Gavsun, Taze fındık tanelerini saran yeşil kabuğun adı olup, gavsun (Giresun), kavsul (Giresun), gavsuk (Şalpazarı) ve kavsuk formları kaydedilmiştir.
En kaliteli fındık sıralamasında genel olarak Giresun fındığı en iyi fındık olarak zikredilir. İkincilikte ise cevaplar biraz tartışmalı, ama genel olarak Ordu, Trabzon veya Sakarya fındıkları en çok beğenilen fındıklar arasında.
Uzunmusa Fındık Çeşidi
Oldukça iri, dolgun ve ince kabuklu olan bu fındık verim ve lezzet bakımından da oldukça zengindir.
Levant Kalite: Giresun kalite fındığın üretim bölgesi dışında kalan bölgelerde üretilen tüm fındıklara verilen ortak isimdir.
Çakıldak Fındık: Ordu ilinde yaygın olarak yetiştirilen bu fındık çeşidi Batı Karadeniz bölgesinde Delisava adı ile tanınmakta ve geniş ölçüde üretimi yapılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Ülkemizde 18 standart fındık çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerden 15'i üretici seleksiyonları sonucunda gelişmiştir. Okay 28, Giresun Melezi ve Allahverdi çeşitleri ise bir ıslah programı sonucunda elde edilmiştir.
durmadan değişik kadınlarla cinsel ilişkide bulunmak.
3. Foşa Fındığı: Daha çok Trabzon yöresinde yetiştirilen iri ve gösterişli bir fındık çeşididir. Kabuğu kızım tırak-kahve renkte ortalama 1.20 mm. kalınlıkta ve orta derecede settir.Ortalama17.87 mm. uzunluk ve 18.37 mm. genişlikte kabuklu meyveye sahiptir.
Bu illerin içerisinde fındık üretiminde birinci sırada yer alan il Ordu'dur.
% 50 randıman demek 100 gram kabuklu fındıkta 50 gram iç fındık çıkmış demektir.
Mincane Fındığı: Tombul fındık çeşidine çok benzeyen mincanenin üzerinde koyu kırmızı çizgiler bulunmaktadır. Daha ziyade Trabzon yöresinde yetiştirilmektedir. Verimi düşük ve periyodisite göstermektedir. Kabuğu açık kahverenkli ve tablası nispeten dışa çıkıntı yapmıştır.
Halk arasında "Fındık Gülü" olarak ta bilinen Fındık Kozalak Akarını çıplak gözle görmek mümkün değildir; ancak tomurcuklara zarar vermek suretiyle oluşturduğu kozalardan kolayca tanınmaktadır. Bulaşık kozalar iri nohut büyüklüğünde bir görünüm arz ederler. Kozalar tam açıldığında içi kırmızımsı, sarımsı bir renk alır.
Fındığın en ufak boyutu olarak bilinen pikola fındık, fındığın en lezzetli ve minik şeklidir. En çok da fındık diyarı olan Giresun'da yetiştiriciliği yapılan pikola fındık çerezlik olarak kullanılmakla beraber aynı zamanda çikolataların içinde kullanılmaktadır.
Besin değeri yüksek olan fındık, küçük sert kabuklu bir meyve tohumudur. Fındık ılıman iklimlerde yetişir ve doymamış yağ içerir. Bu durum fındığın yağ içeriğinin yüksek olduğunun göstergesidir. Vitamin, protein, amino asitler açısından da zengin olan fındık B2 vitamini, folik asit ve lif kaynağı olarak bilinir.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Ordu'da Sabah etkinliği kapsamında dünya fındık başkenti Ordu'daydık. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Dr.
Kaliteli Fındık Nasıl Anlaşılır? Pek çok çeşidi olan fındığı esasta iki farklı kategoriye ayırmak mümkündür. Bunlar yemelik fındıklar ve endüstri amaçlı yetiştirilen fındıklardır. Kaliteli ve lezzetli bir yemelik fındığın kabuğu ince, kırılması kolay ve parlak olacaktır.
Çotanak fındık ağaçlarının dal üzerinde birden fazla fındık olmasına denilmektedir. Fındık ağaçlarında bulunan bu fındıklar için farklı terimler kullanılmaktadır. Çotanak terimi iki veya daha fazla fındığın bir dal üzerinde toplanmasına çıkmasına denilmektedir.
Gavsun, Taze fındık tanelerini saran yeşil kabuğun adı olup, gavsun (Giresun), kavsul (Giresun), gavsuk (Şalpazarı) ve kavsuk formları kaydedilmiştir.
Cermen mitolojisinde Fulla (Eski Norsça, muhtemelen "cömert") ya da Volla (Eski Yüksek Almanca) bir tanrıçadır. İskandinav mitolojisinde Fulla, dişbudak kutuya eğilirken belindeki altın kemer ve ayağında tanrıça Frigg'e ait ayakkabı ile betinlenmiştir. Frigg sırları konusunda Fulla'ya güvenmektedir.
deli, ahmak, budala, çatlakkafa. off one's nut: deli, kaçık, bir tahtası eksik.
Yuvarlak Fındıklar ( Tombul Fındıklar ) : Uzunluk,genişlik ve kalınlıkları hemen hemen aynı olan küresel biçimlifındıklardır. Genellikle orta irilikte yüksek kaliteli çeşitlerdir.İç verimleri (randıman), yağ ve protein oranları yüksektir. Kolay zar atan ve beyazlatılabilen çeşitlerin tümü bu gruptandır.
Fındık sözcüğü, Antik Çağda Karadeniz' in adı olan "Pont Exinus" tan türetilen "pontik" sözcüğünden meydana gelmiştir. Plinus da, Pontos kıyılarından getirildiği için, fındığa "Pontos cevizi" denildiğini kaydetmiştir.
Naturel İç Fındık
Kabuklu fındıkların dışındaki zarı ile birlikte ,sert meyve kabuğundan çıkarılmasıyla hazırlanır. KULLANIM ŞEKLİ : İç fındık çeşitli mm`lerde boylanarak müşteri talebine göre natürel olarak veya işlenmiş olarak satışa sunulmaktadır.
doğrusu foşa fındığıdır,normal yağlı fındıktan daha büyük ve kabuğu daha sert olur,üreticiler tarafından çok tercih edilen bir fındık türü değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri