Yemeklerde önce yağda hafifçe kavrulursa, yağa aromatik tadını verir ve yemeklerin çok daha lezzetli olmasını sağlar. Yemeklerin üstüne çiğnenen kimyon tohumları, sindirime yardımcı olur.
Özellikle soğuk kış günlerinde grip ve soğuk algınlığına karşı bağışıklık için yemeklere kimyon eklenebilir. Metabolizmayı da hızlandırdığı için kilo alımına engel olmaya yardımcı olabilir. Lif açısından oldukça yüksek değerlere sahip olan kimyon, kabızlık problemi yaşayanlar için etkilidir.
Bunun için yaklaşık olarak 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu 1 bardak kaynamış su içerisine eklenmeli ve 5 dakika bu şekilde bekletilip demlenmelidir. Bu şekilde kimyon çayı günden 2 bardak kadar tüketilmesi önerilmektedir.
Etli pide, lahmacun, etli güveç yemeklerinde kullanılabilen kimyon, etli yemeklerin yanı sıra sebzelerde de tüketilebilmektedir. Gaz oluşumu sağlayan pek çok farklı sebze yemeklerinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Başta kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi sebze yemeklerinde kullanılması gerekmektedir.
Kimyon çayını kimler kullanamaz? Şeker hastalarının kimyonu tüketirken dikkatli olması ve aşırıya kaçmaması önerilir. Kimyon tüketimi, kan şekerini düşürebilir. Ayrıca düzenli tüketildiğinde bağımlılığa neden olan narkotik etki gösteren bir bitkidir.
İlgili 28 soru bulundu
Kimyon baharatında yahut kimyon suyu içeriğinde metabolizmayı harekete geçiren ve bağırsakların işleyişini kolaylaştıran maddeler yer alır. Bu yönü ile gaz sancısına, mide spazmına çok iyi geldiği uzmanlar tarafından da ifade edilmektedir.
Yemeklerde önce yağda hafifçe kavrulursa, yağa aromatik tadını verir ve yemeklerin çok daha lezzetli olmasını sağlar. Yemeklerin üstüne çiğnenen kimyon tohumları, sindirime yardımcı olur. Kimyon tohumlarının çayı demlenebilir ve oldukça faydalı bir kimyon çayı elde edilebilir.
- kuru baharatlar yemeğin en başında eklenir çünkü aromalarını geç verirler. taze baharatlar ise yemeğin sonuna doğru eklenir.
kimyon ağır bir baharat. herkesin hoşuna gitmeyebilir. kimyonun gaz giderici özelliği ile sadece lezzet katmaz aynı zamanda nohutun şişkinlik yapmasını da engeller.
Yüksek demir içeriği sebebiyle kansızlık tedavisinde oldukça etkili olan kimyon, astımla savaşır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Aşırı tüketimi karaciğer ve böbreklere zarar verebilen kimyonun hamilelik döneminde de düşüklere neden olabileceği için kullanılmaması önerilir."
Uzman Dr. Erdem Uzunoğlu'nun cevabı: Kimyon çayı içebilirsiniz. Humana firmasının kimyon-rezene çayını 1 aydan büyük bebeklere gece 30 ml verilebilir.
İcerisinde bulunan kimyon ve rezene bebeklerde ve cocuklarda gaza bağlı olarak mide ve bağırsak sistemindeki krampların gaz sancılarının giderilmesine yardımcı olur.
Kimyon yoğurtla tüketildiğinde E vitamini değeri artar. Bu da cildin deforme olmuş alanlarını yeniler. Dermis tabakasındaki hücreleri dezenfekte ederek, kırışıklığı ve yaşlanmayı önler. Aynı zamanda cilt lekeleri, akne ve sivilce oluşmasına neden olabilecek durumları azaltır.
Kimyon bebeklerde gaz giderici en etkili baharatlardandır. Bebeklerde sıklıkla karşılaşılan kolik ağrısına yani gaz sancısına şifa olur. 1 su bardağı suyu kaynatın, içine 1 çay kaşığı kimyon katıp ılık hale gelene kadar bekletin, süzüp doktorunuzun onayıyla günde 1-2 çay kaşığı bebeğinize içirin.
Papatya, rezene, meyan kökü, güvercin otu, oğulotu, nane gibi bitkilerin çayları ve baharatlardan kimyon gaz problemi için etkili olabilir. Çok küçük veya çok büyük delikli biberonlar bebeğin hava yutmasına dolayısıyla gaz problemi yaşamasına sebep olabilir.
Kimyon alerjisi yaygın olmasa da kimyondaki proteinlere aşırı duyarlı olan kişiler vardır. Profilin, kimyon tohumlarında bulunan ve ters reaksiyonu tetikleyebilen bir proteindir. Kimyon yediğinizde, bağışıklık sistemi onu bir tehdit olarak görür ve IgE antikorlarını serbest bırakır.
Oda sıcaklığında bir suyla ıslattığınız kuru fasulye ve nohudu haşlamadan önce bu ıslatma suyunu dökün. Haşlama işlemi için tencereye aldığınız nohut veya kuru fasulyenin üzerine yine soğuk su dökün. Ardından suyun içine yarım kahve fincanı kadar sirke ekleyin ve kaynaması için bırakın.
Üzerine domates katılacak diriliği gidene kadar kavrulacak. Patatesler ilave edilip karıştırılacak. 3 su bardağı kaynar su, et bulyon, karabiber, kimyon, tuz ilave edilecek. Yemeğin tuzu karar hale getirilecek. Patateslere çatal battığında yemek pişmiştir.
Eğer yemek çok acı olmuşsa ve bu yemeği kurtarmak istiyorsanız, 1 fincan pirinci sıcak su içinde bekletin. Bekleyen pirinçleri, çorba ya da sulu yemeklere ekleyebilirsiniz. Pirinçler yemeğin acı tadını hafifletmeye yardım edecektir. Pirinçlerin bir miktar haşlanmış olması, acılığı alma konusunda daha hızlı sonuç verir!
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
5. Kimyon. Kuru baklagillerle yapılan yemeklerin vazgeçilmezi olan kimyon vücutta iltihabi reaksiyonu azaltır. Ayrıca kan şekerini düşürmeye, kan basıncını düzenlemeye katkı sağlar ve kanı sulandırarak damar sağlığına olumlu etki yapar.
Kimyon, aynı anda bir uyarıcı olduğu kadar gevşeticidir. Kimyon esansiyel yağ bileşenlerinin bazıları doğada hipnotiktir ve genellikle uykusuzluğa neden olan stresi ve kaygıyı hafifletmeye yardımcı olan sakinleştirici etkilere sahiptir.
Günde 6 gram kimyonu asla aşmayın, aksi takdirde sindirim sisteminde tahrişe neden olabilir. Kimyon aynı zamanda bir baharattır, tarçın gibi zayıflama özelliklerine sahip bir baharattır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri