Sadece belli asitler kullanılmalıdır. Cilt sağlığı için faydalı olan asitler: Alfa Hidroksi Asitler (Glikolik Asit), Beta Hidroksi Asitler (Salisilik Asit), Hyaluronik Asit (Hyaluron), Askorbik Asit (C Vitamini), Retinoik Asit (Retinol).
Glikolik asit, solgun ve mat görünen cansız cilt görünümünü onararak cilde enerji kazandırıyor. Ciltteki kuruma eğilimini dengeler ve ciltteki hassasiyeti azaltır. Eğer kuruma eğilimi olan cildin varsa mutlaka içeriğindeki glikolik asit olan ürünleri kullanmalısın.
Glikolik asit + Salisilik asit
Bu yüzden ikisini birlikte kullanmayın! Birlikte işe yarayacak şekilde tasarlanmamış olan akne tedavileri veya peeling ürünleri birlikte kullanılmamalıdır; çünkü cildi çok kurutabilir, tahriş edebilir ve cildinizi soyabilir.
Salisilik asit, antimikrobiyal özelliği bulunduğundan akne oluşumuna karşı neden olan bakterilere karşı savaş açar. Ciltte iltihaplanmaların yaşanması durumunda antienflamatuar özelliğinden de faydalanılır. Bu yüzden cilt bakım alanında akne ve sivilce tedavisinde salisilik asitten yararlanılır.
Güçlü bir AHA olan glikolik asit benzerlerine göre cildin daha derin tabakalarına nüfuz ederek cildi yenilediğinden bu yaş grubunda pürüzsüz ve canlı bir cilt için olumlu sonuçlar sağlayabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Laktik asit cilt beyazlatma özelliği ile de tercih edilmektedir.
Cilt bakım ürünleri arasında gözenekleri sıkılaştırmaya yardımcı olan tonikler, maskeler ve serumlar bulunur. Bu ürünler arasında salisilik asit, glikolik asit, alfa hidroksi asit (AHA), beta hidroksi asit (BHA), retinol, C vitamini ve hyaluronik asit gibi aktif bileşenler bulunabilir.
Cilt hücrelerinin yenilenmesini hızlandırır. C vitamini ile birlikte kullanıldığında, ciltteki lekelerin azalmasına yardımcı olur ve cildin daha aydınlık görünmesini sağlar. Hyalüronik asit, cildin nem seviyesini artırarak daha nemli ve taze görünmesini sağlar.
BHA'lar, yağlı sebum içeren gözeneklere nüfuz ederek gözenek içinde biriken ölü deri hücrelerini pul pul döker. Beta hidroksi asit genellikle yağlı ciltler için daha iyi kullanılır. Alfa hidroksi asitler (AHA'lar) ise güneşten zarar görmüş ciltlerde kullanılır.
BHA (Beta Hidroksi Asitler)
Cildin iyileşme süreci etkilenebilir ve ciltte tahriş riski artabilir. Bu nedenlerle, yaz aylarında AHA ve BHA içeren ürünlerin kullanımı sınırlanmalı veya düşük dozlarda kullanımı sağlanmalı.
Hyalüronik asit, C vitamini ile birlikte kullanıldığında, daha etkili bir sonuç elde edilebileceği gözlemlenmiştir. Bu yüzden C vitamini serumu uyguladıktan sonra, hyalüronik asit içeren bir nemlendirici serum uygulamak cildin çok daha canlı, dolgun, neme doymuş ve parlak görünmesini sağlayacaktır.
C vitamininin salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formu ile birlikte kullanılması önerilmiyor. Bu içerikleri üst üste kullandığında, birbirlerinin etkilerini nötrlüyorlar ve tahrişe neden olabiliyorlar.
HANGİ ASİTLER BİRLİKTE KULLANILMAZ? İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol) “AHA'lar ve BHA'lar kesinlikle birleştirilebilir. Örneğin yağlı ciltler için salisilik bazlı bir temizleyici ve ardından glikolik asitli bir toner kullanılabilir.
Hyalüronik asit, cildin nemini koruyan bir bileşendir ve AHA BHA serumlarından sonra kullanılması önerilir. Hyalüronik asit, cildinizin nemini koruyarak daha sağlıklı bir görünüm sağlar.
Koruyucu bir cilt bakımı için retinol mü glikolik asitler mi daha iyidir? Farkları nedir? İkisi farklı işlevlere sahiptir. Glikolik ciltteki kalıntıları etkili bir şekilde uzaklaştırırken, retinol hücre yenilenmesini ve ayrıca kırışıklıkların görünümünü azaltan kolajen ve elastin üretimini uyarır.
Cildin daha dolgun görünmesini sağlar. Enjeksiyonlarda kullanılarak dudaklara, göz altına ve yüzdeki diğer bölgelere daha dolgun bir görünüm verir. Cildin alt katmanlarına inerek nemlendirerek dolgunlaştırır, yüz şeklini geliştirir. Dolgunlaştırma özelliği sayesinde ince çizgi ve kırışıklık görünümünü azaltır.
Sitrik asit, içeriğinde hem AHA hem BHA bulunduran bir bileşiktir. Turunçgillerde bulunur ve sivilce problemlerinde sıklıkla kullanılır. Güneşin neden olduğu lekeler üzerinde olumlu etkilere sahip olan BHA'lar, lekelerin rengini açarak ton eşitsizliklerini giderir.
Sitrik Asit: Hem AHA hem de BHA olan bu tür, turunçgillerde yer alıyor. Leke ve sivilce tedavisinde etkili sonuç veriyor. Fitik Asit: Pirinçten elde edilen fitik asit; leke giderme, cilt tonu eşitleme ve aydınlatmaya yardımcı oluyor.
AHA cildin üst tabakasındaki pürüzlerin giderilmesine yardımcı olurken, BHA cildin daha alt katmanlarına etki ediyor. Bu yüzden BHA gözenek temizleme ve sebum dengeleme, AHA ise ciltte yeni oluşmuş leke ve kırışıklıkları azaltma amacıyla tercih ediliyor.
Cilt kuruluğu için en önemli ürünlerden olan bu asit ihtiyaç duyulduğunda gün içinde ikinci kez tekrarlanabilir.
İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol vb..) C vitaminini, niacinamid ya da niacin içerikleri ile üst üste kullanırken dikkatli olunmalı. Eğer cildiniz kızararak tepki verirse bu içerikleri dönüşümlü olarak kullanılmalı.
İlk Önce Serum mu Uygulanır Tonik mi? İlk önce tonik, ardından serum uygulanır. İlk Önce Peeling mi Uygulanır Maske mi? Cildinizi temizledikten sonra peeling, ardından maske uygulamalısınız.
Cildin canlılığını ve nemliliğini sağlayabilir. Cilde esnek bir görünüm sağlayarak kırışıklığın azalmasında etkili olabilir. Eklem ve kasların sağlıklı hareket etmesinde ve hareketin sürdürülmesine yardımcı olabilir. Yaraları iyileştirici özelliğinden dolayı merhem veya ilaçlarda kullanılabilir.
Hyalüronik asidi; ciltte kırışıklık etkilerini görmeye başlayan kişiler, sivilceli ve aşırı kuru cilde sahip olan kişiler, gün boyu dolgun ve canlı bir cilde sahip olmak isteyen tüm kişiler yaptırabilir.
Salisilik asit içeren jel, tonik, krem ve öteki ürün çeşitleri her gün kullanıma uygundur. Fakat günlük kullanım miktarı genel olarak 2 veya 3 ile sınırlandırılır. Cildin ihtiyaçlarına bağlı olarak, her gün salisilik asit kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri