Kısaca dayanıklılık tüm organizmanın uzun süre devam eden sportif alıştırmalarda, yorgunluğa karşı koyabilme ve oldukça yüksek yoğunluktaki yüklenmeleri uzun zaman devam ettirebilme yeteneğidir.
Dayanıklılık antrenmanı, sporcuların dayanıklılık seviyelerini artırmak ve fiziksel performanslarını iyileştirmek için uyguladıkları bir egzersiz yöntemidir. Bu antrenman türü, uzun süreli fiziksel aktiviteler sırasında enerjiyi verimli kullanabilme yeteneğini geliştirir.
Dayanıklılık antrenmanı, sporcuların gerçekleştirecekleri karşılaşmalarda daha başarılı olabilmelerini sağlamaktadır. Bu antrenmanlar sayesinde, kişilerin kas gücü artar ve gelişme gösterir. Bu sayede, kişilerin daha yüksek performans elde edebilmesine imkan sağlanır.
Kas dayanıklılığı, belli bir zamanda, aralıksız kas gücünün veya kuvvetini kullanılabilme kapasitesidir. Kas kuvveti, iyi ve diri bir vücut duruşunun sağlanması; kas dayanıklılığı ise, iyi ve diri vücut duruşunun sürekliliğinin sağlanması için gereklidir.
İlgili 25 soru bulundu
Otoriteler, kas dayanıklılığını artırmak için düşük yoğunlukta kuvvet antrenmanlarını önermektedir. Kullanacağınız ağırlık, antrenmandaki bir tekrar için kullanabileceğiniz maksimum ağrılığın yarısı kadar olmalıdır. Bu hafif ile orta yoğunlukta bir ağırlıktır. Bir veya iki set 15 ile 25 arası tekrarı içerir.
Konumuz vücut dayanıklılığı olduğu zaman esnemenin; performans, kıvraklık ve dayanıklılığı da arttırdığı bir gerçektir. Isınma bu sayede hem antrenman esnasında hem de normal yaşamda bizi performans açısından destekler. Kasların işlevini yerine getirebilmesi için oksijen oldukça önemlidir.
dinamometreler ile ölçülür. ise leg press veya bacak ektansiyon testidir.
Dayanıklılık sporları, uzun süreli ve düşük şiddetli aktivite gerektiren spor branşlarıdır. 3200 m koşu, kros, maraton, 2000 m kürek gibi sporlar dayanıklılık sporlarına örnektir.
Direnç egzersizi nedir sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz: Direnç egzersizleri ağırlığa karşı efor sarf edilen ve ağırlık kaldırılan egzersizlerin bütünüdür. Yani direnç egzersizleri için ağırlık antrenmanlarının tümü denilebilir.
Dinlenmeye ayrılan gün (ler) çıktıktan sonra, kalan kısmın önemli bir kısmında yavaş ve rahat koşu yapmak kasların güçlenmesini sağlar, yağ yakımını hızlandırır, dayanıklılığı arttırır ve kan hacmini yükseltir. Rahat ve kolay koşu için sporcu taytı kesinlikle tavsiye edilir.
Basitçe söylemek gerekirse, ortalama bir yetişkinin kemiklerinin kütlesi, ekstra ağırlığa gerek olmadan kaslarını zorlayabilecek seviyededir. Minson, "Kaslara sürekli olarak yükleme yapmaya devam etmek için vücut ağırlığı egzersizlerinin yoğunluğunu artırma imkanı da vardır." diyor.
Halk arasında dilde oldukça yaygın olan “Genç yaşta ağırlık kaldırırsan boyun uzamaz…” gibi cümlelerle spor geciktirilmektedir. Fakat bilinenin tam aksine gelişme döneminde yapılan ağırlık antrenmanları, boyu kısalmak yerine uzatma ihtimalini artırmaktadır.
Dayanıklılık, fiziksel anlamda en basit haliyle cisme ait sabit ile cismin kesit alanının hacmine oranının çarpımının sonucudur. Dayanıklılık cismin ebatlarıyla ters orantılıdır. Yani cismin ebatları arttıkça dayanıklılık azalır.
Dayanıklılık, kenar uzunluğundaki artış ile ters orantılıdır. Eğer bir cismin kenar uzunluğu artarsa dayanıklılığı düşer. Bir cismin küçülmesi, dayanıklılığını arttırmaktadır.
Şınav, barfiks ve mekik egzersizlerini 10 tekrardan yapacağınız turlar oluşturun ve bu hareketleri art arda yapın ve ikinci tura başlamadan önce de mümkün olan en kısa süreyle dinlenin. Böylelikle bir yandan dayanıklılığınızı artırırken, diğer yandan metabolizmanızı da ateşleyebilir ve ciddi anlamda yağ yakabilirsiniz.
Dayanıklılığın geliştirilmesine yönelik antrenman yöntemleri üç ana başlık altında toplanabilir. a. Devamlı yükleme yöntemleri, b. İnterval (aralı) yüklenme yöntemleri (intensiv/yoğun ve ekstensiv/yaygın interval olarak da ikiye ayrılır), c.
Dayanıklılık için tercih edilen tekrar sayısı 15 ve üzeri tekrarlardır. Buradaki amaç kasların direncini arttırmaktır.
Sporcularda glikojen depolarının çok azalması veya tükenmesi kronik yorgunluğa veya sürantrene olmalarına neden olabilmektedir. Bu yüzden günlük alınan enerjinin büyük kısmını karbonhidrat kaynakları oluşturur. Sporcularda günlük alınan enerjinin 60-65'i karbonhidrat kaynağı besinlerden gelmelidir.
Kas Oranı Hesaplama
Yapılan bilimsel çalışmalara göre kadınların toplam vücut ağırlıklarının yüzde 30'u, erkeklerinse vücut ağırlıklarının yüzde 40'ı kastan oluşur. Yani ortalama olarak 90 kilodaki bir erkek birey 35 kilo kas kütlesine sahiptir. Vücut kas oranını hesaplamadan önce yağ oranını tespit etmek gerekir.
Kuvvet antrenmanı, sporcuların vücutlarının güç ve dayanıklılığını artırmak için yapılan özel bir antrenman türüdür.
2/5 kas gücü: Test edilen kas, ancak yerçekimi etkisi kaldırıldığında hareketini tamamlıyor. 1/5 kas gücü: Test edilen kas, yerçekimi etkisi kaldırıldığında bile hareketini tamamlayamıyor, yalnızca kasılma gösteriyor. =0= kas gücü: Test edilen kas hiçbir şekilde hareket veya kasılma gösteremiyor.
Dayanıklılık genel olarak kenar uzunluğunda meydana gelen artış ile ters orantılı olarak görülür. Bunun yanı sıra kenar uzunluklarındaki artış ile ters orantı ortaya çıkar. Cisimlerin kenar uzunlukları arttığı takdirde dayanıklılığı da düşecektir. Ayrıca bir cismin küçülmesi sonucunda dayanıklılık artış gösterir.
Dayanıklılık = k.(yarıçap)2 formülü, ip dayanıklılığı ile alakalı sorular için kullanılır. Yarıçapın karesi, kesit alanı anlamına da gelmektedir.
Kalınlık arttıkça dayanıklılık artar. Cisimlerin ebatları arttıkça birim hacim ba- şına düşen yüzey alanı azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri