Isınınca yoğurdun miktarına bağlı olarak (1 kg yoğurda 1/3 çay bardağı kadar) sirke ilave edin. Sirkeyi ilave ettikten sonra güzelce karıştırın. Sikeyi ilave ettikten sonra yoğurdunuzda kesilmeler olmaya başlayacaktır. Bir süre daha kaynattıktan sonra dilerseniz içerisine tuz ilavesinde bulunabilirsiniz.
Tutmayan veya ekşimiş yoğurt mesela... Kısık ateşte ısıtmaya başlayın (yoğurdunuz susuzsa bir bardak süt de ekleyebilirsiniz), ara ara karıştırın. Bir tutam tuz ekleyin; fokur fokur kaynamayacak. Yeşil suyu ayrılıp içinde beyaz parçalar, pıhtılar oluşacak.
Evde özenle yaptığınız sağlıklı ve lezzetli yoğurdunuz birkaç gün içinde ekşiyerek sizi hayal kırıklığına uğratıyorsa eğer hiç üzülmeyin. Ekşimiş ya da tutmayan yoğurttan peynir yapabilirsiniz.
Fazla maya katılması kesinlikle gerekli değildir. Üründe enzim kalması yanında ürün çeşitliliğinin değişmesine de sebebiyet verir. Beyaz peynirlerde şirden her zaman çok iyi sonuç verir. Pıhtısı sonradan haşlanmayan peynirlerde fermantasyon mayası kullanılması arzu edilmez.
İlgili 41 soru bulundu
Yoğurdun suyu çıkana kadar tahta kaşık ile karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz. Daha sonra iyice kaynayıp yoğurt tane tane lor halini alıp tencerenin üstüne çıktığında biraz daha kaynayıp tel süzgeçten süzüyoruz. Tuzsuz süt kokulu lorumuz hazır, deneyeceklere afiyet olsun.
Isınınca yoğurdun miktarına bağlı olarak (1 kg yoğurda 1/3 çay bardağı kadar) sirke ilave edin. Sirkeyi ilave ettikten sonra güzelce karıştırın. Sikeyi ilave ettikten sonra yoğurdunuzda kesilmeler olmaya başlayacaktır. Bir süre daha kaynattıktan sonra dilerseniz içerisine tuz ilavesinde bulunabilirsiniz.
Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır. Tüketicilerimiz tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak amacıyla evde sadece kaynayan süte limon tuzu, yoğurt suyu, limon suyu sıkarak peynir yapabilmektedir.
Tüm şartlara rağmen yoğurt tutmuyorsa;
Genişçe bir kaba kaynar su ekleyip içerisine mayalanmamış sütün olduğu tencereyi koyun. Birkaç saat bu şekilde beklettikten sonra süt tenceresini buzdolabında 5 saat dinlendirdikten sonra yoğurt hazır olacaktır.
Çökelek (Lor Peynir) Yapılabilir
Tutmayan yoğurttan lor peyniri veya çökelek yapabiliriz. Baktık ki yoğurdumuz tutmadı, o zaman ocağa alalım ve kaynatmaya başlayalım. Tuzlu olsun diyorsak bir miktar tuz ekleyebiliriz. Kaynatmayı sürdürelim, bu arada pelte kıvamına gelecektir.
Kaynamaya başladığında altını en kısık ayara getirip suyunu çekmeye başlamasını bekleyin. Bir tutam tuz birkaç damla limon suyu ve arzuya göre bir kaşık da tereyağı ekleyin. Suyunu tamamen çektiğinde yoğurt artık peynir kıvamına gelerek toparlanmaya başlayacaktır.
Yoğurt Neden Sulanır? Mayalanması için çoğunlukla yoğurdu 4-5 saat süreyle bekletmek yeterli olmaktadır. Şâyet daha fazla mayalanacak olursa, yoğurt sulanacak ve daha sıvı bir hale gelecektir. Mayalanmasının ardından yoğurt, dinlenmek üzere 1 gün boyunca buzdolabında beklemeye bırakılır.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Süte kaynatmaya başlayın, kaynamaya devam ederken içerisine bir miktar limon suyu dökün. Süt kesilmeye başlayacaktır. Su ve tortu olarak ikiye ayrışacaktır. Ayrışma olmaz ise biraz daha limon suyu ilave edebilirsiniz.
Peynir için maya da çok önemlidir. İnternetten, peynircilerden, aktarlardan ya da kendi peynirini yapan bir tanıdığınızdan peynir mayası alabilirsiniz. Ancak mayanız yoksa limon ya da sirke gibi asitli bir madde ya da peynir altı suyu kullanarak sütün kesilip peynirleşmesini sağlayabilirsiniz.
Son bir püf noktası da verip bu yazı ile vedalaşayım. Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Normalde az tuz kullanırsanız peynir ortamdaki suyu çeker ve erir. Biz bu çalışmada, salamura suyunu kıvam artırıcılar ekleyerek peynire geçecek suyu bağladık. Bu sayede de peynir erimiyor, lezzeti de güzel.
2 litre günlük süt. 1 çay kaşığı peynir mayası 1 çay bardağı kaynar su. Az miktar tuz.
Sütü pıhtılaştırmak kesinlikle çok kolaydır. Süt birçok enzimle sol halden jel hale getirilebilir, ama PIHTI KESİM OLGUNLUĞU SÜRESİ HER PEYNİR ÇEŞİDİ İÇİN AYRIDIR. Beyaz peynir, ister çiğ, ister pastörize sütten yapılsın, 1,5 saatte kıracak şekilde mayalanır.
Sıcak mayalanırsa(48 dereceden yüksek sıcaklıkta olursa) yoğurtta ekşime gerçekleşir.
Kalsiyum deposu peyniri hazır almak yerine evinizde de yapabilirsiniz. Peynir yapımında maya oldukça önemli. Fakat mayanız yoksa sirke, limon veya peynir altı suyu yardımcınız olabilir.
Eğer yoğurdun suyu yoksa biraz su ekleyin ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladığında altını en kısık ayara getirip suyunu çekmeye başlamasını bekleyin. Bir tutam tuz ve bir kaşık da tereyağı ekleyin. Suyunu tamamen çektiğinde yoğurt artık peynir kıvamına gelerek toparlanmaya başlayacaktır.
-Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynatın ve ocaktan alın. -Soğumasını bekleyin. -Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırın. -Fazla yaptıysanız derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Peynir mayalarken kullanılan bu değerli su, yoğurt mayalamak için de uzun yıllardır kullanılan doğru yöntemlerden biridir. Peynir altı suyu kullanılarak mayalanan yoğurt, protein yönünden zengin olacağından kemik gelişimi için de son derece önemli bir besin haline gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri