Meditasyon yapmak günah değildir çünkü meditasyon bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği olup, herhangi bir özel dine ait bir uygulama değildir. Tüm semavi dinlerde ve spiritüel disiplinlerde meditatif çalışmalar yer almaktadır.
Doğu geleneklerinde, Sufizm'de var olan derviş dansı, İslam inancında manevi dünyaya yönelmenin bir aşamasıdır. Derviş dansını (Semah); farkında olma ve derin düşünce, bedenin manevi anlamda özgür olma durumu takip eder. Bu özgürlük, meditasyona (İslam'daki ismi zikir), sonsuz Allah aşkına ulaşmaya bir hazırlıktır.
Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır.
Genellikle bilinen en yaygın görüş Yoganın Budizm ya da Hinduizm dinlerinin ibadet şekli olması.
Buna göre bir Müslüman'ın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek yoga yapması caiz değildir. Zira bir Müslümanın İslâm'ın inanç esaslarını ve temel prensiplerini göz ardı etmesi, başka dinlere ve inançlara ait ibadet şekillerinden medet umması ve bunları benimsemesi düşünülemez.
İlgili 44 soru bulundu
Yoga (Sanskrit), Hindistan kaynaklı fiziksel ve zihinsel disiplinleri tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Aynı zamanda Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de çeşitli meditatif uygulamalara da yoga adı verilmektedir. Hinduizmde, altı geleneksel felsefe okulundan (āstika) biri olarak kabul edilir.
Peygamberimizin (sav) bizzat meşgul olduğu, teşvik ettiği ve esaslarını belirttiği spor türlerinin belli başlıları şunlardır: Güreş, koşu, müsabaka, at ve deve yarışları, yüzmek, ok atmak, avlanmak ve bu spor faaliyetlerini ferdî olarak veya toplu halde seyretmek, kazananları ödüllendirmek.
Meditasyon; Hinduizm, Budizm gibi dinlerde bir ibadet olarak yapılır. Evlerde ve mabedlerde Buda'nın heykelleri bulunur. Hinduizm'in, felsefi ve mistik kutsal kitabının adı Upanişad'tır.
Yoga bir din değildir çünkü bir inanışa yer yoktur.
Budizm'deki en önemli aktivite meditasyondur. Meditasyon dikkati belli bir objeye, düşünceye veya aktiviteye odaklama, sakinleşme ve gelişmiş iyi oluş haline verilen addır (Sedlmeier et al., 2012). Meditasyonun önemi yargısız bir şekilde şu ana odaklanmaktır.
Meditasyon sırasında dikkati odaklar ve zihni dolduran ve gerilip strese neden olunan düşünce akışı ortadan kaldırılır. Bu süreç sonunda fiziksel ve duygusal olarak refah artışı yaşanır. Seçilen meditasyon çeşidine bağlı olarak rahatlamak, kaygı ve stresi azaltmak için meditasyon yapılabilir.
Om (Aum), yoga seanslarında zikredilen bir mantra. Yoganın Mahiyeti ve Çeşitleri isimli makaleye göre mantralar, dualar gibi yaratıcı ve yapıcı bir güce sahip oluyor. Kendisine yücelik atfedilen om veya aum mantraları “Başlangıç Mantrası” görevi görüyor. Om, Sanskritçede mırıldanmak anlamına geliyor.
Meditasyon, Latince meditatio kelimesinden türemiştir ve derin düşünme anlamına gelir. Kişinin iç huzur, sükunet ve değişik bilinç halleri elde etmesini ve öz varlığına ulaşmasını sağlayan zihnini denetleme teknikleri ve deneyimleri olarak tanımlanır.
Meditasyon yapmak günah değildir çünkü meditasyon bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği olup, herhangi bir özel dine ait bir uygulama değildir. Tüm semavi dinlerde ve spiritüel disiplinlerde meditatif çalışmalar yer almaktadır.
Meditasyon kesinlikle bir inanç sistemi değildir; meditasyon inanılması gereken bir uygulama olmayıp, dünyadaki en saygın bilimsel kurumlarca yararları kanıtlanmış olan, beden, zihin ve ruhun eş zamanlı olarak fayda gördüğü bir şifalandırma tekniğidir.
Cinsel meditasyon, cinsel ilişki sırasında alınan zevki artırmak için vücudun farkındalığını yükseltmenin bir yoludur. Düzenli cinsel meditasyon, seks yapmayı siz ve eşiniz için daha keyifli hale getirmeye yardımcı olabilir ve aynı zamanda aranızdaki bağı derinleştirmek için de bir yoldur.
Bedensel hareketlerin kontrolü ve meditasyon yardımıyla kurtuluşa erme yolu. Hindistan'ın geleneksel dini. Buda'nın milâttan önce VI. yüzyılda Hindistan'da kurduğu din ve felsefe sistemi.
Bir sādhaka(veya uygulayıcı), manevi bir hedef yolunda aklı ve zekayı becerikli bir şekilde uygulamaya koyan kişidir.
Hinduizm'de, “içinizdeki ilahi olana boyun eğiyorum” anlamına gelir ve selamlama sözü olarak kullanılır. “Önünde saygı ile eğilmek, senin önünde eğilirim, selamlarım, saygılarımla” anlamlarını taşımaktadır.
Çalışmalar, meditasyonun kortizol gibi stres hormonlarının üretimini azaltabileceğini, stres ve kaygı düzeylerinde azalmaya yol açabileceğini göstermiştir. Meditasyon ayrıca, gevşemeyi ve sakinliği destekleyen parasempatik sinir sisteminin aktivitesini artırmaya yardımcı olur.
Son çalışmalar gösteriyor ki 2 haftalık bir meditasyon programı sonrası meditasyon beyinde etki gösterebiliyor ve bilişsel performansı artırıyor. Meditasyonun Beyin Üzerindeki Etkileri uzun vadede düzenli bir meditasyon programı uygulandığında -yaklaşık 8 haftada- kalıcı bir gelişim de sağlamış oluyor.
Bilindiği gibi boks, top oynamak, koşmak ve güreş tutmak gibi değildir. Boksta vuruşmak ve rakibe eziyet etmek kastı var. Ancak koruma ve korunma amaçlı boks öğrenmeye ya da öğretmeye haram denilmez.
Diyanet İşleri Başkanlığı : ''Hayvanların Güreştirilmesi, Dövüştürülmesi Caiz Değildir! Ayrıca hayvanlar arasında dövüş ve güreş tertiplenmesini de (Ebu Davud, ''Cihad'', 51; Tirmizi, ''Cihad'', 30 ) yasaklamıştır. Bu itibarla hayvanlar arasında güreş ve dövüş tertip etmek caiz değildir.
İslamın genel spor kurallarına tabi olmakla beraber eğitimlerinin caiz olduğu, müsabakaların ise korumalıklı ve sertlik düzeyinin hafif olduğu türlerinde bir sakınca olmadığı, korumalıksız ve sert vuruşlu olanlarının ise caiz olmadığı neticesi ortaya çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri