Vajinal fitiller, doktor tarafından önerildiği şekilde kullanıldığında, enfeksiyonların tedavisinde veya önlenmesinde oldukça etkilidir. Ancak, kendi kendine tedavi amacıyla kullanılmaları önerilmez. Herhangi bir sorun yaşandığında, mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Fitil Tedavisi: Fitil, vajinal mantar hastalığında etkili bir çözümdür. Fitil tedavisinde, fitil vajinaya yerleştirilir ve bir süre sonra kendiliğinden çözünür. Çözünen fitilin dışarı atılması sırasında ilacın çözünmüş hali de olacağından daha yoğun bir akıntı görülebilir.
Özellikle enfeksiyon amacıyla kullanılan fitiller, vajina içindeki iltihabın dışarı akmasına neden olabilir. Bu durum, tedavinizin başarılı bir şekilde sürdüğü anlamına gelir ve sağlığınız açısından zararsızdır.
Fitil kullanımı vajinal mantar tedavisinde oldukça etkilidir. Lokal olarak etki gösterir yani gereksiz yere tüm vücuda ilaç dağılmaz etki etmez karaciğere zararı olmaz. Çoğu zaman kısa süreli bir tedavi ile çözüme gidilir.
Antimikrobiyal içerikli fitiller, özellikle bakteriyel veya mantar enfeksiyonları için kullanılır. Hormonal içerikli fitiller ise, vajinal kuruluk, menopoz semptomları veya doğum kontrolü gibi durumların tedavisinde veya önlenmesinde kullanılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Antibiyotik tedavisi: Rahim enfeksiyonu genellikle bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanır, bu nedenle enfeksiyonu kontrol altına almak ve iyileşmeyi hızlandırmak için antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotikler, enfeksiyonun ciddiyetine ve tipine göre ağızdan veya enjeksiyon yoluyla verilebilir.
Basit Mantar Enfeksiyonu Tedavisi
Maya enfeksiyonları sıklıkla vajinal yoldan kullanılan kremler, merhemler veya fitiller (klotrimazol veya mikonazol ile) tedavi edilirler. Bunlar 1 ila 7 gün arasında sürebilir.
Vajinal mantar tedavi edilmezse makata ve kalçalara yayılım gösterebilir. Daha da gecikilirse kronik ve tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir.
Etkisini genellikle 15-30 dakikada gösterir. Higroskopik ve ozmotik etkisiyle feçesin içine su çekerek rektal kontraksiyonlara neden olur.
Servisit olarak da adlandırılan rahim ağzı enfeksiyonları, çeşitli bakteri ve virüslerin rahim ağzına yerleşmesi ile oluşmaktadır. Ayrıca tampon ve spiral kullanımı da enfeksiyonun gelişme nedenlerinden olabilmektedir. Kadınların büyük çoğunluğunda görülen bir hastalıktır.
Vajinitte en sık etkili olan antibiyotikler tetrasiklin ve penisilin grubu ilaçlardır. Gebelik: Özellikle gbeliğin son 3 ayında hücresel bağışıklığın azalması ile kandida gelişimi kolaylaşır. Yine gebelikte vajinada glikojen adı verilen maddenin artışı da bu olayı hızlandır.
Vajinal Enfeksiyon Vücuda Yayılır mı? Evet, vajinal enfeksiyon tedavi edilmediği takdirde vücuda yayılır ve ciddi sorunlara hatta ölümlere dahi yol açabilir.
Doktorunuz tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde günde 1 kez gece yatmadan önce bir ovül 3 gün süreyle kullanılır.
Vajinal Fitil Varken Tuvalete Gidilir mi? Vajinal fitil varken tuvalete gidebilirsiniz. Bununla birlikte fitili yerleştirdikten hemen sonra gitmemeniz iyi olacaktır. Üretra, vajinanın içerisinde yer almasa da idrarın bir kısmı vajinanın içine girebilir.
Bacaklarınızı hafifçe yukarı doğru çekiniz. Bir ovülü vajinaya (hazneye) yerleştirerek mümkün olduğu kadar derine itiniz. Uygulamadan sonra ellerinizi iyice yıkayıp, mümkünse yarım saat boyunca ayağa kalkmayacak şekilde uzanınız. Doktorunuz tarafından belirlenen tedavi süresine uyunuz.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir? Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Tedavi süresi ise mantarın türüne ve yerleşim alanına göre değişiklik gösterir. Vajinal mantarlar ortalama 7-10 içinde iyileşir. Bununla birlikte, vücut ve saç mantarları yaklaşık 30 gün, tırnak mantarları ise ortalama 6 ayda tedavi edilir.
Belirtileri, vajinal enfeksiyon 'lara benzer şekilde anormal akıntılar ile kaşıntı, kasık ve bel ağrıları olabilmektedir.
Rahim ağzında bol lökosit içeren ve iltihabi akıntıya sebep olan bir durumdur. Kadınlar arasında çok sık görülen bir durumdur. Bu enfeksiyonlar zamanında tedavi edilmezse rahim ağzını yıpratarak rahim ağzında servikal erozyon da denilen rahim ağzında yara problemine neden olmaktadır.
Tedavi. Bakteriyel vajinal enfeksiyon belirti gösteriyorsa, genellikle bakterileri öldüren antibiyotiklerle tedavi edilir. Uygun antibiyotikler tablet olarak ve vajinaya uygulanacak fitil veya kremler şeklinde de olabilir. Yeni enfeksiyonları önleyemeyeceği için partnerin birlikte tedavisi gerekli değildir.
Mantar enfeksiyonları, sık karşılaşılan vajinit yani vajinal enfeksiyon türlerinden bir tanesidir. Vajinal mantar enfeksiyonuna çoğunlukla “candida albicans” organizması neden olur. Nadiren bazı diğer organizma türlerinin de bu vajinit türüne neden olduğu bilinir.
Vajinal kandida enfeksiyonlarının en sık karşılaşılan belirtileri vajinal akıntı ve kaşıntıdır. Vajinal akıntıların süt kesiği ve peynirimsi (peynir kesiği) görünümde olması tipik bir özelliğidir. Süt veya peyni kesiği şeklindeki akıntılar kıvamlarından dolayı bazen akıntı şikayetine neden olmayabilirler.
Mantar enfeksiyonu vücudun hemen her bölgesine yerleşebilir. En sık rastlanan belirtisi kaşıntıdır. Mantar nerede yerleşmişse o bölge kaşınır. Cilt yüzeyini etkilediği durumlarda ciltte; pullanma, kırmızı döküntüler ve yumrular, saç mantarında; saç dökülmesi ve etkilenen bölgede kellik meydana getirebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri