Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, hızla bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler, kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
* İade koşulları nelerdir? Koton.com adresinden satın almış olduğunuz kullanılmamış, hasarsız ve iç/dış etiketleri kesilmemiş ürünlerinizi, 30 gün içerisinde iade edebilirsiniz. Hijyen koşulları gereği iç giyim, küpe ve kozmetik ürünlerinde iade yapılmamaktadır.
Evet, satın alınan malın ayıplı çıkması durumunda malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde tüketicilerin, bedel iadesi, malın ayıpsız misliyle değişimi, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarımı isteme hakları vardır. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.
İade edilecek ürünlerin kusursuz durumda olması, orijinal etiketlerinin üzerinde bulunması ve kullanılmamış olması gerekir.
İlgili 22 soru bulundu
Tüketici olarak böyle bir hakkımız mevcut. Fakat iade edilmesi istenen ürünün etiketi üzerinde olması gerekmektedir. Dolayısıyla etiketsiz ürün iadesi yapılamaz.
6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda tüketicilere mağazadan görerek satın alınan ürünlere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.
Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı” tüketicilerimizin karşılaştıkları sorunlara ilişkin çözüm yollarının sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözülmesi amacıyla başvurmaları gereken ilgili makamlara yönlendirildiği “bir çağrı merkezi” olarak hizmet vermektedir.
İade İşlemleri
Gelen ürün öncelikle tarafımızdan incelenir, gerekir ise ürünün yetkili servisine ya da tedarikçi firmaya test etmeleri için gönderilir. Bu işlem en geç 20 iş günü içerisinde tamamlanır. Yukarıdaki şartlara uygun ise iade işlemi başlatılır.
Ayakkabılar orijinal etiketleri takılı şekilde, orijinal ayakkabı kutusunda olmalıdır. Ayakkabı kutusu üzerindeki etiket çıkarılmamış ya da herhangi bir şekilde değiştirilmemiş olmalıdır.
“İade Posta Etiketi” ve “İade Yetkisi Etiketi” çıktılarından “İade Posta Etiketi”ni ürün paketine barkodları tamamen görünür hâlde yapıştırın. “İade Yetki Etiketi”ni ise paketin içine koyun. Diğer nüshaları ürününüz sorunsuz iade edilene kadar saklayın. Ürünü göndereceğiniz kargo firmasına teslim edin.
Alışveriş fişi/faturası olmasa da, tüketicinin iade hakkı vardır. Mala ait fatura ve benzeri belgeyi, bu makbuz ekinde geri isteyen; 3065 Sayılı K.D.V. Kanunu 54 Seri No.lu KDV tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Herhangi bir etiket yazdırmanıza gerek yoktır, ancak iade talebi yaptıktan sonra e-posta adresinize gelen yönergeleri takip ederek iade takip numarasını gelen görevliye iletmeniz gerekebilir. Kargo gönderi kodunuz iade talebinde bulunduktan 2 saat içinde aktif olacaktır ve 7 gün geçerlilik süresi vardır.
(6) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma süresi dolmadan satıcı veya sağlayıcı, tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez.
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Tüketici 10 bin liraya aldığı bir beyaz eşyayı bir hafta sonra 7 bin liraya düştüğünü görürse tüketici haklarını kullanabilir. Tüketici 14 gün içerisinde malın fiyatının düştüğünü belgeleyip faturasıyla birlikte Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabilir" dedi.
Yargılama harçları, mahkemenin bir davayı incelemesi için hukuken ödenmesi gereken giderlerdendir. Kural olarak açılacak her davada davacı tarafın yargılama harçlarını ödemesi gerekmektedir.
Ancak ürünün değerinin azalması veya iadenin imkânsızlaşması, alıcının kusurundan kaynaklanıyorsa ürünün değerini veya değerindeki azalmayı tazmin etmesi gerekir. Bu durumda, satıcı zararını tazmin edebilmek için ürün değerinin azalmasına karşı alıcı hakkında yasal yollara başvurabilir ya da iadeyi reddedebilir.
Paketi ya da ambalajı açılmış ürünlerde de internetten alındıkları müddetçe tüketici kural olarak cayma hakkına sahiptir. Fakat bazı istisnai durumlarda cayma hakkının kullanılması mümkün değildir.
CAYMA HAKKI KULLANILAMAYACAK ÜRÜNLER:
Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri, iç giyim ürünleri, mayo, bikini, kitap, kopyalanabilir yazılım ve programlar, DVD, VCD, CD ve kasetler ile kırtasiye sarf malzemeleri (toner, kartuş, şerit vb.)
E-ticaret kapsamındaki mesafeli sözleşmelerde cayma hakkının 14 güne çıkarılması 1 Ocak 2024'te yürürlükte olacak. Yapılan yeni düzenlemenin cayma hakkının kullanımı dışındaki hükümleri ise 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.
İnternetten yapılan alışverişlerde 14 günlük cayma hakkı, elektronik ürünler için kaldırılıyor. Tüketici, telefon ve bilgisayar gibi ürünlerin paketini açmasa bile ürünü iade edemeyecek. Geri kalan tüm ürünlerde ise ürün kusurlu değilse iade kargo ücreti tüketiciye ait olacak.
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi) 14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.
Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri