Fıkıh; en geniş anlamıyla kişinin hak, yetki ve sorumluluklarının bilincinde olmasıdır. Fıkıh ilmi ise kişinin Allah'a karşı ibadet yükümlülüğünü, helal haram ölçüsünü ve kişiler arası ilişkileri inceler. Fıkıh ilminin temel kaynaklarını Kur'an, sünnet, icma ve kıyas oluşturmaktadır.
Fıkıh (Arapça: فقه), anlayış, anlayış tarzı veya derinliği anlamına gelen kelime, terim olarak İslami kanunların teorik ve pratik uygulama (fetva) çalışmalarına verilen ismi ifade etmektedir.
Anlayış tarzı ve derinlik anlamına gelen fıkıh, özellikle dini açıdan öne çıkan bir yapıya sahiptir. Bu konuda İmamı Gazali, Ebu Hanife gibi daha pek çok önemli isim ön plana çıkar.
Fıkıh bilgileri, Kur'ân-ı kerimden, hadis-i şeriflerden, icma-ı ümmetten ve kıyâstan meydana gelmektedir. Fıkıh bilgisinin bu dört kaynağına Edille-i şer'iyye denir.
Daha birçoğu arasında Hasan-ı Basrî, Ebû Hanîfe, Evzâî, Süfyân es-Sevrî, Leys b. Sa'd, Mâlik b. Enes, Süfyân b. Uyeyne, Şâfiî ve daha sonra İshak b. Râhûye, Ebû Sevr, Ahmed b.
İlgili 16 soru bulundu
Fıkıh; en geniş anlamıyla kişinin hak, yetki ve sorumluluklarının bilincinde olmasıdır. Fıkıh ilmi ise kişinin Allah'a karşı ibadet yükümlülüğünü, helal haram ölçüsünü ve kişiler arası ilişkileri inceler. Fıkıh ilminin temel kaynaklarını Kur'an, sünnet, icma ve kıyas oluşturmaktadır.
Fıkıh ilmi ile meşgul olan ve dinî konularda fetva vere- bilecek ilim sahibi âlimlere ise “fâkih” denir.
Fıkıh dersinin içeriğini; ibadet, ahlak ve sosyal hayat ile ilgili konular oluşturmaktadır. Bu derste öğrencilere teorik bilgiler vermenin yanı sıra davranış kazandırma da amaçlanmaktadır. Fıkıh dersinin alt yapısını; Temel Dini Bilgiler, Tefsir, Hadis ve diğer meslek dersleri oluşturmaktadır.
Büyük fıkhın bir dalı olarak fıkıh usulü özellikle Arabî ilimlerle, Sarf, nahiv, beyan, meani, bedii, vaz' ilmi gibi dil ilimleriyle son derece irtibatlıdır. Dil ilimleri ifadenin esaslarını ortaya koyar. Fıkıh usulünün gelişimi beyani gelişim ile son derece irtibatlıdır.
Din bilgini, fıkıh âlimi. İslâm ibadet ve hukuk ilmi.
“Fıkıh” kelimesinin türevleri Kurân-ı Kerimde 20 (yirmi) yerde geçer ve bu yerlerin hepsinde fıkıh, mastar ya da isim olarak değil de, muzari fiil olarak kullanılır.
Genel anlamı ile dinin ince ölçüleri ile bilinmesi ve öğrenilmesi için kullanılmaktadır. Fıkıh ilmi, dinin ince ölçüleri demektir. Biraz daha güncelleştirilmişine ilmihâl adı veriliyor. Zikretmeye gerek yoktur ki, fıkhın esas aldığı bilgi kaynağı kitabımız Kur'an ve Peygamber aleyhisselamın hadisleridir.
Fıkhın diğer dalı olan “usûl” ise usûl-ü'l-fıkh veya fıkıh usûlü olarak anılır. “Nazarî Hukuk” olarak tanımlayabileceğimiz fıkıh usûlüne bir ilim olduğunu vurgulayarak ilmu usûli'l-fıkh dendiği gibi sadece ilmu'l-usûl dendiği de olur.
Fıkıh ilmi, hayatın akışı içerisinde vahiy ile insan davranışlarını buluşturmaktadır. Kur'an ve sünnette yer alan şer'î hükümlerin uygulanmasına ve yaşanmasına köprü olmaktadır. *** Fakihler, İslam dininin temel amaçlarını “mekâsidü'şşerîa” (şeriatın gayeleri) olarak ifade ederler.
Nikah ve aile ile ilgili tüm konuları kapsayan fıkıh dalına münakehat denir.
Usûl-i fıkıh, yalnızca aklî ve naklî ilimleri birleştiren bir ilim değil, bütün ilimleri birleştiren bir ilimdir ve bir metodoloji olması nedeniyle bütün ilimlerle ilişkilidir. Usûl-i fıkıh ilminin fıkıh dışında en çok ilgilendiği ilim, dil bilimleridir. Ulûm-i İslamiyye, nas denilen dinî metinleri merkeze alır.
İctihad eden kişiye müctehid (Arapça: مُجْتَهِد) adı verilir. Bir ictihadın geçerli olabilmesi için ictihadı yapan kişinin ictihad yapabilecek seviyede bir fakîh (İslam hukukçusu) olması gerekir.
Fıkıh, normatif bir disiplin iken sosyoloji betimleyici bir bilimdir. Başka bir deyişle fıkıh neyin nasıl olması gerektiğine dair normlar (daha teknik bir ifadeyle “hükümler”) koymak isterken, sosyoloji olgularla ilgili veriler toplar ve bu veriler yoluyla olay ve olguları resmeder.
Masıahat yarar, iyi ve faydalı olan, kamunun menfaatine olan şey anlamla rına gelen Arapça bir kelimedir. Hukuk terimi olarak ise hukuki hükümlerin ama çlarını vurgulamakta ve hukukun yararını amaç edinmeyi ifade etmektedir.
Fıkıh, amellerin, yani insan davranışlarının tâbi olduğu hükümler demek olduğuna göre, “fıkıh” demek aslında “hukuk” demektir. “Fıkıh” terimiyle herhangi bir hukuk değil, İslâm hukuku kastedildiği için, fıkha, doğrudan doğruya “İslâm hukuku” da diyebiliriz.
Fıkıh usulü İslâm hukukçularının ictihad ve delil elde etmek için koydukları bir esas olup dini anlamada ve kanun koymada yol gösteren bir ilimdir. Bu bakımdan İslâmın hukuk metodolojisidir. Yazar bu ilmi asıl konularıyla ortaya koymakta ve yönteme ait kavramların uygulamaları hakkında detaylı anlatım yapmaktadır.
İcmâ İslam hukukuna göre, herhangi bir çağ veya dönemde yaşamış İslam bilgini ve müctehidlerin kitap (Kur'an), Sünnet ve bazı mezheplere göre kıyasın delillerine dayanarak, şeriatın (İslami hükümlerin) konuları hakkında hüküm vermeleri veya benzer diğer hükümler arasında birleşmeleridir.
Ankara Hukuk Fakültesi Mecmuası, Cilt:III, Sayı:l, İstanbul 1946, s.126; "Ukubat Ceza ve Azap anlamındadır. Darp ile, hapis ile kat'ı uzuv ile veya katil ve recm ile yapılabilir.
Başlangıçta fıkıh içerisinde mütalaa edilen kelâm, daha sonra ilm-i tevhid olarak adlandırılmıştır. Fıkıh; âmelî (ibadetsel) meseleler üzerinde, kelâm ise itîkâdî meseleler üzerinde yoğunlaşmıştır. Muhammed peygamberin zamanında nispeten dar ve aksiyona dayalı islam toplumunda fazlaca dini-felsefi tartışma görülmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri