TASARRUF İLKESİ (m. Tarafların yargılamanın başlangıcını, konusunu ve sona ermesini belirleyebilmeleri, dava konusu üzerinde serbestçe tasarruf edebilmeleri anlamına gelir. Medenî usul hukukunda, kural olarak tasarruf ilkesi geçerlidir. Tasarruf ilkesinin aksi, “kendiliğinden harekete geçme ilkesi”dir.
HMK Madde 24 Gerekçesi
Maddeyle, hâkimin bir davaya ancak, taraflardan birinin talebi üzerine bakabileceği, tarafın da bir davayı açmak, takip etmek ve sona erdirmekte serbest olduğu hususu düzenlenmiştir. Bu husus medeni usul hukukunda “tasarruf ilkesi” olarak bilinmektedir.
Tasarruf işlemi, malvarlığında yer alan bir hakkı doğrudan etkileyerek hakkı devreden, sınırlayan, sona erdiren ve hakkın içeriğini değiştiren hukukî işlemdir. Kişinin malvarlığında yer alan mutlak ve nisbî hak ya da hukukî işlem tasarruf işlemine konu olabilir.
Tasarruf yetkisi; bir hakka doğrudan doğruya etki eden ve o hakkı değiştirme ya da sınırlama ve sona erdirme yetkisi olarak tanımlanır.
Tasarruf ilkesi ile hak sahibine tanınmış üstünlük gereği kimse lehine dava açma konusunda zorlanamaz.Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri dava konusu hakkında, dava açıldıktan sonra da tasarruf yetkisi devam eder.
İlgili 24 soru bulundu
Tasarruf ya da birikim, yeni yatırımlar yapmak için kenara para koymak, bu parayı bankaya ya da faiz getiren başka bir yatırım aracına vererek ekonomide yeniden para yaratılmasını ve böylece yeni yatırımlar yapılmasını sağlamaktır. Günlük dilde ise tasarruf sıklıkla, masrafları kısmak anlamına gelmektedir.
Tasarruf finansman sözleşmesinin amacı, konut, çatılı işyeri veya taşıt edinimi için finansman ihtiyacı duyan müşteriye tasarruf finansman şirketi vasıtasıyla faizsiz finansman esaslarına göre finansman temini sağlamaktır.
Diğer bir ifadeyle tasarruf işlemleri, bir hakkı veya hukuki ilişkiyi doğrudan doğruya etkileyen, onu diğer tarafa geçiren, onun muhtevasını sınırlayan, değiştiren veya ortadan kaldıran işlemlerdir. Örneğin, mülkiyetin devri, alacağın temliki, borcun ibrası vs. hep tasarruf işlemleridir.
Tasarruf ilkesine göre davayı taraflar açabilir. Hakim re'sen davayı açamaz ve uyuşmazlıkla ilgili karar veremez. Talep taraflardan gelmelidir. Hakkı olsa da kimse dava açması ya da açtığı davayı takip etmesi için zorlanamaz.
Tasarruf Yetkisi: Maddi ya da hukuki olarak malda dilediği tasarruflarda bulunma yetkisi verir. İstihkak Davası: Malikin rızası dışında elinden çıkan şeyin geri verilmesine ilişkindir. Haksız El Atmanın Önlenmesi Davası: Mülkiyet Hakkına Yönelen Haksız Saldırıları önleme ve mevcut saldırılara son vermeye ilişkindir.
MK m. 199 anlamında koruma talep eden eşin talebi üzerine ha- kim diğer eşin belirli malvarlığı değerleri üzerinde tasarruf yetkisini sınırlandırabilir. Bu sınırlandırma, eşin sadece diğer eşin rızasını alarak söz konusu malvarlığı değerleri üzerinde tasarrufi işlem yapabilmesi anlamını taşımaktadır.
Bu ilkenin uygulandığı davalar daha çok tarafların konusu üzerinde serbestçe tasarruf edemeyecekleri davalardır. Mesela; boşanma ve ayrılık davası, babalık davası, evlenmenin butlanı, nüfus kayıt düzeltme davası, savcının açtığı davalarda, tapulama mahkemesinde, dava şartlarının incelenmesinde bu ilke uygulanır.
Tasarruf İlkesi bir davayı açmak ,takip etmek ,sona erdirmek hususlarında tarafların iradelerinin esas olmasıdır. Yani hiç kimse dava açmak sona erdirmek hususlarında baskılanamaz. Bu ilkeye göre hukuk muhakemesinde hakim davaya ancak taraflardan birinin talebi üzerine bakabilir.
MADDE 26- (1) Hâkim, tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır; ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez. Duruma göre, talep sonucundan daha azına karar verebilir. (2) Hâkimin, tarafların talebiyle bağlı olmadığına ilişkin kanun hükümleri saklıdır.
Miras hukukunda geçerli olan “tasarruf serbestisi” ilkesine göre, mirasbırakan, kural olarak ölümünden sonra da terekesi üzerinde dilediği gibi tasarrufta bulunabilir. Ancak bu ilke, mirasbırakanın, yasal mirasçılarının kanunen korunan saklı paylarına müdahale edebilmesi olanağını vermez.
Tasarruf kelime anlamıyla biriktirme, çoğaltma olarak kullanılmakla birlikte bir şeyin kullanım hakkına sahip olmayı da ifade etmektedir. Ekonomik açıdan tasarruf ise harcanabilir gelir ile nihai tüketim harcamaları arasındaki farkı ifade etmektedir.
Alman Medeni Kanunu (BGB) § 929 hükmüne göre, taşınırın mülkiyetinin devredilebilmesi için şeyin malikinin taşınırı diğer tarafa teslim etmesi ve tarafların mülkiyetin geçmesi husu- sunda anlaşmış olmaları gereklidir. Buna göre tasarruf işlemi aynî sözleşme ve teslimden (zilyetliğin devrinden) oluşmaktadır.
Taahhüt (Borçlandırıcı), işlemler mal varlığının aktifine herhangi bir etki yapmayan, sadece pasifini arttıran işlemlerdir. Kişilerin borçlarını arttıran işlemler taahhüt işlemleridir. Tasarruf işlemleri, doğrudan doğruya mal varlığının aktifini etkileyen işlemlerdir.
Ivedi; peşin; vadesi (eceli) gelmiş; ödenmesi gereken hale gelmiş.
Bağışlama sözleşmesi, malvarlığına etki bakımından tasarruf işlemidir, bağışlama işlemi yapıldığı anda bağışlama konusu mal ya daha geniş anlamda menfaat karşı tarafın malvarlığına girer.
İktisap; kazanma, edinme anlamlarına gelen bir terimdir. Gayrimenkulde iktisap ise bir kişinin gayrimenkulü resmi olarak edinmesidir. 4721 sayılı Medeni Kanun'un 705. maddesine göre gayrimenkulde iktisap yani mülkiyetin kazanılması tescil ile olur. Tescil ise tapu devir işlemi ile gerçekleştirilir.
Tasarruf finansman faaliyeti, bir sözleşme kapsamında önceden belirlenmiş koşulların gerçekleşmesi şartıyla konut, çatılı iş yeri veya taşıtın edinimi için faizsiz finansman esaslarına göre belirli bir süre tasarruf edilmesi, müşterilere finansman kullandırılması ve toplanan tasarrufların yönetimi anlamına gelir.
Kişisel gelirden, vergiler ile mal ve hizmet tüketimi indirildikten sonra kalan tutar kişisel tasarruf olarak nitelendirilir. Firma kârlarından vergiler ve temettü olarak hissedarlara dağıtılan kısım çıkarıldıktan sonra kalan bölüm şirket tasarrufları olarak adlandırılmaktadır.
Tasarruf finansman sistemi yürüten firmalar, yabancı ülkelerde uygulaması bulunan “dönüşümlü kredi tasarruf birliklerine” benzer bir faaliyet yürüterek benimsedikleri farklı metotlarla belirli bir vade sonunda finansmana ulaşmak suretiyle faizsiz olarak bireylere varlık kazandırmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri