Narsisizm bilindiği üzere bir kişilik bozukluğudur. Hastalık olmadığı ve kişilikle alakalı olduğu için tam bir tedavisi yoktur ve tam anlamıyla değişim mümkün değildir.
Narsistik kişilik bozukluğu yaşayan bireyler tedaviye dirençlidir, dolayısı ile tedavi edilebilir olsa da ancak bireyin kendisi değişim isteği göstermelidir. Bu yüzden tedavi narsist kişilik bozukluğu tedavisinde uzun süreli psikoterapi yöntemi uzman bir klinik psikolog tarafından ele alınmalıdır.
Narsisistik kişilik bozukluğu, terapiyle tedavi edilir. Özellikle dinamik terapi tekniği faydalı olur. Narsisistik kişilik bozukluğu olan danışan, terapistin de kendisini takdir etmesini bekler. Terapistin sabırlı ve deneyimli olması büyük önem taşır.
**Ayrıca diğer insanları alışık olmadıkları cinsel davranışlara ikna etmekten zevk alırlar. **Narsistlerin ilişkileri genel olarak 4 ay sürer: Keith Campbell, araştırmaları sonucunda insanların narsistlerin gerçek yüzünü 4 ayda gördüğünü, bu yüzden ilişkinin 4 ay civarı sürdüğünü keşfetti.
Genel affedicilik arttıkça narsistik kişiliğin alt boyutlarından olan hak iddia etme ve narsistik kişilik arttıkça da durumu affedebilme anlamlı bir şekilde azalırken; genel affedicilik ile narsistik kişilik arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Narsist kişiler ilişkinin başlarında cinsel arzusu yüksek, hiperseksüel kişiler olarak görülebilirler, ancak ilişkileri ilerledikçe bu ilgileri azalır ve cinsel sorunlar ortaya çıkabilir.
Özür dilemezler. Çoğu zaman olumsuz duygular uyandırarak dikkati üzerlerinde toplarlar ve sizin dengenizi bozarak güçlü hissetmelerini sağlarlar. Olduklarından daha iyi ve mükemmel olduklarını, diğerlerinin o olmadan yapamayacağını düşünürler. Övülmekten ve odak noktası olmaktan hoşlanırlar.
Narsisistik kişilik bozukluğu olan kişi genellikle insanların takdirini, onayını, sevgisini, beğenisini ve hayranlığını kazanmanın peşinde koşuyor, duygusal yaşamı sığ oluyor ve duygusal derinlikten yoksun bir yaşam sürüyor. Yani gerçekten, yürekten ve derinden sevemiyor ya da üzüntü duyamıyor.
özellikle partnerde belirgin narsistik kişilik özellikleri mevcutsa ayrılık acısı daha sert yaşanabiliyor.
Narsist kişilik bozukluğu olanlar pişman olur mu? Onlara göre pişmanlık bir zayıflık göstergesidir. Ancak nadiren de olsa hayatlarının bazı dönemlerinde pişmanlık yaşarlar. Pişmanlık yaşadıkları fark edildiğinde ise genelde kendilerini dışa kapatırlar.
Abartılı bir şekilde, kendilerini mükemmel ve eşi benzeri olmayan insanlar olarak görürler ve bunun gerçekten de doğru olduğuna tüm benlikleriyle inanırlar. Başka insanların kendisine karşı gereken saygıyı göstermediğini düşündüğünde, onlardan hiç pişmanlık duymadan intikam alırlar.
“Ortalama olarak insanlar genç yetişkinlikten orta yaşına kadar, olgunluk ilkesine uygun olarak daha az narsistik hale geliyorlar. Bu düşüşün büyüklüğü, kişinin bu süreçte geçirmiş olduğu kariyer ve aile yaşantısıyla ilgili gibi görünüyor.”
Sonuç Olarak. Yüksek düzeyde narsizme sahip olan insanlar başkalarını mutlu görmekten nefret ederler. Çünkü kendileri iç mutluluğu hissedemezler. Sizin mutluluğunuzun neden onlara karşı bir eylem olduğunu açıklamak için zihin büken sanrılara ve haklı çıkaran gerekçelere sahiplerdir.
Bu sebeple kuracakları ilişkileri bencil ve benmerkezci olarak tanımlamak mümkündür. Narsist kişilik neden gelişir? Kişilik bozukluğunun gelişiminde, 0-6 yaş, çok önemli bir dönemdir.
Aynı zamanda, narsistik eş, evlilikte denge ve eşitliği sağlamaya çalışmayabilir ve başkalarını suçlamaya ve suçlu hissetmeye yol açabilir. Böyle bir evlilik, eşler arasındaki iletişimi ve güveni zedeleyebilir ve sonuç olarak evlilikte mutsuzluk ve huzursuzluk yaratabilir.
Narsistik kişilik bozukluğu olan kişiler kendi eğilimlerini bilir hatta bu özellikleriyle gurur duyarlar. Onlara göre kendilerine duydukları hayranlık duygusu; bulundukları statüye gelebilmelerini, rakiplerinin önüne geçmelerini sağlayan bir kişilik avantajıdır.
Bir narsist vicdan azabı duymaz, empati yapmaz. O yüzden konuşarak konuyu çözmek pek mümkün değil.
Hakedilmişlik duyguları uçlardadır ve başkalarına karşı empati kuramazlar. Her ne kadar böyle bir büyüklenmeci kendilik sergiliyor olsalar da yoğun olarak haset, öfke, değersizlik ve reddedilme ve yetersizlik duyguları yaşarlar.
Bu kişilerin en büyük amacı sizi kendisine hayran bırakmak, sizi ele geçirmek ve daha sonra da çizdiği sınırlar içerisinde sizi kendisine bağımlı yapmaktır. Aslında narsist erkeğin özgüveni yoktur. Yaralıdır, kendi değersizlik duygusu çok yüksektir ve bu yüzden kaybetmekten çok korkar.
"Kısa kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanan narsisizm, en yaygın tanımıyla ciddi bir kişilik bozukluğudur. Patolojik düzeyde narsisizmi olan bireyler, ileri seviyeli şiddete meyilli olabilirler. Bu da onları zaman zaman tehlikeli hale getirebilir."
İyi aile ilişkileri olan insanlar, hobileri veya özel yetenekleri olanlar, geniş bir sosyal çevresi olan ve sevilen kişiler, kısacası hayatta belli alanlarda başarı gösteren insanlar narsistlerin çokça ilgisini çekecektir çünkü bu insanlar narsisti diğerlerinin gözünde iyi gösterecektir.
Narsist bir ilişkinin bitişinin ardından maruz kalan partner rahatlama ve özgürlük de hissedebilir, kendini sorgulama içinde kalıp olumsuz duygularla boğuşabilir de. Bu noktada özellikle ikinci kısımdaki bireyler profesyonel destekle birlikte geçmiş kısımları sorgulaması ve anlamlandırması gerekir.
Sessiz muamele, esasında narsisist bireylerin karşılarındaki kişiye yaptıkları bir manipülasyon taktiğidir. Narsisist bireyler sessiz kalarak, susarak, cevap vermeyerek karşılarındaki kişiyi kendi istedikleri biçime sokmayı amaçlarlar.
Ancak, bazı narsistler, kendileriyle ilgili olumlu bir şey söylendiğinde veya takdir edildiğinde saygı duygusu gösterebilirler. Bununla birlikte, diğer insanların duygularını ve ihtiyaçlarını göz ardı eden narsist kişilerde, saygı duygusunun ortaya çıkması daha az olasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri