurlardan da faydalanmaktadır. Çalışmada, Füruzan'ın “Gecenin Öteki Yüzü” hikâyesinde yer alan farklı duyusal başlıkların metin içindeki işlevselliği üzerinde durulmaya çalışılacaktır.
Birçok yapıtta da toplumsal sorunlar ele alınarak toplumcu gerçekçi bir bakış açısı doğrultusunda Anadolu gerçekliği ortaya konmuştur. Füruzan'ın “Parasız Yatılı”, “Özgürlük Atları”, “Nehir”, “Taşralı”, “Sabah Eskimişliğin”, “Piyano Çalabilmek” öykülerinde de bu gerçekçiliğe yer verilmiştir.
NAĞME-İ SEHER (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizâde Mahmut Ekrem'in ilk şiir kitabı. 1288/1871 yılında yayımlanan Nağme-i Seher, Recaizâde Ekrem Bey'in 15-16 yaşlarından itibaren ve “yedi, sekiz yıl” boyunca yazdığı şiirlerinden oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri