Oranı kategorisine girerse ve bunun için, kanunun yürürlük tarihinden önce yapılan teslimler için, kanunun yürürlük tarihinden itibaren gerçekleşecek olan, “iade”, “fiyat farkı”, “vade farkı”, “kur farkı” işlemlerinde uygulanması gereken KDV. Oranı %8 olacaktır.
Örneğin gıda gibi indirimli oran uygulanan mallar için KDV oranı %8'dir, genel oran ise %18'dir. Fiyat farkı faturasında ilgili orana yer verilmelidir. Fiyat farkı ödenmesi gereken ürün istisnai olarak KDV'den muafsa fiyat farkı faturasında da KDV'ye yer verilmez.
Eğer fiyat farkı tüketicinin aleyhine ise satıcının fiyat farkı faturası düzenlemesi gerekir. Ancak oluşan fark nihai tüketici lehineyse, tüketici gider pusulası düzenleyerek farkı iade etmeli ve fark ile ilgili olan KDV indirimi yapılmalıdır.
Satılan ürün ya da hizmet KDV kapsamında ise KDV oranına göre fiyat farkı faturası oluşturulmalıdır. Örneğin, KDV oranı %18 olan bir ürün için fiyat farkı faturası oluşturuluyorsa KDV %18 olarak hesaplanır. Fiyat farkına söz konusu olan ürün, KDV'den muaf ise fiyat farkı faturasından da KDV alınmamaktadır.
Mal iadelerinin Kanun'un sözü edilen 35. maddesi kapsamında değerlendirilmesi ve iade nedeniyle daha önce satış sırasında hesaplanan ve alıcısı tarafından indirilen KDV'nin düzeltilmesi gerekir.
İlgili 27 soru bulundu
Bu nedenle satış sözleşmesine konu olan malların alıcı firma tarafından satıcı firmaya iade edilmesi hâlinde bu işlem nedeniyle ödenen cezai bedeller herhangi bir mal teslimi ya da hizmet ifası karşılığı olmadığı için KDV'ye tabi tutulmayacaktır.
Örneğin; Bakanlar Kurulu Kararı yürürlük tarihi olan 25.11.2016 tarihinden önce % 18 KDV ile satışı yapılan bir malın KDV Oranı % 8'e düştükten sonra iade edilmesi durumunda satışı yani işlemin tabi olduğu KDV Oranı % 18 olduğundan iade faturasında KDV %18 olarak düzenlenecektir.
Bu çerçevede, müşterilerinize düzenlediğiniz satış faturalarına istinaden tarafınıza düzenlenen fiyat farkı faturalarında hesaplanan KDV nin, 1 no.lu KDV beyannamesinin "İndirimler" kulakçığının "İndirimler" tablosundaki 103 no.lu satıra kaydedilerek indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
İşletmenin ve müşterinin bilgilerini, fatura numarasını ve tarihini girin. Fiyat farkı faturasında yer alan ürün veya hizmetin detaylarını ekleyin. Fiyat farkı faturasında ilk fiyatı ve gerçekleşen fiyatı belirtin. İlk fiyat ile gerçekleşen fiyat arasındaki farkı hesaplayarak faturada gösterin.
Özetleyecek olursak; 10.07.2023 tarihi öncesi %8 KDV yada %18 KDV oranıyla bir teslim gerçekleşmiş, 10.07.2023 tarihi sonrasında ise ortaya iade, kur farkı, fiyat farkı yada vade farkı çıkmış ise, teslimin gerçekleştiği tarihteki KDV oranı (10.07.2023 tarihi öncesi, %8 yada %18) üzerinden işlem yapılacaktır.
İade Faturası Nasıl Kesilir? İade faturası kesmek için satış faturası koçanı kullanmak gerekir. Satış faturası koçanı yoksa e fatura da kullanılabilir. Satış faturası koçanının üzerine iade faturasıdır yazdıktan sonra ürünün fiyatı, ürünün neden iade edildiği ve kaç tane iade edildiği gibi bilgiler yazılmalıdır.
Fiyat farkı veya kur farkı faturalarını satış faturası şeklinde düzenleyebilirsiniz.
İade faturasının, Maliye Bakanlığı onaylı veya noter tasdikli olması gerekiyor. İade faturası, satın almayı yapan alıcı tarafından satıcıya kesiliyor. İade faturasında yer alan mal bedelinin, satın alma yapılırken kesilen faturada bulunan mal fiyatı ile aynı olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
05.Temmuz.2023 tarihinde 1.000-TL + KDV (%18) yapılan teslim için, 10.Temmuz.2023 ve sonrası için gerçekleşmiş 100-TL+KDV iade, fiyat farkı, kur farkı veya vade farkları için, düzenlenmesi gereken fatura da ki KDV. oranı %18 uygulanacaktır.
Örneğin tazminat bedelini içeren faturalar veya damga vergisi gibi masraf yansıtmalarını içeren faturalarda söz konusu işlemler katma değer vergisinin konusuna girmediğinden bu tip işlemler için katma değer vergisi hesaplanmamaktadır.
Ek fiyat farkından %6 ek kesin teminat alınır. Ek fiyat farkı hesaplarında hakedişlerde yapılan tüm kesintilerin (damga vergisi, gelir vergisi) yapılması gerekir. Ek fiyat farkı için KDV hesaplanacaktır.
Fiyat farkı olan ürünün KDV'den muaf olması durumunda fiyat farkı faturası uygulamasında KDV alınmaz. Fiyat farkı faturası kesilirken asıl faturaya atıfta bulunulması gerekmektedir. Bunun amacı, asıl ürünün veya hizmetin anlaşılması ve maliye çalışanları tarafından kolayca eşleştirme yapılabilmesidir.
Fiyat farkları, ilgili ürün veya hizmeti barındıran oran üzerinden KDV hesabına konu edilir.
Fark kimin lehine ise faturayı o keser, çünkü kur farkından dolayı gelir elde eden kendisi olmuştur. Hesaplanan kur farkı kadar ve KDV'si iç yüzde ile hesaplanarak fatura düzenlenir.
Ayrıca 24/c maddesinde ise, “Vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler” matraha dahil olan unsurlar olarak belirtilmiştir.
Mükelleflerin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesapladıkları KDV, gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilemez.
Firmaya kesilen faturanın iade işlemi yapılırken gider faturası girişi ekranında tip kısmında satış iade seçilir. Faturanın ana bölümünde fatura ve müşteri bilgileri girildikten sonra fatura kalemlerinde hesap no alanında 610 lu hesap seçilir.
KDV iadesi sadece yurt içi satışlar için değil yurt dışında faaliyet göstermek isteyen şirketler içinde geçerlidir. İhracat yapan şirketlerin yurt dışına gönderdiği mal ve hizmetlerin KDV'den muaf olduğu bilinmektedir. Bu adımda da yapılan ihracat satışları için KDV iadesi alınabilmektedir.
Azami iade edilebilecek tutar, % 1 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde teslim bedelinin ( % 18- %1=) % 17si, % 8 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde ise teslim bedelinin ( % 18- %8=) % 10'u olarak esas alınacaktır. Örneğin 2021/ 2.
Katma Değer Vergisi'nin içinde barındırdığı indirim mekanizması ve mahsubun, satış yapılan son tüketicinin dışında kalan kişilerin üzerinde verginin kalmamasını KDV iadesi sağlar. KDV'nin yüklendiği taraf, hizmet ya da malı satın alan son tüketicidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri