Mondros Antlaşması'ndan sonra, İtalyanlar Güney Batı Anadolu topraklarına asker çıkarmayabaşlamışlar ve 28 Mart 1919 tarihinde Antalya'yı işgal etmişlerdir. İtalyanlar Antalya'yıaynı zamanda askeri üs olarak da kullanmışlardır.
İtalyanlar; Antalya, Konya, Burdur, Muğla ve çevresini işgal etmiştir.
Kurtuluş Savaşında İtalyan İşgalleri. Birinci Dünya Savaşından sonra Anadolu'da İtalyanların işgal ettiği yerler Antalya, Muğla, Burdur, Afyon, Akşehir ve Konya gibi Batı Akdeniz ve İç Ege'de kalan bölgelerdir.
20 Nisan 1919'da Gürcü Birlikleri, Ardahan'a girdi ve 24 Nisan 1919'da İtalyan askerleri, Konya'ya girdi. Adım adım Kurtuluş Savaşı'na gittiğimiz o günlerde; İngilizler Çanakkale, Musul, Batum, Antep, Konya, Maraş, Samsun, Bilecik, Merzifon, Urla ve Kars'ı işgal ettiler.
Başta Antalya olmak üzere, Güneybatı Anadolu'daki İtalyan işgali ise herhangi bir mücadele olmadan sona ermiştir. Millî Mücadele'deki kesin sonuca Batı Cephesi'nde yapılan muharebelerle ulaşılmıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Mondros Antlaşması'ndan sonra, İtalyanlar Güney Batı Anadolu topraklarına asker çıkarmayabaşlamışlar ve 28 Mart 1919 tarihinde Antalya'yı işgal etmişlerdir. İtalyanlar Antalya'yıaynı zamanda askeri üs olarak da kullanmışlardır.
Osmanlı hükümeti, bu işgaller İtalyanlar ve İtilaf Devletleri nezdinde protesto etti. Hükümetin herhangi bir askeri direnişe kesinlikle karşı olması ve İtalyan askerlerinin işgal esnasında ve sonrasında halka iyi davranması nedeniyle, İtalyan işgallerine karşı herhangi bir direniş gösterilmemiştir.
Ancak Mütarekenin 7. ve 16. maddelerini ileri süren itilaf devletleri bölgede Yıldırım Orduları Komutanı olarak bulunan Mustafa Kemal Paşa'nın direnmesine rağmen 4 - 9 Kasım 1918'den itibaren başta İskenderun Limanı olmak üzere Hatay, Urfa, Antep, Maraş ve Çukurova bölgesini işgal etmişlerdir.
İbrahim Paşa komutasındaki Mısır ordusu Osmanlı kuvvetleri karşısında önemli başarılar kazandıktan sonra ilerleyerek Konya'yı işgal etmiştir.
Dağlık Karabağ"ın merkezi Hankendi'ni 28 Aralık 1991'de işgal eden Ermeniler, 8 Mayıs 1992'de Şuşayı, 18 Mayıs'ta ise Laçın'ı ele geçirdi. Laçın'da hava saldırıları ve çatışmalar sonucunda çok sayıda ev yıkıldı, şehir yağmalandı, köyler yok edildi, 264 kişi şehit oldu.
Yunan Başbakanı Venizelos, dış politika kurnazlığı olarak nitelenen manevraları ile İzmir ve Doğu Trakya'nın işgali yetkisini Paris Konferansı'nda alınca ilk olarak İzmir daha sonra da Doğu Trakya Yunanlılar tarafından işgal edildi.
Fransa'nın kasıtlı ilgisizliği, İngiltere'nin istemeyerek de olsa göz yumması işgali kolaylaştırmış, 1936 Mayısında İtalya Habeşistan'ı ilhak etmiştir. İtalya'nın Habeşistan'a saldırması dünya çapında olduğu gibi Türkiye'de de kaygıyla izlenmiştir.
Benito Mussolini, Aralık 1934'te Etiyopya ile İtalyan Somalisi arasında çıkan bir sınır çatışmasını gerekçe göstererek bölgeye müdahale kararı aldı. Bütün arabuluculuk önerilerini reddeden İtalyanlar 3 Ekim 1935'te Etiyopya'yı işgal ettiler.
Ekim 1940: İtalya, 28 Ekim'de Arnavutluk'tan Yunanistan'ı işgal etti. Kasım 1940: Slovakya (20 Kasım), Macaristan (23 Kasım) ve Romanya (24 Kasım) Mihver kuvvetlerine katıldı. Şubat 1941: Almanlar, bocalayan İtalyanları desteklemek için Afrika Birliklerini Kuzey Afrika'ya gönderdi.
İngiltere bölgedeki işgallerine, 30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi imzalandıktan sonra başladı. Zira 3 Kasım 1918 tarihinden başlayarak sırasıyla Musul, İskenderun, Kilis, Antep, Cerablus ve sonrasında da Maraş, İngilizler tarafından işgal edildi.
Italya - - > Antalya, Fethiye, Bodrum, Marmaris, Konya ve Akşehir bölgelerini, Yunanistan - - > Izmir ve çevresini, Istanbul ise Itilaf güçleri tarafından işgal edilmiştir.
Gizli Antlaşmalara göre kararlaştırıldığı gibi bölgeye ilk İtalyanlar değil İngilizler geldi. Demiryolunu kontrol etmek için 80 kişilik birliğini Konya İstasyonu'na bıraktı.
Konya'da yerleşimin tarihi prehistorik(tarih öncesi) çağlara gitmektedir. M.Ö 6000-5000 yıllarında bölgede yerleşme merkezi kurulduğu araştırmalarla anlaşılmıştır. Eski çağlarda “İkonium” olarak isimlendirilmiştir.
İtalyanlar 1300 kişilik bir taburla Konya'yı işgal eder. İngilizler de Bağdat Demiryolunu ele geçirmek için 80 kişilik bir birlikle İtalyanlara katılır. Konya İstasyonunu denetim altına alırlar. Konya halkı işgale ilk etapta bir şaşkınlık yaşasa da bu uzun sürmez.
Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu toprakları İtilaf Devletleri tarafından paylaşılınca Muğla 11 Mayıs 1919 tarihinde İtalya tarafından işgal edildi.
Maraş önce, İngiliz kuvvetleri tarafından 23 Şubat l9l9´da işgal edildi. 8,5 ay süren İngiliz İşgali sırasında pek kayda değer bir olay cereyan etmedi. Bununda en büyük nedeni işgal kuvvetleri arasında çok sayıda Cezayir´li, Tunus´lu ve Hintli Müslüman askerlerin bulunmasıydı.
İşgalcilerin gelişi ile gerek Müslüman ve gerekse Hıristiyan Urfalılar işgal kuvvetlerinin baskısı altında kalmıştı. Altı ay kadar sonra İngilizler şehri Fransızlara bırakmışlardı. İngilizlerin Urfa'dan ayrılışı ile 30 Ekim 1919'da da Fransızlar Urfa'yı işgal ettiler.
Diğer büyük devletlerin desteği ve Birinci Balkan Savaşı'nın patlak vermesi nedeniyle savaşı kazanan İtalya, Osmanlı Devleti'nin Trablusgarp Vilayeti'ne bağlı Trablusgarp, Fizan ve Sirenayka bölgelerini ele geçirmiştir.
İtalya bu adımlara karşılık Ankara'dan ekonomik imtiyazlar istemiştir, Ankara Hükûmeti bu imtiyazları reddetmiştir ve Anadolu'da tutunamayan İtalya, Temmuz 1921'in başından itibaren Anadolu'dan çekilmeye başlamıştır.
İtalyanlar hiçbir baskı ile karşılaşmadıkları halde Türk milletinin gücünü görerek 1 Haziran 1921 tarihinde Anadolu'dan çekilmeye başladılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri