Şoklama yöntemi, haşlanan sebzelerin bekletilmeden hızlı bir şekilde buzlu soğuk su dolu bir kabın içine koyulmasıdır. Soğuk su ve buz, sebzelerin diri kalmasını sağlar. Sıcak suyun etkisiyle gevşeyen sebzeler, soğuğun etkisiyle canlanır. Böylece dondurucuya atılmaya hazır hale gelirler.
Şoklama işlemi, haşladığınız sebzeleri hızlıca buzlu bir tencerenin içine yerleştirmektir. Soğuk su ve buz, sebze ve meyvelerinizi hızlıca dirileştirir. Sıcak suyun etkisiyle gevşeyen besinler, soğuğun etkisiyle canlanır. Bu sayede dondurucuya atılmaya hazır hale gelirler.
Şoklama işlemi en sağlıklı saklama işlemidir. Bilindiği üzere tüm gıdalarda su mevcuttur. Eğer gıda yavaş bir şekilde soğutulacak olursa, iç ve dış sıcaklık arasında fark oluşacaktır ve bu durum gıda içindeki suyun buzlanmadan kristalleşmesine yani karlanmaya başlamasına sebep olur.
Şok haşlama özellikle yeşil sebzelere uygulanan sebzelerin renginin daha da parlak olmasını sağlayan bir mutfak tekniği, aynı zamanda biz kadınların kışlık hazırlıklarının da anahtarı. Bu tekniği basitçe nasıl uygulayacağınızı ve sebzelerinizi nasıl kullanacağınızı pratikçe anlatacağım.
Ürünün rengini, tadını ve besin değerini kaybetmemesi için yapılan şoklama işlemine Blanching yöntemi denir. BLANCHING YÖNTEMİ SEBZELERE NASIL UYGULANIR? İlk olarak sebzeler güzelce yıkanır. Ardından sebzeleri önce kaynar suya ardından da soğuk suya konur ve çıkarılıp süzülür.
İlgili 36 soru bulundu
Şoklu dondurma ne kadar dayanır? 1-Dondurmada şoklu buzlama sistemi en az 6 saat olup 12 – 24 – 48 ve en uzun 72 saate kadar muhafaza etme etkisine sahiptir.
Şoklama işlemi, ürün üzerinden yüksek hızda (5 m/s) soğuk hava (-35° C – 40° C) geçirmek suretiyle ürünün dış civardan başlayarak çekirdeğe doğru donmasını sağlamaktadır. Bu işlem mümkün olabilen en hızlı şekilde yapılmalıdır. Ürüne bağlı olarak maksimum sürelere, gıda güvenliği açısından dikkat edilmelidir.
Şoklama nasıl yapılır? Büyük bir tencere içerisine suyu kaynatın. Haşlanacak sebzeleri temizlenmiş ve doğranmış olarak bir süzgeç içerisine alın ve kaynamakta olan suyun içerisine koyun. Sebzeleri bu su içerisinde 2-8 dakika süre ile bırakın ve süre bitiminde sebzeleri soğuk suya batırıp süzerek şoklama yapın.
Tencerenin kapağını kapatıyorsunuz
Tencerenin kapağı olduğunda içeride oluşacak ısı ve su buharı sebzeleri yumuşatacaktır. Bu da renklerinin solmasına, formlarının bozulmasına sebep olacaktır. Bu yüzden kapağın açık olmasına dikkat edin deriz.
Blanche, Fransızcada “beyazlatmak”, “ağartmak” anlamına gelen bir kelime de olsa kullanım şekli olarak “şok haşlama” olarak tanımlanabilen bir metottur. Profesyonel mutfaklarda sıkça duyulan terimlerden biri olan bu pişirme yöntemi sayesinde gıdaların renkleri pişirme işleminden sonra bile korunmuş olur.
Şoklama Yöntemiyle Taze Fasulye Saklama Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir? Bu tarifi hazırlamak için toplamda 18 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 15 dakikası hazırlık, 3 dakikası da pişirme süresidir.
Etin donma noktasının üstündeki ısı derecelerinde saklanmasına dondurularak muhafaza (freezing) denir. Bu yöntemde, kesimden sonra, karkaslar ilk önce birkaç saat için askı odalarına alınmaktadır. Daha sonra ise karkaslar ön soğutma deposunda 15 °C'ye kadar soğutulup, 0/4 °C'lik soğuk depolara transfer edilmektedir.
Şoklama cihazı nedir; ürünlerin doğal özelliklerini bozmadan minimum sürede dondurulmasını sağlayan cihazlara denilmektedir. Cihaz, genellikle yenilikçi evaporatör tasarımına sahiptir. Şoklama cihazı ile ürünlerinizi şoklama sistemiyle dondururken, sadece ön soğutma özelliğini de kullanabilirsiniz.
Şok Dondurucu İç Üniteler ürünleri istenilen sıcaklağı kısa sürede düşürmek için veya kısa sürede dondurmak için kullanılan soğuk hava deposu petekleridir. Genellikle soğuk zincir gıda ürünleri üreten firmalar tarafından tercih edilir.
Sebzeler. Dolmalık biber, havuç, fasulye, ıspanak, mantar, bezelye, kabak, mısır, brokoli gibi sebzeler dondurulabilir. Doğal olarak yüksek bir su içeriğine sahiplerse, dondurmadan önce püre haline getirilmeleri, sotelenmeleri veya pişirilmeleri en iyisidir.
Blanç etmek (şok haşlama yöntemi), sebzeleri ve yiyecekleri kısmen pişene kadar kısaca kaynattığınız veya buharda beklettiğiniz bir işlemdir. Brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, çalı fasulyesi, bamya ve kuşkonmaz gibi birçok sebzeyi dondurucuya atmadan önce önemli bir adımdır.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur. Etinizi servis etmeden önce tuzunu ilave edin.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Buzlukta Ne Kadar Süre Saklanır? En çok merak edilen konular içerisinde taze fasulyenin buzdolabında ne kadar süre kalabileceği geliyor. Genel olarak doğru şekilde uygulamaları ışığı altında buzdolabı poşeti ile beraber, taze fasulye 10 ya da 12 ay buzlukta tutulabilir.
Salatalıkları tamamıyla soyuyoruz. Sonra küçük küçük doğruyoruz ve hepsini bir buzdolabı poşetine koyuyoruz. Ağzını sıkıca bağlayıp, dondurucuya yerleştiriyoruz. Kışın kullanacağımız zaman önceden çıkarıp eridikten sonra, yoğurda katıp her zaman yaptığımız şekilde cacığımızı yapıyoruz.
EKT NEDİR? Halk arasında “beyine elektrik uyarımı”, “elektroşok tedavisi” veya “şok tedavisi” denilen elektrokonvülsif terapi (EKT), bir hastaya Psikiyatri ve Anestezi Uzmanları kontrolünde yapılan bir tedavi şeklidir. Beyine uygulanan düşük doz elektrik akımı aracılığıyla hastaya epilepsi (sara) nöbeti geçirtilir.
IQF, (Individual Quick Freezing) ürünleri kısa bir süre içerisinde -40 derecede donduran bir teknolojidir. IQF Teknolojisinde ürünler değil, ürünlerin içindeki su dondurulur. -18 derecede saklanan gıdalarda, mikroorganizmalar üremez. Katkı maddesi kullanılmadan şoklanan IQF Teknolojisi, oldukça sağlıklı bir yöntemdir.
ŞOK SOĞUTMA CİHAZLARI
Ürünlerin ısısını çok kısa süre içinde istenen ısıya getirmek için üretilen ve kullanılan cihazlara şok soğutma cihazları adı verilir. Isının kısa sürede istenen seviyeye getirilmesi işlemine ise şoklama denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri