Türkiye, fındıkta dünya üretiminin yüzde 75'ine sahip olmasına rağmen fındık fiyat politikaları, üretici olmayan Almanya'daki Dünya Fındık Borsası'nda belirleniyor.
Dünya fındık üretiminde önde gelen ülkelerin üretim alanlarına bakıldığında; Türkiye 734 bin ha ile ilk sırada yer alırken, İtalya 79 bin ha ile ikinci, Azerbaycan 43 bin ha ile üçüncü, Şili 24 bin ha ile dördüncü ve ABD ise 20 bin ha ile beşinci sırada yer almaktadır.
Fındık piyasasında Almanya'nın öne çıkmasının en önemli nedeninin, Hamburg'da ihtisaslaşmış bir fındık borsasının olmasından ileri geldiği ifade edilmektedir (Oral 2006).
Dünyadaki en büyük üretici ve ihracatçı olan Türkiye; dünya fındık üretiminin ve ticaretinin 70-75'ni elinde bulundurmaktadır. Diğer önemli üretici ülkeler ise; sırasıyla İtalya, İspanya ve A.B.D olmaktadır.
Fındık Üretimine Göre Ülkeler. Türkiye, yılda 515.000 ton üretim ile dünyanın en büyük fındık üreticisidir. İtalya 132.699 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor.
İlgili 25 soru bulundu
Dünya fındık üretiminde Türkiye'den sonra başlıca önemli üretici ülkeler İtalya (142 bin ton), ABD (41 bin ton) ve İspanya'dır (25 bin ton). İncelenen dönem boyunca İtalya ve A.B.D.
Giresun kalite fındık, tadı ve içerdiği yağ oranı ile dünyanın en üstün özellikli fındığıdır. Giresun fındığı, Giresun ile Trabzon'un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetişmektedir. sahip olmakta ve tat bakımından da üstün niteliktedir.
Dünya Fındık Üretimi
Fındık üreten ülkelere baktığımızda, başı Türkiye'nin yanı sıra İtalya, ABD, Yunanistan ve Azerbaycan çekmektedir. Türkiye bu ülkeler arasında hem üretici hem de ihracatçı olarak birinci konumdadır. Yüzde 70'lik payıyla Türkiye'yi bu alanda yüzde 20'lik payla İtalya takip etmektedir.
665 bin tonla Türkiye ilk sırada yer almıştır. TÜİK Bitkisel Üretim İstatistikleri'ne göre 2021 yılında Fındık üretimi 684 bin ton olarak gerçekleşmiştir. TÜİK verilerine göre Türkiye'nin 2020/2021 dönemi fındık ihracatı 157 bin ton olarak gerçekleşmiştir.
Fındık ve mamulleri sektörünün 2021 yılında en fazla ihracat gerçekleştirdiği 5 ülke sırasıyla Almanya, İtalya, Fransa, Polonya, Hollanda oldu. Böylece Türkiye'nin fındık ve mamulleri sektörünün en fazla ihracat gerçekleştirdiği 5 ülkenin hepsini AB ülkeleri oluşturdu.
Özellikle Karadeniz Bölgesi'nin geçim kaynağı olan fındık, dünya piyasasında da önemli bir yer teşkil ediyor. Dünya genelindeki fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini Türkiye sağlarken, fiyat politikalarını belirleyen Dünya Fındık Borsası ise Almanya'da bulunuyor.
Almanya'da mağazalarda fındığın kilosu 28 avrodan satılıyor. Almanya'da fındık fiyatı şaşırtıyor. Bir mağaza fındığın kilosunu 28,45 avrodan satıyor.
Türkiye'nin fındık ihracatı 1,7 milyar doları geçti.
Fındığın Başkenti: Giresun | Futbolun Şehirleri - YouTube.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir.
Henri, 1403 yılında Timur' a elçi gönderir, elçi Timur ile görüşür, Trabzon' dan İstanbul' a deniz yoluyla döner. Yolculuk izlenimlerini yazdığı Seyahatnamesinde şu cümle yazılıdır: 17 Eylül 1403' te Trabzon' dan; kaptan Nicolos Cojen yönetimindeki fındık yüklü bir gemiyle 25 günde İstanbul' a gittik.
Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Türkiye 157 bin ton ile dünya fındık ihracatında ilk sırada yer almaktadır. İhracatta Türkiye'yi, İtalya 26 bin ton, ABD 22 bin ton, Azerbaycan 19 bin ton ve Hollanda 7 bin ton ile takip etmektedir. Dünya fındık ithalatı 2020 yılında 258 bin ton olmuştur.
Türkiye'de fındık üretiminin en iyi şekilde gerçekleştiği ve sayının en fazla olduğu il Ordu'dur. Dünyada fındığın anavatanı ve ilk kez yetiştiği yerler olarak Karadeniz kıyıları gösterilmektedir.
En çok Giresun ve Trabzon illerinde yetişir. Levant kalite fındık ise Giresun kalite fındığa göre daha az yağ içeren fındıklardır. Bu kalitedeki fındıklar ise Trabzon, Ordu, Samsun, Bolu, Sakarya, Zonguldak ve Bartın illerinde üretimi bulunmaktadır.
Bu gruba giren Giresun Tombul Fındığı, dünyanın en üstün nitelikli çeşididir. Ayrıca Palaz, Mincane, Foşa, Kan, Çakıldak, Kara bu gruba girmektedir. Sivri Fındıklar : Uzunlukları genişlik ve kalınlıklarından biraz daha fazla olan çeşitlerdir.
Karadeniz'de bulunan birçok şehir, fındık üretimi ile dünya genelinde tanınır. Özellikle de Giresun, fındık tarımıyla ön plana çıkan ilimizdir.
Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık Giresun fındığıdır. Bilmeyenler içinde ön bilgi vermiş olalım. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur. Giresun fındığını çok övdük farkındayız ama bildiğimiz şeyi de anlatmadan geçemiyoruz.
Üreticinin tarlaya girdiği bugünlerde taban fiyat Giresun kalite fındık için 84 lira açıklanırken İtalya'da kalitesine göre en düşük fındık fiyatı 7 Euro (210 TL) olurken en yüksek fındık fiyatı 8,15 Euro (244.50 TL) oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri