Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Fındığın içerisinde A ve C vitaminleri bulunuyor. Bu besin yüksek bir karbonhidrat, protein ve yağa sahiptir. Bunun yanı sıra Fındık demir, kalsiyum ve potasyum açısından da yüksek bir besin olarak bilinir.
Besin değeri yüksek olan fındık, küçük sert kabuklu bir meyve tohumudur. Fındık ılıman iklimlerde yetişir ve doymamış yağ içerir. Bu durum fındığın yağ içeriğinin yüksek olduğunun göstergesidir. Vitamin, protein, amino asitler açısından da zengin olan fındık B2 vitamini, folik asit ve lif kaynağı olarak bilinir.
Fındık, vitamin E, vitamin B6, vitamin B2, folik asit ve lif kaynağıdır. Ayrıca, magnezyum, bakır, potasyum, selenyum ve fosfor gibi mineraller bakımından da zengindir.
İlgili 18 soru bulundu
Ceviz adeta bir bitkisel omega-3 topudur. Bol miktarda bitkisel omega-3 ihtiva eder. Fındık da ceviz kadar olmasa bile omega-3 yağlarından zengin bir kuruyemiş. Omega-3 yağlarının kalp ve beyin sağlığı için olumlu etkileri saymakla bitmez.
Fındık Ne Kadar Yenmelidir? Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi fındığın da aşırı tüketimi çeşitli sıkıntılara yol açabilir ve kilo almanıza neden olabilir. Bu nedenle uzmanlar her gün bir avuç fındık yemenin ideal olduğunu belirtiyor.
Fındık, Corylus ağacından gelen bir bitki türüdür.
Ülkemizde yoğun olarak Karadeniz Bölgesinde yetişmekte olan fındık Huşgiller ailesinin ılıman iklimleri seven üyesidir. Fındık Ağacının meyvesi sert bir kabuk içerisindedir. Fındık bol miktarda yararlı yağlar ve nişasta barındırır. Demir, potasyum, kalsiyum ve magnezyumun yanı sıra çinko bakımından da zengindir.
Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır. Bu iki altın özellik de kilo verme sürecini hızlandırmada oldukça etkilidir. Obezite tehlikesine karşı kalkan görevi görür. Sindirim sistemini rahatlattığı gibi kabızlık sorunları yaşayanlar için de faydalı bir atıştırmalık olacaktır; çünkü fındık bağırsakları yumuşatır.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Fındıkta organik asit olarak en çok malik asit bulunmaktadır. Selülozik bileşikler ve pektin ise fındıkta % 1-3 oranında yer almaktadır. İç fındığın protein içeriği % 10-24 arasında değişmektedir. 100 g iç fındık, bir insanın günlük protein ihtiyacının % 22' sini karşılamaktadır.
Kuruyemişlerin sütunun yapılabileceğini biliyor muydunuz? Hem protein açısından zengin hem de inek sütünden daha az yağlı! Protein içeren kuruyemişler arasında yer alan fındık, ceviz ve kajunun sütünü yapabilirsiniz.
1 Avuç Fındık 150,72 kaloridir. Fındık içeriğinde 4,01 Karbonhidrat(g), 3,59 Protein(g), 14,58 yağ(g), 2,33 lif(g), 163,20 potasyum(mg), 27,36 Kalsiyum(mg), 4,80 A Vitamini(ui), 1,51 C Vitamini(mg), 1,13 ve Demir barındırır.
Fındık, huşgiller (Betulaceae) familyasından Corylus cinsini oluşturan çalı ve ağaç türlerinin ortak adı.
1940 yılında merkezi Giresun'da olmak üzere Karadeniz Bölgesi Fındık İhracatçılar Birliği kurulur. Bunun için 'FINDIĞIN BAŞKENTİ GİRESUN'dur. Dünya literatüründe de Giresun Kalite Fındığı tabiri herkesin hafızalarında olduğu gibi bütün resmi kayıtlarda da 'Giresun Kalite Fındık' olarak yer almaktadır.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Çiğ ve kavrulmuş fındıktan üretilen nilky fındık, bitkisel kökenli bir içecektir. Bitkisel kökenli bir içecek olması sebebiyle, hem senin hem de doğanın sağlığını korur.
Fındık, besin değeri olarak oldukça kaliteli vitamin ve mineralleri içermektedir. Kansızlığa karşı, bağışıklık güçlendirici, kemikleri kuvvetlendirici, nöral hasarı önleyen ve sinir sistemi sağlığını koruyan fındığı düzenli olarak tüketmeniz bu faydaları görmeniz açısından gereklidir.
Bir ceviz, üç badem, beş fındık.
Yatmadan Önce Kuruyemiş Tüketin
Yatmadan önce yenecek bir miktar kuruyemiş size gece boyunca ihtiyacınız olan besin değerlerini sunacağı için gece boyunca açlık hissi yaşamamanızı sağlayacaktır. Bu da sizin gece kalkıp sağlığınıza zarar verecek yiyecekler yemenizin önüne geçecektir.
Yatmadan önce uykunuzu getirecek şeyler tüketmeniz size çok yardımcı olacaktır. Örneğin ılık süt, kabuklu yemişler (ceviz,fındık) muz, bal gibi karbonhidrat açısından zengin besinler kanda triptofanı artırır ve bu da sizi uykuya yöneltecek bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri