Hazır iç olarak satılanların vakumlu paketlerde olmasına dikkat edilmelidir. Açıldıktan sonra da kısa sürede tüketilmeli ve hava almayacak şekilde buzdolabında saklanmalıdır.
Eğer bozulma olmadıysa bile, bayatlama sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden fındık içi, hava almayacak şekilde cam kavanozlarda muhafaza edilebilir. Hava, nem ve ısı gibi faktörler bozulmaya neden olabileceği için, fermuarlı plastik poşetlerde, saklama kaplarında ve bez torbalarda muhafaza etmek de mümkündür.
Kuruyemişlerin ısıya ve ışığa maruz bırakılmaması, kuru ve serin bir ortamda saklanması gerekir. Doğru yöntemlerle paketlenmiş olan fındık çeşitleri bir yıl boyunca tazeliklerini ve vitaminlerini korurlar.
2.1.
1 yıldan daha uzun bir süre muhafaza için; ısının 2-4.5oC ve nispi rutubetin % 55-70 arasında olması gereklidir. Isının yükselmesi acılaşmaya, nispi nem oranının artması da küflenmeye yol açabilmektedir. Fındık kesinlikle havanın nispi rutubetinden etkilenecek şekilde açık depolarda muhafaza edilmemelidir [3].
Malzemeler Kırılmış fındık Kavrulmuş Fındık Yapılışı: Fındıklar kırılır ayıklanır ve bir fırın tepsisine koyulur. Fırında kontrollü bir biçimde kavurulur. Kavrulan fındıklar kabuğundan soyulur ve rondo ile istenilen boyutta çekilir.. Daha sonra kavanozda saklanır..
İlgili 28 soru bulundu
Hazır iç olarak satılanların vakumlu paketlerde olmasına dikkat edilmelidir. Açıldıktan sonra da kısa sürede tüketilmeli ve hava almayacak şekilde buzdolabında saklanmalıdır.
- Fındık temizlenmeli ve kurutulmalıdır. Bu işlem, fındığın nem oranını azaltarak bozulmasını geciktirir. - Hava almayacak şekilde, hava ile teması kesen kapaklı kutular veya torbalarda saklanmalıdır. - Serin ve kuru bir yerde, oda sıcaklığının altındaki ortamlarda saklanmalıdır.
Kuruyemişler de eğer birkaç ay içinde tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalı. Zira kuruyemişler oda sıcaklığında dört ay kadar bir süre, bir yıl kadar buzdolabında, hatta bir yıldan biraz daha uzun süre derin dondurucuda taze olarak saklanabilir.
Fındıkta kalite kayıplarına neden olan ve depolanma süresini kısaltan etkenlerden en önemlisi küflenmedir. Küfün uygun sıcaklık, nem ve besi ortamında gelişmesiyle Aflatoksin oluşur. Aflatoksin bilinen en kanserojen maddelerden biridir.
Genellikle kabuklu bir fındık, içerisindeki fındık miktarına göre yaklaşık olarak %40 ila %60 arasında iç fındık içerir. Bu durumda, 1kg kabuklu fındıktan tahminen ortalama olarak 400 ila 600 gram arasında iç fındık çıkarılabilir.
Fındık, iç fındık, kıyılmış, püre veya un halinde işlenmiş olarak satışa sunulmaktadır. Fındık yüksek yağ içeriği sebebiyle hidrolitik ve oksidatif acılaşmaya eğilimli bir gıda ürünüdür. İşlenmiş fındık ürünleri dokunun zedelenmesi sonucunda enzimlere ve oksijene açık bölgelerin artması sebebiyle daha dayanıksızdır.
Fındığın ekonomik ömrü 55-60 yıldır. Daha yaşlı bahçelerde verimde önemli düşüşler görülmektedir. Çünkü ocaktaki ana bitkinin kökü yaşlanmış olmakta dolayısıyla bu kökten çıkan sürgünlerin verim potansiyeli de düşük olmaktadır.
Bayat kuruyemişlerin yağ dengesi bozulduğunda acı bir tada sahip olur. Özellikle de nem kapan kuruyemişler, daha kısa sürede bozulur ve yenemeyecek kadar acı bir tatta olur. Bu sebeple de taze kuruyemişlerin paketlemesi oldukça önemli. Bayatladığı zaman yağ dengeleri bozulan çerezler zararlı hale gelmektedir.
Kabuklu fındıklar iki yıl ağzı açık sepetlerde ya da hava alan bez torbalarda saklanabilir. Ancak fındık içleri kuru, hava almayacak cam kavanozlarda rahatlıkla saklanabilir.
Yer fıstığı, fındık, diğer fıstıklar, ceviz, nemli ve sıcak yerlerde saklandıklarında küflenirler. Bu nedenle yağlı tohumlar, serin yerde saklanmalıdır."
Fıstık Ezmesi (İşlenmemiş Markalar): Buzdolabında
Haftalarca oda sıcaklığında bekletilen yağlar acıyıp bozulacağından bunları saklamanın en iyi yolu buzdolabına koymaktır. Yumuşatmak için kullanmadan 30-60 dakika önce buzdolabından çıkarmanız yeterlidir.
Fındığın depo ömrü en az 2 yıldır. Bu süre ortam koşullarına göre artabilir ya da azabilir.
Mekanik ve kimyasal deney sonuçlarına göre kül puzzolanik özelliktedir. Kül oranı arttıkça, bağladığı serbest kireç oram artmaktadır. Fındık dış kabuğu külü puzzolanik özelliği nedeniyle üretildiği bölgelerde kireç ve çimentoya katılarak, bağlayıcı malzeme olarak değerlendirilebilir.
Erginler meyve içine yumurta koyarak da zararlı olurlar. Yumurtadan çıkan larvalar ise meyve içinde beslenip gelişmelerini tamamladıktan sonra meyve kabuğunda bir delik açar ve toprağa geçer. Böylece delikli meyve zararı oluşur.
Kuruyemişlerinizi cam kavanozlarda ağızları kapalı bir şekilde saklayabilirsiniz. Bunun yanı sıra buzdolabı poşeti gibi ürünler de de muhafaza etmeniz mümkündür. Kuruyemişlerinizi güneş görmeyen, kuru ve serim bir yerde saklamanız gerekir.
Unun böceklenmemesi için unu saklayacağınız kabın içerisine kuru karanfil, nergis çiçekleri veya defne yaprağı koyabilirsiniz. Sıcak havalar ve nem unun bozulması için uygun koşullardır. Bu nedenle yaz aylarında unları ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza ederek özellikle böceklenmenin önüne geçebilirsiniz.
Olgunlaşmamış meyveleri kemirerek delen kurt, fındık içini yemeye başlar. Fındık kabuğu bu durumda sarı bir renk alır, halk arasında sarı karamuk denilir. Olgunlaşan meyve bu şekilde zarar gördüğünde, kahverengi bir renk alır, halk arasında kara karamuk denilir.
Hava ile etkileşime girmesi, raf ömrünü kısaltır. Kuruyemişleri cam kavanozlara veya buzdolabı poşetine doldurarak ağızlarını kapatın. Serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Kavanoz kapağının içerisine peçete koymak, kuruyemişlerin nemden uzak olmasını sağlar.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kavrulmuş fındık buzdolabına konur mu? Kavanoz kapağının içerisine peçete koymak, kuruyemişlerin nemden uzak olmasını sağlar. Eviniz sıcak ve nemliyse, kuruyemişleri buzdolabında veya derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri