er-Risale, imam Şafii'nin beş eserinden biridir. Adından da anlaşılabileceği gibi bir risale olan bu kısa eseri İmam Şafii Basralı alim Ebu Osman el-Betti'ye, kendisinin Mürcie mezhebinden olduğu yönündeki iddialara cevap olarak yollamıştır.
Özet: İmam Şâfiî'nin İslam düşüncesindeki yeri öteden beri bir takım çev- relerde tartışma konusu olmuştur. Bu çalışmada onun yaşadığı ortam ve dönemden hareketle düşünce dünyası belirginleştirilmeye ve meşhur eseri er-Risâleye yansıması ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Böyle bir vesileyle yazılmış olsa bile er-Risâle'den önce fıkıh ilminin esasları üzerine yapılmış soyut ve teorik bir çalışmanın günümüze ulaşmadığı dikkate alındığında İmam Şâfiî'nin ilk fıkıh usulü eserinin sahibi olduğunu kabul etmek gerekir.
Çalışmamızın temel kaynağı olan er-Risâle, fıkıh usulünün temelleri üze- rine lügâvî-mantıkî metodla kaleme alınmış ve günümüze ulaşmış en eski te- orik eser olarak kabul edilir.
İmam Şâfii'nin "el-Ümm" adlı eseri ise Mısır'da mezhep görüşlerini kapsayan bir fıkıh eseridir.
İlgili 23 soru bulundu
er-Risale, imam Şafii'nin beş eserinden biridir.
Er-Risâle, fıkıh usûlü alanında yazılan ilk eser olarak kabul edilir. İmam Şâfiî, bu eserini Mısır'a gittikten sonra kaleme almıştır.
Bugün bilinen ilk fıkıh usûlü eseri hicri 2. asırda İmam Şafii tarafından kaleme alınmış er-Risale adlı eserdir. Gelenekten gelen bilgi: Aslî deliller dörde ayrılır, bunlar: Kitap (Kur'an) Sünnet.
İlk Fıkıh usulü kitabı ise, İmam Şafiî'nin yazdığı “er-Risale” adlı eserdir.(bk.
Ebû Zeyd ed-Debûsî'nin (ö. 430/1039) fıkıh usulüne dair eseri.
195-199 yılları arasında er-Risâle'nin de içinde bulunduğu kadim dönemi eserlerini ortaya koydu.5 er-Risâle'nin kadim versiyonu, daha güçlü görülen rivayetler ışığında şekillenen yaygın kabule göre, kendisi Bağdat'ta iken Basra'dan Abdurrahman b. Mehdî'nin (ö. 198/813-14) talebi üzerine yazılmıştır.
Sözlükte “bir şeyi bilmek, iyi ve tam anlamak, derinlemesine kavramak” mânasına gelen fıkıh kelimesi ilim, fehim gibi yakın anlamlı diğer kavramlara göre daha özel bir anlam taşır. Fakīh de (çoğulu fukahâ) “bir konuyu derinden kavrayan, ince anlayış sahibi kimse” demektir.
Anlayış tarzı ve derinlik anlamına gelen fıkıh, özellikle dini açıdan öne çıkan bir yapıya sahiptir. Bu konuda İmamı Gazali, Ebu Hanife gibi daha pek çok önemli isim ön plana çıkar.
Karşılıklı diyalog şeklinde yazılan er-Risâle, Kur'an ve Sünnet ilişkisi başta olmak üzere âhâd haber, icma, kıyas, istihsan ve sahâbîlerin görüşleri gibi birçok fıkhî ve ilmî konuya da değinmektedir. Bu eser, İslâm hukuku metodolojisinde asırlardır ciddiyetini ve önemini koruyan kaynak bir eser olmuştur.
İmam Şafiî'nin er-Risâle ve el-Ümm Adlı Eserlerinde İstihsân Anlayışını konu edinen bu çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır.
Fıkıh usûlüne ilişkin yazdığı en önemli eseri el-Burhân fî usûli'l-fıkh adlı eseridir. Bu eseri Cüveynî'nin fıkıh usûlüne dair günümüze ulaşan en son eseri olarak tavsif etmek mümkündür.
Ahmed b. Hanbel'in Müsned'i hicrî III. yüzyıldan günümüze intikal etmiş, en geniş hadis eserlerinden birisidir. Söz konusu zaman diliminde bu denli büyük bir eserin telif edilmesi İslâm ilim tarihi açısından gerçekten büyük ba- şarı; eserin günümüze ulaşmış olması ise bizim için büyük bir kazançtır.
Fıkıhla uğraşan ve fıkhı bilen kimseye faklh (cem'i fukalıii) denir.
Ebû Hanife her iki ilim için önem arz eden “fıkh” kavramına sıklıkla vurgu yapar ve bu kavramı “kişinin hak ve sorumluluklarını bilmesi” şeklinde tanımlar.
Fıkıh usûlüne dair manzum eserler ise ilk usûl çalışmalarının ortaya çıktığı asra nazaran oldukça geç bir dönem olan IX/XV. yüzyılda yazılmaya başlanmıştır.
Bu bağlamda usul kelimesi kişinin anne, baba ve onların anne ve babası şeklinde yukarıya doğru devam eden ve kendisine kan bağıyla bağlı üst soy hısımlarını, fürû ise aynı şekilde aşağıya doğru devam eden alt soy hısımlarını ifade eder.
“Tafsîlî delillerden elde edilen amelî-şer„î hükümlerin, üzerine bina edildiği şeye Fıkıh Usûlü adı verilmektedir.” hükümleri tafsîlî delillerinden çıkarabilmeye yarayan kuralların tamamına Fıkıh Usûlü denir.” Şer„î-amelî hükümleri tafsîlî delillerinden çıkarabilmeye yarayan kuralların tamamına Fıkıh Usûlü denir.
Hicri 200'de Mısır'a geçen Şafii, "Kavli Cedid-Yeni Mezheb" denilen görüşlerini tasnif etti. Fıkıhta yazdığı "El-Hucce" isimli eseri Irak'taki, "El-Ümm" isimli eseri ise Mısır'daki fıkhi görüşlerini yansıttı.
İmam Şâfiî, İslâm ilim tarihinin önemli ve en etkili şahsiyetlerinden birisidir. Kendisine nisbet edilen Şâfi'î mezhebinin kurucusu olan İmam Şâfiî, Kureyş kabilesine mensuptur. İlminin yüksekliğinden dolayı, Hicrî ikinci asrın müceddidliğine layık görülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri