Zorunlu stajda stajyerlerin izin hakkı yoktur. Gönüllü stajda ise izin yapılabilir.
Madde 12 – Stajlara fiilen devam zorunluluğu vardır. Stajyer öğrenci, iş yerinin programına ve çalışma saatlerine göre staja devam etmek zorundadır. Devamsızlık süresi her ne olursa olsun bir işyerinde yapılan toplam stajın % 10'nu geçemez.
Stajyerin İzin Hakkı Var Mı? Zorunlu stajlarda izin hakkı yoktur. Ancak, acil durumlarda stajyerler amirlerine haber vererek izin talep edebilir.
Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır. Yaz stajı 20 iş günü olarak tamamlanmak zorundadır. Raporsuz devamsızlık yapan öğrencilerin stajı geçersiz sayılır ve staj tekrarı yaparlar.
Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir. Ayrı yapılan stajlar için ayrı başvuru ve defter doldurmak gerekmektedir. Kalan staj süresi olursa 4. yarıyıl sonunda tamamlanabilir.
İlgili 21 soru bulundu
mazeretsiz üç gün üst üste veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10 'u oranında (3 gün) devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek, durum ilgili MYO Staj Kuruluna bildirilir. Bu durumda stajyerin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz. 2. Öğrenci sorumluluk gerektiren işlerde fiilen çalışmalıdır.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
Öğrenci meslek eğitimi için staj göreceği işyerine devam etmek zorundadır. Öğrencinin devam etmediği günler için ücretinin kesilebilmesi staj gördüğü işyeri işvereninin takdirindedir.
Staj yaparken alacağınız izin ya da rapor süresi kadar staj gününüz uzar. Bu durumu öğrenci işlerine bildirip gerekli evrakları raporlu veya izinli olduğunuz zamanlarda göndermeniz gereklidir.
İşyeri eğitimi ve staj yapan öğrencilerin almış oldukları istirahat raporlarının SGK'ya bildirilmemesi durumunda 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102. maddesi gereğince asgari ücretin 1/2'si tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.
Mesleki ve Teknik Eğitim Müdürlüğünün ilgili yazısının 12. maddesinde ders yılı içinde İşletmelerde Beceri Eğitimi gören öğrencilerin yarıyıl tatilinde ücretli izinli sayılmaları gerektiği ve sigorta ödenmemesi bildirilmiştir. Bu kararla hiçbir stajyer, yarı yıl tatilinde staja gitmeyecektir.
Merhaba, 15 tatilde bizler stajyer olarak izinli oluyoruz. Bu durumda ücretlerde kesinti olur mu? Olmaz hocam ücretli izin çünkü.
Türkiye'ye öğrenci değişim programları ile gelen öğrencilerin, staj yapmak için çalışma izni almalarına gerek yoktur. Diplomatik vize sahibi bulunan kişiler veya yakınları, staj durumlarında çalışma izni almadan çalışmaları mümkündür.
Zorunlu stajda stajyerlerin izin hakkı yoktur. Gönüllü stajda ise izin yapılabilir. Fakat eğer staj 4 haftadan fazla sürüyorsa. İzin günü sayısı stajyerin yaşına ve staj süresine bağlıdır.
9. Staja fiilen devam etmek zorunludur. Stajyer öğrenci, mazereti nedeni ile staj süresi sonunda telafi etmek üzere staj süresinin yüzde yirmisini (%20) (30 iş günü için 6 gün) aşmayacak şekilde izin alabilir. Bu süreyi aşan öğrencilerin stajları geçersiz sayılır.
Bu değişikliğe bağlı olarak 25.02.2011 tarihinden itibaren mesleki ve teknik eğitim veren liselerin yanı sıra yükseköğretim öğrencilerinden staj yapanlar hakkında da 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nu hükümleri uygulanmaya başlanmıştır.
Sağlıkla ilgili mazeretinden dolayı stajının %10'una devam edemeyen ve bunu herhangi bir sağlık kurumundan alınan sağlık raporu ile belgeleyen öğrencinin stajı, ilgili Yüksekokul Staj Kurulu kararına bağlı olarak kabul edilebilir. Başarılı olamayan veya stajını tamamlamayan öğrenci stajını yenilemek zorundadır.
Okul tarafından zorunlu staja tabi tutulan stajyer öğrencilerin çalışma süreleri diğer çalışanlardan farklı olarak Lise öğrencileri için haftada 3 gün, Üniversite öğrencileri için ise haftada 6 gün ve 45 saati aşmayacak şekilde olmalıdır.
tüm öğrenciler, eğitim öğretim yılı boyunca, sağlık sigortası kapsamındadır. primleri okul ödüyor ama, devam ettiğin günler üzerinden. işletmede geçirdiğin günler de buna dahil. her ay, işletmeden çıkarttığın devamsızlık kağıdı üzerinden, primlerin ödeniyor ama, aldığın ücretten kesilen bir şey yok. bir şey değil.
Aynı kapsamda faaliyet gösteren üniversite öğrencileri ise haftada 6 gün 45 saati aşmayacak şekilde zorunlu stajlarını tamamlayabilir. Stajyerler isteğe bağlı olarak işverenin onayı doğrultusunda fazla mesai yapabilir.
Staj uygulamasında fiilen ve kesintisiz devam zorunluluğu vardır. Öğrenci, staj yapacağı yerin programına ve çalışma saatlerine göre staja devam etmek zorundadır. Staj süresinin %30'undan fazlasına devam etmeyen öğrencinin stajı başarısız kabul edilir ve bu durumdaki öğrenci stajını tekrarlamak zorundadır.
Ara tatilde staj yapılmamaktadır. 12-Yaz okulunda ders alacağım stajımı nasıl yapabilirim? Öğrenci olduğunuz dönemde staj yapılamadığı için yaz okulu başlamadan ve yaz okulu bitişinde kalan sürelerde 15'er gün olarak staj yapılabilmektedir.
Cevap: Resmî tatiller, bayram tatilleri, arife günleri ve pazar günleri staj günlerine dahil edilmemektedir. Staj yapılacak olan işletmenin cumartesi günleri mesai yapması halinde bu günleri staj tarihlerinize ekleyebilirsiniz.
MADDE 15 – Öğrenciler staja ancak dördüncü yarıyılın sonundan itibaren başlayabilir. Staj, esas olarak eğitim öğretimin yapılmadığı yaz aylarında yapılır. Ön lisans diploması alarak fakülteden ayrılmak isteyen öğrenciler 2.sınıf stajlarını (4. yarıyıldan sonraki 20 iş günü stajlarını) yapmakla yükümlüdürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri