Fistül Tıkanıklıkları Tıkanıklığa yol açan pıhtının katater ile aspire edilmesi, pıhtı eritici ilaçların direkt katater ile pıhtı içine uygulanması ya da mekanik pıhtı aspire eden cihazların kullanılması ile tıkanıklık giderilerek fistülün açılması sağlanabilmektedir.
Arteriovenöz fistül öncelikle aktif olmayan kolda, sonra aktif kolda el bileği, ön kol veya üst kolda açılır. Hastanın diyalize girebilmesi için diyaliz makinesinin iğnesinin girebileceği büyüklükte toplardamarının olması ve bu damarın makinenin çalışmasına yetecek akım sağlaması gerekir.
Anal fistül yalnızca cerrahi yöntemlerle tedavi edilir. Fistül traktı adı verilen odacığa ilgili alet ile kanal açılır ve traktın içerisi temizlenir. Yeniden odacığın içerisi iltihapla dolmasın diye tüm oda yakılarak tahrip edilir. Bu işleme aynı zamanda kazıma adı da verilir.
Nitekim A-V fistül yapılmış damarın diyalize uygun hale gelmesi için zamana ihtiyaç duyulur. Damarın yapısına ve hastanın sağlık durumuna göre değişecek bu süre ortalama 15 ila 45 gündür. Uzun süre dayanıklı kalabilen A-V fistülleri, uzun süre açık kalabilir ve hemodiyaliz için kullanılabilir.
İyileşme süreci: Fistül oluşturma işlemi tamamlandıktan sonra, hastanın kolunda birkaç dikiş atılır. Kolun üzerine bir bandaj yapılır ve kolun hareketini kısıtlamak için bir askı takılır. İyileşme süreci yaklaşık 6 hafta sürer ve bu süre boyunca hasta kolunu aşırı hareket ettirmemelidir.
İlgili 44 soru bulundu
Fistül bu durumda, yıllar içinde dallanıp budaklanarak gelişmeye ve yayılmaya devam eder, tedavi gittikçe zorlaşır. Bölgede sürekli devam eden iltihabi süreç, kanserleşmeye kadar gidebilir. Sürekli iltihaplı akıntı olması nedeniyle de, anüs civarında mantar gelişir, anal bölgede sürekli kaşıntı olur.
Hangi sebepten olursa olsun gelişen anal fistül mutlaka tedavi edilmelidir. Ameliyatsız anal fistül tedavisi mümkün değildir. Medikal anlamda yani ilaçla tedavi ne yazık ki sonuç vermediği için denemesi pek yapılmamaktadır.
Anal Fistül ameliyatı yaklaşık olarak 20 – 30 dakika sürmektedir. Makatta 2 cm bir açıklık ile bağırsağın çatlağa neden olan kısmı yaklaşık 15 mm kesilir ve yaranın açıklığına göre dikiş atılır veya atılmaz. Ameliyattan sonraki süreçte yara yerinde, apse ve fistül gelişebilir.
Lazerle perianal fistül (Makat fistülü) ameliyatının avantajları şunlardır; Operasyon yaklaşık 10 – 15 dakika aralığında tamamlanmaktadır. Genel anesteziye gerek duyulmadığı için narkoz riskleri yoktur. Tedavi sırasında dokular zarar görmez.
Anal fistül tedavisi için gidilmesi gereken bölüm genel cerrahidir. Bu hastalığın teşhis ve tedavisinde ilk başvurulması gereken bölümdür. Fakat genel cerrahi bölümü çok geniş alanlıdır. Ameliyat gerektiren durumlar genel cerrahlar tarafından gerçekleştirildiği için kendi içinde alanlara ayrılmıştır.
Ameliyatsız lazer tedavisinde; ince uçlu radyal bir fiberle, fistülün içine girilir ve makatın iç tarafındaki fistül kanalına yüksek enerji verilerek bu kanalın kapatılması sağlanır. Kanal boyunca oluşan fistül duvarı tamamen yok edilir. Bu metot, fistül kanalını tamamen ortadan kaldırır.
Fistül Ameliyatı Olmazsam Ne Olur? Makat bölgesinde oluşacak ve sosyal konforu oldukça kötü etkileyen akıntı ve buna bağlı kötü koku yakınmalarının devam eder ve hastalık kronikleşir. Uzun dönemde makat apsesi ve büyük abdest tutamama gibi yakınmalar da meydana gelebilir.
Anal fistül bağırsağın sonu ve anüs etrafında gelişen tünel şeklindeki bağlantılı anormal olan yapılardır. Çeşitli sebeplerden dolayı oluşabilir ve enfeksiyon sonucu apse haline gelebilmektedir. Hastaya ciddi sorunlar verebilmekte ve kendi kendine iyileşme olasılığı yoktur.
Fistül rahatsızlığında kullanılan aloe vera bitkisi, en sık tercih edilen tedavi yöntemidir.
Böbrek yetmezliğinde kanın temizlenmesi için diyaliz makinasına bağlanabilmek amacı ile yüzeyel damarlarda yapılan ameliyatlara fistül ameliyatı denilmektedir. Genellikle bir atardamar ile bir toplardamar arasında bağlantı oluşturulur ve diyalizde de bu bağlantıya iğne batırılılarak kan diyaliz makinasına alınır.
Fistüller tek bir bölgede toplandığı gibi birçok bölgede de varlığını gösterebilmektedir. Hastalığın kendiliğinden iyileşmesini bekleyen hastalar aslında yanlış bir inanış peşindedirler. Anal fistül tedavi edilmediği sürece kendi kendine ortadan kaybolması mümkün olmayan bir hastalıktır.
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi anal fistül operasyonlarında da binde bir oranında komplikasyon oluşması riski mevcuttur. Anestezi riskleri her operasyonda olabilecek kadardır. Anal fistül ameliyatı sonrası kişilerin çekindiği durum ise, dışkı tutamama, gaz çıkarma durumlarıdır.
Bu ameliyatın gerçekleştirilebilmesi için genel anesteziye ihtiyaç yoktur. Ameliyat olacak olan hasta yüzükoyun sustalı çakı (proktolojik) pozisyonunda olacak şekilde yatırılır. Ameliyat uygulanacak olan makat bölgesi anestezi altındayken tekrara etraflıca muayene edilir.
İlk bir hafta boyunca günde 2-3 defa, yara iyileşinceye kadar ise her dışkılamadan sonra sıcak oturma banyosu yapılması çok faydalıdır. Bu leğen ya da küvete 8-10 cm seviyede, yakmayacak şekilde sıcak su konularak 10-15 dakika içine oturulması şeklinde yapılır.
Anal fistülün tedavisi cerrahidir. Doğası gereği tekrarlamaya meyilli olan hastalığın tedavisinde amaç hastanın büyük abdest ve gaz tutma mekanizmasını bozmadan mevcut kronik enfeksiyonunun giderilmesi ve bu hastalık yapan anormal kanalın ortadan kaldırılmasıdır.
Bu ameliyatlarda, iç ve dış ağızlar arasında uzanan fistül kanalı, üzerindeki “cilt + bir bölüm sfinkter kasları” nın kesilmesi ile daha sonra kontrollü olarak iyileşebilecek bir açık yara haline getirilir. Bu açık yara, uygun tedavi önlemlerinin alınacağı 4-6 haftalık bir dönem sonrasında iyileşir.
Hastalık tekrarlar mı? Anorektal fistüller tekrar edebilir hastalıktır.
Çok uzun süre devam eden fistül rahatsızlığı neticesinde makat bölgesinde oluşan tahribat sonucu kanser oluşabilir.
Perianal fistül tedavi edilmediği takdirde zaman geçtikçe oluşum gösterdiği noktada kalmayıp başka bölgelere yaylım gösterebilmektedir. Buna ek olarak geç kalındıkça tedavi sonrası iyileşme süreci de buna bağlı olarak uzamaktadır. Ayrıca iltihabi süreçte devam ettiğinden dolayı kanser oluşma riski de yükselmektedir.
AMELİYAT SONRASI NASILDIR? Anal Fistül ameliyatından sonda makat giriminde meydana gelen yarık şeklindeki yara bir ay kadar süren bir yara iyileşme süreci sonunda kapanır. Yaranın hemen kapanması durumunda derin planda tekrar iltihap kanalı oluşma riski bulunduğundan çabuk iyileşme istenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri