Badem ağacı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar. Verdiği meyve miktarı, yaşı ilerledikçe artmaktadır. İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir. 7 yasını geçtikten sonra ise bu miktar katlanarak artmaktadır.
Badem ağaçları uzun ömürlüdür. En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar.
Gençlik kısırlığı 2-3 yıl olup 4.yıldan itibaren ekonomik anlamda verime yatar. *Pahalı bir meyve olması yönüyle çok ekonomiktir. Verim çağındaki bir ağaçtan (8-10 yaş) 8-10 kg/ağaç iç meyve almak mümkündür. *Susuzluğa ve kirece dayanımı iyidir.
Özellikle çekirdekten yetiştirilen badem ağaçları sulanmadan 5-6 yılda kuru, 2 yıldan sonra da yaş meyve verebiliyor. Çekirdekten yapılan üretimde meyve aslına yani yabani haline dönerken bademde bu durum söz konusu değil. Yani tohumdan da badem üretilebilir.
Bu durum için kullanılan başka bir yöntem ise, meyvelerin kabuğunu özel makineler ile kırmaktır. Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Badem ağacı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar. Verdiği meyve miktarı, yaşı ilerledikçe artmaktadır. İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir.
Nonpareil Badem Fidanı
Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Badem fidanları için doğru dikim zamanı ise kasım ayı olarak bilinir. Bu süre nisan ayına kadar devam etmektedir. Bu zaman diliminde dikilirse daha iyi verim alınır. Badem fidanı iklim olarak her yerde yetişebilmektedir.
BADEM – ÇEVİRME AŞISI
edilmelidir. Çevirme aşısı olarak kalem ya da göz aşıları uygulanabilir. Çevirme aşıları genel olarak erken ilkbahar döneminde en iyi sonucu vermektedir.
Türkiye'de badem en fazla Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Hem oldukça fazla yağış alması ile hem de ılıman bir havaya sahip olması nedeniyle Ege bölgesi ilk sırada yer almaktadır. Ancak Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde de Badem yetiştirmek mümkündür.
2023 yılı güncel Toptan Badem fiyatları 549,00 TL ile 669,00 TL aralığındadır.
Badem Ağacı Kaç Yılda Büyür? İklim farklılığı, toprak yapısı ve çeşit farklılığına göre ağaçlarda büyüme yılı değişmektedir. Yarı bodur ve tam bodur üretilen badem fidanları büyüme 1-2 yıl içerisinde gerçekleşmektedir. Klasik üretilen badem ağacı gelişimi 4-5 yıl içinde oluyor.
1 dekardan, yıllık ortalama 400 kg badem elde edilebilir.
Badem ağacı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar.
Yağış olmadığında, sulama sıklığı iki günde bir ile dört günde bir arasında değişir. Unutmayın ki, eğer badem bahçesine örtü bitkileri de ekilirse, özellikle ilkbahar başlarında sulama uygulamalarını % 30 artırmak zorunda kalabilirsiniz.
Buda 1 dönüm araziye 23 tane badem fidanı dikilmesi normal olandır. Badem ağacının çok sık ekilmesi verim düşüklüğüne neden olur. Bazen de fidanların gelişimini etkiler. 1 dönüme kaç badem ağacı dikilir sorusuna cevap olarak yaklaşık 20 ila 27 fidan arasında bir sayı verilebilir.
Badem ağacının odun kısmı –20oC - 30oC' ye kadar soğuğa dayanabilir. Çiçek tomurcuklarının kışa dayanıklılığı şeftali çiçek tomurcuklarından daha azdır. Ülkemizde kış soğuklarının fazla olduğu yerlerde ekonomik olarak badem yetiştiriciliği yapılamaz.
Badem susuz şartlarda da yetişebiliyor ise de verimli ve kaliteli ürün elde etmek için yılda 3-4 kez sulanmalıdır. Özellikle meyve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması zorunludur. Ağaçlar yeterince su almazsa meyvelerde dökülme,zamk çıkarma ve gelişmede gerileme görülür.
Badem ağacı, kumlu ve killi gibi çok çeşitli topraklarda yetişir, ancak genellikle hafif, verimli, derin ve süzek olan toprakları tercih eder. Badem ağacı kuraklığa dayanıklı olmasına ve kuru topraklarda yıllarca hayatta kalmasına rağmen, bu koşullar altında elde edilen üretim önemli ölçüde düşüktür.
Badem ağacının en büyük ihtiyacı Azot'tur. Birçok yetiştirici (yüzeye sperme veya sulama ile uygulama) yılda bir defa her olgun ağaç başına toplam 1 kg azot gübrelemesi uygular ve bu miktar yeterli kılınır.
Özellikle dikim yapılırken Badem Fidanının köklerinin hava almamasına özen gösterilmelidir. Açık köklü badem fidanı dikilecek çukura hava temasını en az olacak şekilde dikildiğinde açık kök badem fidanlarının tutma oranı çok daha yüksek olacaktır.
Badem için 2021 yılında dekar başına 17 lira mazot ve 8 lira gübre desteği ödemesi yapılıyor. Sertifikalı fidan/fide ve standart fidan kullanım desteği kapsamında; standart fidanlarda dekar başına 100 lira, sertifikalı fidanla bahçe tesisinde dekar başına 400 lira destek veriliyor.
Yetiştiği bölgeye farklık gösteren badem ağacı, kışları +7 derece ve maksimum -30 derece soğuklara kadar dayanıklı olup, soğuklama ihtiyacı çeşitlere göre farklılık göstermektedir. 300-500 saat arası soğuklama ihtiyacını almalı.
Beslenme Karşılaştırması Ceviz ve badem oldukça benzer beslenme profillerine sahiptir. Yağ, karbonhidrat ve protein içerikleri biraz farklılık gösterse de, bademler daha fazla mineral içerir. Bununla birlikte, omega-3 yağ asitleri, özellikle alfa-linolenik asit (ALA) söz konusu olduğunda ceviz başı çekiyor.
%8 indirimle Çiğ Yerli Badem 1 kg 209 TL'ye, %17 indirimle Acı Badem Acıbadem 1 Kg 243 TL'ye, %17 indirimle List Nuts 500 gr Çiğ Badem 109 TL'ye, %7 indirimle İnce Kabuklu Kavrulmuş Kabuklu Badem 1Kg 181 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri