Dünya fındık üretiminin yaklaşık % 65-70'ini, ihracatının ise 70- 75'ini karşılayan Türkiye dünyanın en önemli fındık üreticisi ve ihracatçısı konumundadır. Dünya fındık ihracatında diğer önemli ülkeler ise İtalya, İspanya ve A.B.D. 'dir.
1.1.
Son beş yıllık ortalama verilere göre dünyada yaklaşık 960 bin ha alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Dünya fındık dikim alanlarının ortalama %75'i Türkiye'dedir. Türkiye'yi sırasıyla İtalya (%8), Azerbaycan (%4), İran (%2), ABD (%2), Şili (%2) ve Gürcistan (%1) takip etmektedir. milyon tonu geçmiştir.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Türkiye'de sert kabuklu meyve yetiştiriciliğinde fındık %61.32 ile ilk sırada, %18.77 ile ceviz 2. sırada, %8.04 ile badem 3. sırada, %6.97 ile antepfıstığı 4. sırada, %5.62 ile kestane 5. sırada ve %0.28 ile yer fıstığı 6. sırada yer almaktadır (FAOSTAT, 2019).
Son yıllarda Meksika başta olmak üzere pek çok ülkede fındık üretim denemeleri yapılıyor olsa da Giresun fındığının lezzetini tutan bir alternatifi olmadığı herkesçe bilinmektedir. Dünyanın en lezzetli fındığı bu ününü Karadeniz'in iklimine, doğasına ve çalışkan insanına borçludur.
İlgili 32 soru bulundu
Ayrıca Çin, İran, Şili, Avustralya ve Fransa da fındık üretiminde önemli ülkelerdendir.
son olarak giresun, 'fındığın' başkenti kirazın anavatanıdır.
Rusya ve Gürcistan'da yetiştirilmektedir. FAO 2018 yılı verilerine göre; dünya fındık üretimi, 1960'lı yıllarda yaklaşık 250 bin ton civarında iken son yıllarda yaklaşık 1 milyon tona ulaşmıştır. Dünya fındık üretiminde 1. sırada olan Türkiye'yi sırasıyla İtalya, Azerbaycan ve ABD izlemektedir.
Eski ve Ortaçağ Kaynaklarında Fındık
Çin yazılı kaynaklarında M.Ö. 2838 yıllarında Çin' de yetiştiriciliğinin yapıldığı ifade edilen fındığın Tanrı' nın insanlara ihsan eylediği beş kutsal meyveden birisi olduğu bildirilmektedir.
çok açık bir şekilde giresun fındığıdır. fakat sanayi ve piyasa anlamında ordu fındığı daha çok kullanılır, sebebi ise giresun fındığının çok daha yağlı olmasından dolayı kolay depolanamaması ve çabuk bozulmasıdır.
Dünya fındık üretiminin yaklaşık % 65-70'ini, ihracatının ise 70- 75'ini karşılayan Türkiye dünyanın en önemli fındık üreticisi ve ihracatçısı konumundadır. Dünya fındık ihracatında diğer önemli ülkeler ise İtalya, İspanya ve A.B.D. 'dir.
Bu üretimin yaklaşıl 400 bin ila 500 bin tonu yalnızca Türkiye tarafından üretilmektedir. Özelikle Fransa, Çin, İran, İtalya, ABD, İspanya, Tacikistan, Yunanistan, Rusya, Kırgızistan, Azerbaycan, Portekiz, Beyaz Rusya, Gürcistan ve Moldova gibi ülkelerde de fındık yetiştirilmektedir.
Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Fındıkta iki önemli aktör var. Fındık fiyatını da büyük ölçüde bu aktörler, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Ferrero belirliyor. Türkiye'nin ve aynı zamanda dünyanın en büyük fındık alıcısı, ihracatçısı konumundaki İtalyan Ferrero, fındık piyasasının oluşumunda önemli rol oynuyor.
Buğday. Türkiye'de en fazla üretilen tarım ürünüdür.
Ülkemizde 18 standart fındık çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerden 15'i üretici seleksiyonları sonucunda gelişmiştir. Okay 28, Giresun Melezi ve Allahverdi çeşitleri ise bir ıslah programı sonucunda elde edilmiştir.
Fındık ihtiyacının önemli bir bölümünü Türkiye'den ithalat yoluyla karşılamaktadır. Tarragona Bölgesi dışında Reus yakınlarında da fındık yetiştirilmektedir.
Gürcistan'da 32 bin hektar, Azerbaycan'da ise 42 bin hektar alanda fındık yetiştiriliyor.
Alım fiyatlarının açıklandığı tarihler baz alındığında kg fındığın ABD doları karşılığının 2018 için 2,93 USD, 2019 için 3,34 USD, 2020 için 3,73 USD, 2021 için 3,50 USD olduğu görülüyor. 2022 yılı için açıklanan 54 TL ise TMO'nun açıklama yaptığı 1 Ağustos 2022 tarihinde 3,01 ABD doları ediyordu. 2022 yılı için fındık ...
Türkiye fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve haşhaş üretiminde dünyada birinci, kavun, karpuz, vişne, hıyar, keçiboynuzu ve nohut üretiminde ikinci, mandarin ve elma üretiminde üçüncü, Antepfıstığı, çilek, kestane, ceviz ve mercimek üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor.
Türkiye'nin en önemli ithalat ve ihracat malzemelerinden olan fındığın çoğunluğu Giresun, Ordu, Trabzon olmak üzere, Sakarya, Bartın ve Zonguldak illerinde üretilmektedir. Türkiye, dünya fındık üretiminde birinci sıradadır ve dünya fındık üretiminin %62-65 kadarını tek başına karşılamaktadır.
Nutella® fındık
Savaş sonrası dönemde, Nutella®'nın yaratıcısı, İtalyan Langhe bölgesine özgü lezzetli fındığı, o zamanlar temin etmesi güç olan kakao ile birleştirerek harika bir fikir ortaya atmış oldu.
Kökeni Yunancaya dayanan ve Arapça “bunduk; funduk” sözcüğünden Türkçeye geçen fındık adlandırması, Türkçe Sözlük'te: “fındık: 1. Kayıngillerden, kuzey Yarım kürenin ılık yerlerinde ve yurdumuzun genellikle Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen, boyu 6-7 m, yaygın tepeli bir ağaççık (Corylus avellana); 2.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri