Melek öpücüğü lekesi geçer mi? Melek öpücüğü lekeleri adı verilen cilt oluşumları genellikle birkaç yıl içinde kendiliğinden kaybolmaktadır.
Doğum lekelerinin çoğu 5 yaşa kadar kayboluyor
Genelde göz kapakları, iki kaşın arası ve ensede olur. Kabarık olmayan bu lekeler, ince kan damarlarının genişlemesi ile oluşmaktadır. Sağlığı tehdit etmediği gibi çoğunlukla 6 ay- 1 yıl içerisinde kaybolmaktadır.
Hemanjiyomlar, Moğol lekeleri ve somon lekeleri gibi doğum lekeleri türleri, çoğunlukla kendiliğinden geçer. Bazı doğum lekeleri, görünümlerinden dolayı rahatsızlığa neden olabilir. Hemanjiyom veya ben gibi diğer doğum lekeleri, cilt kanseri gibi bazı tıbbi durumlar için risk faktörleridir.
Lekeler bazen kaybolurken bazen de kalıcı olarak ciltte kalabilir. Zamanla büyüyebilen yapıda olabilirler. Doğum lekesi genellikle zararsız olarak görülse de bazı lekeler herhangi bir tıbbi durumun sebebi olabilir.
“Melek öpücükleri”, “Café au lait lekeler”, “Belgin Doruk beni” veya “leylek ısırıkları”; tüm bunlar bazılarımızın cildindeki lekeler, hepimizin bildiği adıyla doğum lekeleri için kullanılan metaforlardır.
İlgili 28 soru bulundu
Melek öpücüğü lekesi geçer mi? Melek öpücüğü lekeleri adı verilen cilt oluşumları genellikle birkaç yıl içinde kendiliğinden kaybolmaktadır.
- Porto şarabı lekesi (Nevus flammeus): Doğumda mevcuttur. Derinin altındaki küçük kan damarlarının anormal gelişiminden kaynaklanır. Rengi soluk pembeden koyu şarap kırmızısına kadar değişebilir. Yeni doğan bebekte pek fark edilmeyecek kadar açık renkteyken, giderek koyulaşır.
Hemanjiomlar gibi bazı türleri haftalar sonra gelişebilir. Çoğu doğum lekesi türü ömür boyu kalıcıdır, ancak bazı türleri ilerleyen yaşla birlikte kaybolabilir.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir. Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.
Günümüzde doğum lekesi için lazer tedavisi ile leke görünümü veren damarlardaki kan hücrelerine ısı gönderilir ve bu ısı damarları zamanla belirsizleştirerek yok olmasını amaçlar. Her seansta biraz daha belirsizleşen lekeler, lekenin koyuluğuna ve büyüklüğüne göre 5 seans ile 15 seans sonrasında yok edilebilmektedir.
Cevap: Bunu gidermekte sakınca yoktur. Şüphesiz bu sayıda lekelerin yüzde olması yüzü çirkinleştirebilir ve insanların tiksinmelerine ve uzaklaşmalarına neden olabilir. Bu konuda ki kural: Güzellik amacıyla yapılan değişiklik haramdır. Ancak bir kusuru gidermek caizdir.
· Lekenin oluştuğu bölgeye süt ile temizleyebilirsiniz. Süt aynı zamanda kuru ciltlere de iyi gelmektedir. · Süt kullanmak istemiyorsanız limon veya limon suyu da kullanabilirsiniz. Limon hem cildinizi parlatır hem de cilt lekelerini azaltır.
Lazer Tedavisi
Şarap lekelerini yok edebilir ya da büyük oranda hafifleterek daha da az görünür hale gelmesini sağlayabilir. Bu tür tedavi yöntemleri bir dermatolog ya da cerrah tarafınca yapılır. Lazer tedavisine bebeklik aşamasında başlandığında en başarılı neticeler elde edilmektedir.
Hamilelikle birlikte ortaya çıkan açık veya kahverengi lekeler, gebeliğin ikinci üç aylık döneminde artar. Son üç aylık dönemde iyice belirginleşen lekeler, vücudun herhangi bir noktasında kendine yer bulabiliyor. Bu lekeler doğumdan sonra çoğu zaman kendiliğinden kaybolabiliyor.
Tedavisi kozmetik amaçla yapılır. Dermal melanositler yoğun melanin içerdiği için Q switched lazerlere yanıt iyidir. Ortalama 4-8 seans gerekir. Tedavi 2 ay ralıklarla yapılır.
Esmer ve buğday kenli kadınlarda daha sık karşılaşılır. Gebeliğin 4.- 5. ayından itibaren görülebilir. Kalıcı olmayan bu lekeler genellikle doğumdan bir kaç ay sonra kendiliğinden geçer nadirende bir seneyi bulabilir.
Tedavisi de, lazer, peeling, PRP tedavisi yani gençlik aşısı, ışık dolgusu gibi yöntemlerle mümkündür. Bu tedavi seçenekleri, ciltte oluşan lekeye göre, uzman tarafından seçilmelidir.
El üstündeki kahverengi lekelerde Revlite, Icon lazer, BBL Forever Young gibi teknolojilerle olumlu sonuçlar alıyoruz. Ancak leke tedavisinin başarısını belirleyen en önemli faktörlerden biri düzenli olarak yüksek koruma faktörlü bir güneş koruyucu kullanmaktır. Aksi halde lekeler geri döner.
Lazer tedavi ile yalnızca doğum lekeleri kapatılır ve diğer hücreler etkilenmez. Doğum lekesi hakkında merak edilen birçok konuyu ve tedavi yollarını sizin için derledik. Doğum lekesi lazerli tedavi ile silinebilir. Lekeyi oluşturan damarın içinden geçen hücreler lazer ışığı ile yakılır ve doğum lekesi silinmiş olur.
Halk arasında bazı besinlerin hamilelik süresince tüketilmemesinden bahsedilir. Özellikle bebeklerde leke oluşacağı düşüncesi de çok yaygındır. Yapılan tüm bilimsel araştırmalara göre çilek yemenin herhangi bir doğum lekesi yaptığına dair kanıt bulunmamıştır.
Hamilelikte Cilt Ne Zaman Lekelenir? Bazı batıl inançlara göre hamilelikte cildin, bebeğin cinsiyetinin belli olmasına yakın zamanlarda lekelendiği ve meme ucunda özellikle koyu renkli lekelerin bulunması bebeğin erkek olacağına, lekenin bulunmaması ise bebeğin kız olacağına yorumlanmaktadır.
Vasküler doğum lekeleri, cilt altında yer alan kan damarlarının anormalliklerinden kaynaklanan doğum lekeleri olup bu lezyonlar genellikle pembe-kırmızı renkli olarak meydana gelebilir. Pigmente doğum lekeleri ise cilt üzerindeki pigmentasyon değişiklikleri sonucu oluşan renk anormallikleridir.
Yenidoğan bebeğin cilt rengi
Yenidoğanın derisinin rengi, derinin inceliğinden ve altındaki kan damarlarından dolayı pembe ve kırmızı renktedir. Doğum sırasında ise kan dolaşımı henüz düzenli olmadığı için mavi ve mor renge benzer olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri