Göbek boşluğu nispeten iridir. Randımanı % 49–50 ve yağ oranı % 65-68"dir.
Giresun kalite fındık, tadı ve içerdiği yağ oranı ile dünyanın en üstün özellikli fındığıdır. Giresun fındığı, Giresun ile Trabzon'un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetişmektedir. sahip olmakta ve tat bakımından da üstün niteliktedir.
Bir evciklidir. Erkek çiçekler kedicik şeklinde 5–12 cm uzunluğunda sarı renklidir. Dişi çiçekler çok küçüktür, kış boyunca tomurcuklarda gizlenir, 1 – 3 mm uzunluğunda kırmızı renklidir. Nuks meyve 1-2-3 cm uzunluğunda 1–2 cm çapındadır, kabuğun etrafını tamamen veya kısmen kuşatan bir kadehcik bulunur.
Kaliteli Fındık Nasıl Anlaşılır? Pek çok çeşidi olan fındığı esasta iki farklı kategoriye ayırmak mümkündür. Bunlar yemelik fındıklar ve endüstri amaçlı yetiştirilen fındıklardır. Kaliteli ve lezzetli bir yemelik fındığın kabuğu ince, kırılması kolay ve parlak olacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Taze fındık ya da organik fındık satın alırken, dikkat edilmesi gereken ilk nokta, fındığın mutlaka güvenilir ve kendini ispatlamış yerlerden satın almaktır. Bayat fındıklar acı bir tada sahip olur. Bunun sebebi de genel olarak fındığın yanlış muhafaza edilmesi ve nem kapmasıyla ortaya çıkar.
Bu illerin içerisinde fındık üretiminde birinci sırada yer alan il Ordu'dur.
% 50 randıman demek 100 gram kabuklu fındıkta 50 gram iç fındık çıkmış demektir.
Bu makineler sayesinde 3-4 kg fındıktan 1 kg yağ elde edersiniz.
Fındık, tohumu yenilen bir meyve türü olduğundan dolgun tohumlu meyve elde edilebilmesi için önce döllenmenin olması ve peşinden embriyo gelişiminin iyi olması gerekmektedir. Döllenme olmadığında içi boş meyve oluşmaktadır.
Son yıllarda Meksika başta olmak üzere pek çok ülkede fındık üretim denemeleri yapılıyor olsa da Giresun fındığının lezzetini tutan bir alternatifi olmadığı herkesçe bilinmektedir. Dünyanın en lezzetli fındığı bu ününü Karadeniz'in iklimine, doğasına ve çalışkan insanına borçludur.
Bu gruba giren Giresun Tombul Fındığı, dünyanın en üstün nitelikli çeşididir. Ayrıca Palaz, Mincane, Foşa, Kan, Çakıldak, Kara bu gruba girmektedir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan detaylarını TMO'nun açıklayacak olduğunu belirterek, alan bazlı destekle birlikte fiyatı 54 TL olarak belirlediklerini söyledi.
Sağlam fındık yeniden tartılır. Eğer 125 gram gelirse bu 50 randımandır. Bunun üzerine konulan her 2,5 gram 1 randıman yapar. 130 gram gelen fındığın randımanı 52 olur.
Ofisi Görele alım merkezine. getirdiği fındığın, 60 randıman. gelmesiyle rekor kırdığını öğrendik. Randıman rekoru kıran fındığın.
Çürükse o çürük fındık oranında zaten biliniyor, 1 randıman 100 kilo fındıkta 2 kilo ya artar ya düşer. 49 ise 100 kilo fındıkta 2 kilo aşağıya gelir. 51 gelirse 1 randıman 100 kilo fındıkta 2 kilo fındık alır.
İlimiz fındık yetiştiriciliğinde verim ve kaliteyi olumsuz etkileyen en önemli unsur, fındık bahçelerinde tekniğine uygun yapılmayan budama ve gübreleme işlemleridir. Bu konudaki yapılan eksik ve hatalı uygulamalar neticesinde ilimiz fındık verimi dekara 80-90 kg olarak gerçekleşmektedir.
çalışmalarında fındık zarının fındıktan daha fazla antioksidan kapasitesine sahip olduğunu bildirmişlerdir. Fındık zar yağının antioksidan kapasitesinin yüksek oluşu yağda çözünür doğal antioksidanlarca zengin olduğu anlamına gelmektedir.
Rekolte hesaplaması sırasında ortalaması alınır. Ocaktaki dal sayısının en fazla 6 olması istenir, ama bölgeden bölgeye değişiklik gösterdiği için arazi çalışması sırasında tespit edilebilir. Sayım yapılan bahçede rastgele seçilen on ocaktaki dal sayıları toplanarak 10'a bölünerek hesaplanır.
Kabuklu fındığın birim ağırlığı 350-500 kg/m3 , iç fındığın birim ağırlığı 500-650 kg/m3 dolayında olup, çuvallarda bulunan bir ton kabuklu fındık için 3.5-4 m3 depo iç hacmi gereklidir [1].
Ordu 2,3 milyon da ile en fazla fındık üretim alanına sahip ildir. Ordu'yu 1,2 milyon da ile Giresun ve 936 bin da ile de Samsun takip etmektedir. Fındık üretimi; Türkiye'de 2017 yılı itibariyle fındık üretim miktarı 675 bin ton'dur. Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır.
Verim Çağındaki Fındık Bahçelerinde Kireçleme:
Fındık bitkisi normal gelişmesini Ph'sı 5-7 arasında olan topraklarda sağlayabilmekte ve bol ürün verebilmektedir. Ancak fındık tarımı yapılan Karadeniz Bölgesi toprakları genellikle asit karakterlidir.
Yüzeysel veya kayalık araziler, altta geçirimsiz tabaka bulunan topraklar ile killi ve ağır topraklar uygun değildir. Besin maddelerince zengin, tınlı, humuslu topraklar ile alüvyal ve geçirgen topraklarda iyi büyür. Hafif asidik (pH'sı 6-6.5) topraktan hoşlanır.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri