Fiziksel uygunluk düzeyi; kişinin dayanıklılığına, gücüne, esnekliğine ve vücut bileşimine göre değerlendirilir. Sağlıkla ilişkili fiziksel uygunluk bileşenleri; vücut bileşimi, aerobik uygunluk, kas kuvveti, kas dayanıklılığı ve esnekliktir.
Fiziksel uygunluk; günlük işleri yorgunluk duymaksızın canlı ve uyanık yapabilmek ve serbest zamanları neşeli uğraşlarla geçirebilmek için gerekli enerjiye sahip olmaktır. Fiziksel uygunluk spor ve sağlıkla ilgili olarak iki şekilde ele alınır.
Fiziksel uygunluk “genel uygunluk” ve “özel uygunluk” olarak ikiye ayrılmaktadır.
İnsan yaşantısını yakından ilgilendiren vücut kompozisyonunu etkileyen faktörler ; Yaş , cinsiyet , kas , fiziksel aktivite , hastalıklar ve beslenme olarak sayabiliriz . Vücut kompozisyonunu 2'ye ayırabiliriz .
İlgili 38 soru bulundu
Yoga, pilates ve Tai-Chi gibi düzenli fiziksel aktiviteler esnekliği arttırır. Her eklem ve kas için ayrı ayrı esneklik egzersizleri yapılabilir. Bireylerin esneklik özellikleri beden yapılarındaki farklılıklardan dolayı çeşitlilik gösterir ancak düzenli germe (esneklik) egzersizleri ile geliştirilebilir.
Yürüme, koşma, sıçrama, yüzme, bisiklete binme, çömelme-kalkma, kol ve bacak hareketleri, baş ve gövde hareketleri gibi temel vücut hareketlerinin tümünü ya da bir kısmını içeren çeşitli spor dalları, dans, oyun ve gün içerisindeki aktiviteler fiziksel aktivite olarak kabul edilebilirler.
Objektif homeostaz ölçümleri sağlayan yedi vital bulgu, solunum hızı, nabız hızı (kalp hızı), oksijen doygun- luğu, kan basıncı, sıcaklık, idrar çıkışı ve bilinç düzeyidir (k Kutu 17.1).
Fiziksel aktivite ölçümünde sahada sübjektif ve objektif birçok yöntem kullanılmaktadır. Sık kullanılan yöntemlerden anketler ve günlükler sübjektif yöntemleri oluştururken, pedometre ve akselerometre gibi ölçüm araçları kullanımı ise objektif yöntemleri oluşturmaktadır.
Fizikte değişkenleri nicel olarak tanımlayan bir takım sayısal değere ihtiyaç duyulur. Bu sayısal değerlere fiziksel nicelikler adı verilir. Kütle, uzunluk, zaman, hız, ivme, kuvvet, sıcaklık, enerji, elektrik alan şiddeti, manyetik akı vb. gibi çok sayıda fiziksel nicelik vardır.
Bu uygulama, sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk karnesi adıyla eğitim-öğ- retim yılının başında ve sonunda olmak üzere Beden Eğitimi ve Spor öğretmenleri tarafından yılda iki kez gerçekleştirilmektedir.
Yatırım kuruluşu tarafından pazarlanan ya da müşteri tarafından talep edilen ürün ya da hizmetin müşteriye uygun olup olmadığının değerlendirilmesi amacıyla, müşterilerin söz konusu ürün veya hizmetin taşıdığı riskleri anlayabilecek bilgi ve tecrübeye sahip olup olmadıklarının tespit edilmesidir.
V-otur-uzan esneklik testi
0,1 mm hassasiyetteki ve 60-80 cm uzunluğundaki ölçüm çizgisi ise başlangıç çizgisine dik olacak şeklinde ve her iki tarafında 30-40 cm olacak şekilde yerleştirildi. Başlangıç ve ölçüm çizgisinin kesiştiği nokta “0” noktası olarak kabul edildi.
Fiziksel testler, test edilecek bir ürünün, işlemin veya bir hizmetin, bir veya daha fazla karakteristiğinin belirlenmesi amacı ile uygulanan kalitatif veya kantitatif değerlendirme yöntemidir.
FİZİKSEL AKTİVİTE SEVİYESİ
MET Nedir? MET (Metabolic Equivalent of Task) yapılan fiziksel aktivitenin enerji değerini ifade eder. MET değeri, belirlenmiş bir fiziksel aktivitenin enerji tüketimi değerini verir. 1 MET = 1 kcal/kg/saatte harcanan metabolik hız değeridir.
Fiziksel aktiviteler vücudun hareketli olduğu ve ısındığı aktivitelerdir. Örneğin, bisiklete binmek, merdiven çıkmak, yürümek, dans etmek, sportif aktivitelere katılmak (atletizm, yüzme, tenis, voleybol, vb... ).
Düzenli fiziksel aktivite, bir bireyin yaşam tarzının ayrılmaz bir parçası olmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önerilen minimum haftalık fiziksel aktivite düzeyi, yetişkinler için haftada en az 150 dakika orta düzeyde aerobik aktivite veya 75 dakika yüksek yoğunluklu aerobik aktivite yapmaktır.
Örneğin, haftada 3 gün 30 dakika yürüyen bir kişinin yürüme MET-dk/ hafta puanı; 3.3 x 30 x 3 = 297 MET-dk/hafta olarak hesaplanmaktadır. Bu sürekli puanlamanın yanı sıra, ondan elde edilen sayısal verilerle, kategorisel puanlama yapılmaktadır.
Koşma, yüzme, baş – kol – bacak ve gövde hareketleri, günlük yapılan diğer hareketler, bisiklet sürme gibi gün içerisinde yapılan hareketler ise fiziksel aktivite olarak nitelendirilir.
Fiziksel aktivite ve egzersizin yararları arasında vücut esnekliğini ve kas gücünü geliştirmesi, kalp ve damar çalışmalarının dayanıklılığını arttırması, zihin ve psikolojik sağlık yönünden yararlı olması ve daha zinde olunmasını sağlaması gibi daha birçok madde sıralanabilmektedir.
Bilimsel kanıtlar fiziksel aktivitenin, kalp hastalıkları, diyabet, kanser (göğüs ve kolon), obezite, hipertansiyon, osteoporoz ve depresyon da dâhil olmak üzere çoğu kronik hastalıkların önlenmesinde ve yönetilmesinde etkili olduğunu göstermiştir.
Egzersizin temel amacı vücut hareketi ile kas iskelet sistemini hareket ettirmek, yormak, güçlendirmektir. Bu amaçları sağlamadığı ve düzensiz olduğu zaman fiziksel aktivite olarak tanımlanır. Belli bir düzene, vücut sağlığı amacına, terletme derecesinde zorlamaya başladığı zaman Egzersiz olarak adlandırılır.
Kas Kuvveti Nedir? Bir kas veya kas grubunun maksimal efor ile dirence karşı harcadığı güç olarak tanımlandığı gibi, kişinin belli bir zaman içerisinde kasta oluşan kuvvet veya torque'u ortaya çıkarma yeteneği olarak da tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri