F sembolü ısı (Q) ve işin (W) kesin olmayan diferansiyeli olduğunu gösterir. Newton'un ikinci yasasından, serbest, katı bir cisim üzerine yapılan işin bu cismin rotasyon ve süratinin kinetik enerjisindeki değişime eşit olduğu görülebilir.
Şu şekilde denklemsel olarak ifade edilebilir.(P: momentum ; t: zaman ; F: kuvvet ; M: kütle ; V: hız ; a: ivme)
Kuvvet "F" harfi ile gösterilir ve "dinamometre" denilen yaylı kantarla ölçülür. Kuvvet kavramı ilk olarak klasik mekaniğin ikinci hareket yasasında görülmektedir. Bir cisim üzerine etkiyen bir net kuvvet onun momentumunun değişmesine neden olur.
Newton'un ikinci hareket yasasının formülü F=ma'dır, yani kuvvet eşittir kütle çarpı ivme.
Fi simgesi (Φ, φ), genellikle birçok farklı alanda kullanılır. Fizikte, matematikte ve mühendislikte çeşitli amaçlar için kullanılır. Ayrıca, "altın oran" olarak da bilinir ve bu oran, doğada, sanatta ve mimaride sıklıkla görülür.
İlgili 25 soru bulundu
Fi işaretini yapabilmek için alt + 1157 tuşlarının bir arada kullanılması gerekmektedir. Bunun için boşluk tuşunun solunda bulunan alt tuşuna basarken klavyenin rakam bölümünden sırası ile 1-5-7 tuşlarına basmak gerekmektedir. Bu şekilde Ø simgesi yapılabilmektedir.
Fahrenhayt veya fahrenheit, Alman fizikçi Daniel Gabriel Fahrenheit tarafından 1724 yılında oluşturulan bir sıcaklık ölçüm birimidir.
Dolayısıyla işin ne kadar hızlı yapıldığını gösterir. Bir cihazı çalıştırmak için birim zamanda ne kadar enerji kullanıldığını “Güç” kavramı ile ölçeriz. Gücün ölçü birimi “Watt”dır. Gücü hesaplamak için kullanılan formül ise Güç= Enerji / Zaman şeklindedir.
ΔT (Delta T), evrensel zaman ve dinamik zaman arasındaki farkı ifade eden zaman standardı.
Basınç kuvvetinin formülünü vermeden önce basıncın neye eşit olduğunu bilmek gerekir. Basınç bir yüzeye uygulanan dik kuvvetin yüzey alanına oranına eşittir. Sembol olarak göstermek gerekirse P = F/A olarak gösterilmektedir. Basınç kuvveti de bir yüzeye uygulanan basınç ile yüzey alanının çarpımına eşit olmaktadır.
F değeri arttıkça diyafram açıklığı daralır ve lensten daha az ışık geçer. F değeri azaldıkça diyafram açıklığı küçülür ve lensten daha çok ışık geçer. Örneğin, diyafram açıklığı F8'den F5.6'ya düşürülürse ışık miktarı iki katına çıkar.
Kuvvet vektörel bir büyüklüktür. F harfi ile gösterilir. Kuvvet dinamometre ile ölçülür. SI birim sisteminde kuvvet birimi Newton'dur.Newton kısaca N harfi ile gösterilir.
Fizikte Net Kuvvet, bir cisim üzerine etkiyen kuvvetlerin toplamına eşittir. Net kuvvetin hesaplanması için serbest cisim diyagramı oluşturulur ve ortamdan izole edilerek cisme etkiyen kuvvetler vektörel olarak yazılır. Net kuvvetin cisme olan etkisi net kuvvetin yönüyle aynı olmak zorunda değildir.
Newton, SI birim sisteminde kuvvet birimi olup simgesi N'dir. Terim, fizik bilimine yaptığı katkılar nedeni ile İngiliz bilim insanı Isaac Newton'un adı ile anılır.
Eğer formülün harflerle simgelenmiş elemanları incelenirse: E- Cismin enerjisi (joule) m- Cismin kütlesi (kilogram)
Planck sabiti (h), bir fizik sabitidir ve kuantum mekaniğindeki aksiyonum kuantumu için kullanılır. Değeri h= 6.62607015×10−34 J⋅s' dir. Planck sabiti daha önceleri bir Fotonun enerjisi (E) ile elektromanyetik dalgasının frekansı (ν) arasında bir orantı idi.
C - Kimyada Karbon elementinin simgesidir. C - Matematikte karmaşık sayılar kümesi için kullanılır.
Kinematikte hız, bir objenin birim zamanda yaptığı yöneyli yer değiştirme miktarına verilen isimdir. Yöneyli (vektörel) bir büyüklük olması yer değiştirmenin ne yönde yapıldığını belirtmesini sağlar. 1 boyutlu hareket için, hız objenin konum - zaman grafiğinin eğimi olarak da tanımlanabilir.
Fizikte, birim zamanda aktarılan veya dönüştürülen enerjiye ya da yapılan işe güç denir, P simgesiyle gösterilir. Uluslararası Birim Sistemi'nde güç birimi, saniyedeki bir joule'e eşit olan watt'tır kısacası J/s. Eski çalışmalarda güç bazen iş olarak adlandırılırmıştır.
1 watt saat = 3600 J. 1 kilovat saat = 3.6 × 106 J (ya da 3.6 MJ) 1 watt saniye = 1 J.
Güç = iş / zamandır. Örneğimizde, 3.000 Nmlik iş 5 sn de yapıldığına göre Güç (Watt) = 3000/5 (Nm/sn) = 600 Watt olarak bulunur. Orta oylumlu bir otomobil motoru 50-100 kWlıktır (kilowatt).
Mekanikte temel nicelikler olan uzunluk, kütle ve zaman sırasıyla L, M ve T sembolleri ile gösterilir.
Tesla birimi (sembolü T) manyetik akı yoğunluğunun (veya manyetik indüksiyon) SI birimidir. Manyetik alanın yoğunluğunu belirler. Tesla (T), manyetik akı yoğunluğu birimi olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri