Maliye Postası'nın Yanıtı: POS özellikli yazar kasa fişi düzenlendikten sonra, aynı işlem için ayrıca fatura düzenlenmesi halinde, fatura üzerine yazar kasa fişine atıf yapılır ve fatura hasılat yazılır, yazar kasa fişi hasılat yazılmaz.
Perakende satış vesikası ve ödeme kaydedici cihaz (yazar kasa) fişleri, gerek günlük yaşantımızın gerekse ticari hayatın, önemli bir parçası. Normal koşullar altında satılan mal veya hizmet bedelinin 800 lirayı geçmesi halinde,“fatura” düzenlenmesi zorunludur.
3. Fiş ve fatura arasındaki fark nedir? Fatura, bir satıcı tarafından belirli bir şirkete verilen ebedi bir belgedir. Buna karşılık, bir fiş, finansal işlemle ilgili bilgileri kaydetmek için kullanılan dahili bir belgedir.
Ürün teslimi ya da hizmetten sonra 7 gün içinde fatura kesilmelidir. Eğer bu fatura kesim süresi olarak belirtilen 7 günlük süre ile bir sonraki aya geçiş var ise faturanın ilgili ayın KDV beyannamesinde yer alması gerektiğinden o ay içinde düzenlenmelidir.
Fiş ya da fatura, alıcı olarak bizlerin satıcılardan aldığı ürün ya da hizmetin kayıtlara geçmesini sağlar.Fiş ve fatura, aldığımız ürün üzerinden vergi ödeneceğinin kanıtı niteliğinde bir belgedir ve bu verginin miktarını gösterir. Fiş ve fatura sayesinde devlete vergi ödenir.
İlgili 19 soru bulundu
Maliye Postası'nın Yanıtı: POS özellikli yazar kasa fişi düzenlendikten sonra, aynı işlem için ayrıca fatura düzenlenmesi halinde, fatura üzerine yazar kasa fişine atıf yapılır ve fatura hasılat yazılır, yazar kasa fişi hasılat yazılmaz.
Belirledikleri gider kalemleri dışındaki işlemlerde yazar kasa fişi ile kayda alınanlar var ise bunları gider olarak kabul etmeyip aynı zamanda KDV'sinin de şirketler tarafından kullanılmasına izin vermemektedir. Bu nedenle harcamalarda genel olarak fatura alınması gerekmektedir.
Vergi Usul Kanunu'nun 231/5. maddesinde “Faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 (yedi) gün içinde düzenlenmesi gerektiği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş kabul edileceği” belirtilmiştir.
Yani Türk Borçlar Kanunu hükümleri açısından da malın tesliminden önce fatura düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır. Öte yandan Mali İdare uygulamaları da malın teslimi ya da hizmetin ifasından önce fatura düzenlenebileceğini ve bu konuda yasal bir engel bulunmadığını göstermektedir. belirteceklerdir.
Geriye dönük e-Fatura düzenlenebilir. Sadece bazı koşullara dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde kişiler yasal pürüzler ile karşı karşıya kalabilir. Geriye dönük kesilecek faturanın satış tarihinden sonraki 7 gün içerisinde kesilmesi zorunludur.
1. Fiş Veya Fatura Almazsam Ne olur? Alınmayan her bir fiş ya da faturanın KDV'si, bu fişi ya da faturayı vermeyenin haksız iradı olur. Ayrıca gelir/kurumlar vergisi matrahı aşındığı için gelir/kurumlar vergisi de eksik hesaplanmaktadır. Alınmayan her belge ile vergi kayıp ve kaçağına neden olunur.
Yapılan harcamaların tutarı; fatura düzenleme sınırının altında dahi olsa, Fatura talep edilebilir ve VUK uyarınca satıcının yazarkasa fişi yerine Fatura düzenleme mecburiyeti vardır.
Yapılan mal ve hizmet alımlarında fiş veya fatura alınmaması kayıt dışı bir işlemdir. Alış-verişlerde belge düzenlenmemesi hem tüketici haklarının kullanımına engel olmakta, hem de vergi kanunları açısından vergi matrahının azaltılması sonucunu doğurmaktadır.
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
POS e-Fatura Sistemi
* Tüm satışlarını e-Belge ile belgelendirebilecekleri için kağıt belge bastırma ve bulundurma mecburiyetleri bulunmamaktadır.
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
Vergi Usul Kanunu'na göre; belli koşulların var olması halinde fatura yerine kullanılacak belgeler: Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Geriye Dönük e-Fatura Kesebilmenin Koşulları Nelerdir? Vergi Usul Kanunu'na göre faturaların, hizmetin verildiği ve mal teslimatı yapıldığı tarihten sonra en fazla 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir.
e-defter beratı yükleme dönemi geçtikten sonra muhasebe kayıtlarında bir düzeltme yapılması ise mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca, e-defter beratı yükleme tarihinden sonra geç gelen bir fatura daha sonraki bir ayda defter kayıtlarına işlenebilecektir ancak faturanın işlendiği tarih değil fatura tarihi geçerli olacaktır.
Sahte Fatura (Naylon Fatura) Nedir? Vergi Usul Kanunu m. 359/b hükmü uyarınca sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bir belgenin sahte belge olarak değerlendirilebilmesi için VUK madde 227'de öngörülen zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Söz konusu giderlerle ilgili KDV'ler de indirim konusu yapılabilecektir. Ancak KDV indirimi, bunların dışındaki belgeler için söz konusu olmayacaktır. Örneğin iş seyahatlerindeki yeme, içme harcamaları karşılığı alınan yazar kasa fişleri gider yazılamayacak, KDV'si de indirilemeyecektir.
2022 Yazar Kasa Fişi Kesme Sınırı... Perakende Satış Fişi ve Yazar Kasa Fişi Düzenleme Sınırı. 2000 TL olarak belirlenmiştir.
Muhasebe fişlerine konu muamelelerin Vergi Usul Kanunu'nun 219. maddesinde1 yer alan hükümler uyarınca, en geç 10 gün içinde muhasebe fişi ile kayıt altına alınması ve en geç 45 gün içinde bu fişlerden yararlanılarak yevmiye defterine kayıtlarının yapılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri