Bir Fn tuşu veya F Lock tuşlu tuşlar, birçok tuş için iki komut dizini sağlar. Bunlar arasında standart işlev tuşlarının (F1–F12) üst sırası bulunur. Standart komutlar, tuşların ön kısmında etiketlenir (F3 gibi). Alternatif komutlar, tuşların üzerinde etiketlenir (Yinele gibi).
fn (işlev) modunu etkinleştirmek için fn ve sol shift tuşuna aynı anda basın. Fn tuşu ışığı yanıyorken, varsayılan eylemi etkinleştirmek için fn tuşuna ve bir işlev tuşuna basmanız gerekir.
Bilgisayar kullanıcıları, bu fonksiyon tuşlarına bastıklarında bu tuşlar ilk işlevlerini yerine getirirken; bu tuşlara Fn tuşu ile birlikte basılması halinde ise ses açma kapama, ekran parlaklığını azaltma ya da arttırma gibi fonksiyon tuşlarının ikinci işlevleri gerçekleştirilir.
Işık yoğunluğunu azaltmak için Fn+F5 tuşlarına basın. Işık yoğunluğunu arttırmak için ise Fn+F6 tuşlarına basın.
F LOCK tuşu, F1 veya INSERT gibi tuşların ön yüzünde etiketlenen standart komutlar ve tuşlarda etiketlenen veya etiketlenmeyen alternatif komutlar arasında geçiş yapar. F LOCK ışığı yandığında, F LOCK tuşu açıktır ve bu tuşlar standart komutlarını yerine getirirler.
İlgili 27 soru bulundu
Hepsi Bir Arada Medya Klavye'de FN Lock tuşunu etkinleştirmek için aynı anda FN tuşuna ve Caps Lock tuşuna basın. FN Lock tuşunu devre dışı bırakmak için tekrar aynı anda FN tuşuna ve Caps Lock tuşuna basın.
Örneğin, Fn ve F12 (hoparlör simgesi) tuşlarına birlikte basmak hoparlörlerin ses düzeyini yükseltmek yerine F12 tuşuna atanmış olan eylemi gerçekleştirir. Klavyenizde Fn tuşu yoksa bir işlev tuşuna basarken Kontrol tuşunu basılı tutmayı deneyin.
F5: Bilgisayar (LCD) ekranını karartın. F6: Bilgisayar (LCD) ekranını aydınlatın. F7: Klonlamayı veya genişletilmiş masaüstünü etkinleştirmek için harici ekranları yönetin.
F10: Windows'ta açık olan uygulamanın menü çubuğunu aktif hale getirir. F11: Tüm internet tarayıcılarında tam ekran moduna geçmeye ve tam ekran modundan çıkmaya yarar. F12: Word'de Farklı Kaydet penceresini açar.
F4'e basmak pencereyi kapatır ve FN+F4'e basmak bile pencereyi kapatır.
Microsoft Office uygulamalarında Alt tuşu ile birlikte kullanılan F8 tuşu (Alt+F8) düzenlenen belgenin bulunduğu bir diyalog penceresi açar.
F3 tuşu ne işe yarar sorusu sorulduğunda, aşağıda listelemiş olduğumuz bu özellik ve görevler bu soruya cevap olacaktır. Hem Windows'un kendisinde hem de Windows içinde çalışan programlarda “ara / bul” özelliğini açarak, arama yapılmasına olanak sağlar.
Bilgisayar klavyelerinde yer alan fonksiyon tuşlarını diğer tuşlardan ayıran en temek özellik, bu tuşların bazı kolay komutları yerine getirebilmesidir. Bilgisayarda yer alan uygulamaların ya da programların, belirli eylemleri gerçekleştirmesini sağlayan bu yazılım tuşlarından bir tanesi de F11 tuşudur.
fn (işlev) modunu etkinleştirmek için fn ve sol shift tuşuna aynı anda basın. Fn tuşu ışığı yanıyorken, varsayılan eylemi etkinleştirmek için fn tuşuna ve bir işlev tuşuna basmanız gerekir.
Fn Lock'u etkinleştirmek ve kısayol tuşu işlevini devre dışı bırakmak için Fn + Esc tuşlarına basın.
Ctrl+Z: Geri Alma. Ctrl+S: Çalıştığınız Binelgeleri/Çalışmayı Kayıt Eder. Ctrl+W: Açık olan pencereyi kapar. Alt+F4 görevini görür.
Örneğin, Paint'te yeni bir resim oluşturmak için Ctrl + N tuşlarına basın. Not: Dokunmatik bir klavyede bazı kısayolları görmek için Ctrl tuşuna basmanız gerekir.
Belgeyi açtıktan hemen ardından Shift+F5 tuşlarına basın. Metin kutuları veya resimler gibi kayan şekiller arasında geçiş yapma. Kayan şekil gezintisinden çıkma ve normal gezintiye dönme.
Bilgisayar üzerinde bazı kolay komutların gerçekleşmesini sağlayan fonksiyon tuşlarından biri olan F9 tuşunun, kullanıcılar tarafından en çok bilinen özelliği Microsoft Outlook üzerinde e-posta gönderip alması olarak bilinse de F9, bunun dışında birtakım özel görevleri de yerine getirebilmektedir.
1. Yeniden Adlandırma (Rename): F2 tuşu, Windows işletim sisteminde dosya ve klasörleri yeniden adlandırmak için kullanılır. Bir dosyayı veya klasörü seçtikten sonra F2 tuşuna basarak, adını düzenleyebilir ve değiştirebilirsiniz. Bu, dosya yönetimi ve düzenleme işlemlerinde oldukça kullanışlıdır.
Alt tuşu ile birlikte kullanıldığında (Alt+F4) aktif olan pencereyi kapatan bu tuş; Ctrl ile birlikte kullanıldığında ise (Ctrl+F4) pencere içindeki bir başka aktif pencereyi kapatmaktadır.
CTRL+F1 ile şerit (ribbon) alanı kapatılır/açılır. formülün değiştirilmesini sağlar. SHIFT+F2 ile açıklama girişi yapar. CTRL+F2 ile yazdırma ekranı açılır.
NumLock tuşu, ana klavyenin bir kısmını harfler yerine sayısal tuş takımı görevi görecek şekilde dönüştürmek için kullanılır. Etkinleştirildiğinde NumLock, 7-8-9, uio, jkl ve m tuşlarını sayısal tuş takımı olarak kullanmanızı sağlar. NmLk tuşu klavyenin sağ üst tarafında bulunur.
Fn ve F1 - F12 tuşlarına basarak yine F1-F12 işlevlerine erişebilirsiniz. F1-F12 seçeneğine tıklayarak F1-F12 tuşlarına bastığınızda F1- F12 işlevlerini çalıştırabilirsiniz. Fn ve F1-F12 tuşlarına basarak yine kısayol işlevlerine erişebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri